Blog
Papağan Yemi Hazırlama
Dünya üzerindeki en sevimli en arkadaş canlısı kanatlı hayvan türü olan papağanlar, meraklısı için çok büyük bir tutkudur. Gerek konuşmaları ile güldürürler gerek zekâları ile hayrete düşürürler. Bu dostlarımızı beslemek sanıldığı kadar zor değil aslında. Ev şartları içinde oldukça kolay ve aşırı ekonomik bir şekilde papağan yemi hazırlama mümkündür. Aşağıdaki malzemeler ile bir papağanın alması gereken besin değerinin neredeyse tamamı karşılanabilir.
Paket halinde satılan yemler hem cüzdana düşmandır hem de içlerindeki malzeme çeşitliliği hemen hemen hepsinde aynıdır. Ancak ev ortamında papağan yemi hazırlama hem çok daha ekonomik hem de oldukça temiz olacaktır. Peki uygun ve güzel papağan yemi hazırlama nasıl olmalıdır?
Papağan Yemi Nasıl Hazırlanır?
İşte papağan yemi hazırlama için gerekli malzemeler:
- Kabuklu fıstık,
- burçak,
- mısır,
- pirinç,
- fındık,
- ay çekirdeği,
- yulaf,
- buğday
çeşitli kuru meyveler (kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm vs.), kabak çekirdeği (isteğe göre), darı (isteğe göre dal darı), kenevir (isteğe göre) Sayılan tüm bu malzemelerden birer parça alınır ve papağanın gagasına uygun genişçe bir kaba konur, harmanlanır. Bu karışımdan papağana gün içinde ara sıra verilir.
Belirtmek gerekir ki kabuklu besinler düşündürücü olmamalıdır. Aksine onlar papağanların en sevdiği besinlerdir. Sayılan tüm bu kuru besinlerin yanında ek olarak çok fazla abartmadan taze meyve ve sebzeler ile beslenmelerine takviye yapılabilir. (Havuç, elma, kayısı, brokoli, marul, çilek, incir, bezelye, şeftali, çilek, üzüm, salatalık vs.) İşte ev şartlarında papağan yemi hazırlama bu kadar basit ve eğlenceli.
İlaveten
Papağanın yaşamını idame edebilmesi için aldığı besinlerin dışında vitamin ihtiyacını karşılamak gerekir. Bunun içinde pek çok yerde satılan vitamin damlalarına başvurulabilir. Çok daha sağlıklı, dinç ve konuşmaktan vazgeçmeyen papağanlar yetiştirmek için bu noktaları atlamamak gerekir. Papağanlar doğru ve tam bir beslenme görmezlerse normal gelişmesini gösteremezler.
Bir papağanın gösterişsiz olmasının sebebi düzensiz ve tek yönlü beslenmesidir. Her papağan şimdiye kadar adı geçen bu yiyecekleri aynı ölçüde sevmez. Ona tercih hakkı vermek ve zamanla damak tadını tanıdıkça sevdiği yiyecekler ile beslemek en doğrusu olur.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Papağanları sadece çekirdek ile beslemek doğru bir tercih olmaz. Kendi doğal tabiatlarında
meyve, ağaç kabuğu, yeşillik, bitki tohumları, fındıkgiller, çiçek tohumları, soğanlı ve yumrulu kökler, böcekler ve solucanlarla yaşamlarını sürdürürler. Evcil bir papağan ise sahibi ne verirse onu yemek zorundadır. Verilen tüm meyveler biz insanların yediği gibi özenle yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Tüm yiyecekler oda sıcaklığına geldikten sonra verilmelidir. Yemini aralıklı olarak küçük porsiyonlar halinde yiyen papağanlar, obur hayvanlar değillerdir.
Yemlerini alıştıkları yerde görmek ister ve diledikleri zaman yemeyi tercih ederler. O yüzden yemliklerinde mutlaka yemleri bulunmalıdır. Tüm bunların dışında belirtilmesi gereken bir başka önemli husus ise asla verilmemesi gereken gıdalardır. Bunlar: yağlı ve tuzlu gıdalar, soğan, baharatlı besinler, patlıcan, çikolata, tüm meyve çekirdekleri (öldürücü kimyasallar içerebilecekleri için), maydanoz yaprağı, hurma vs. gibi besinlerdir.
Son Olarak
Meyve ve sebzeler çabuk bozulurlar. Bu sebeple bu yiyeceklerin artıklarını bozulmaya başlamadan önce kafesten temizlemek gerekir. Tüm bu zahmet yüzünden üşenip de papağanı tek tip yem ile beslemek çok yanlıştır. Çünkü son derece geveze olan bu hayvanlar sadece biyolojik ihtiyaçlarından dolayı yemek yemezler. Zevkleri için de seve seve yerler. Bu yüzden özenerek hazırlanan veya çok para vererek alınan yemlere kuş tenezzül etmediğinde anlayışla karşılamak ve ona alınmamak gerekir. Büyük ihtimalle hiç yemediği bir besindir ve alışamaz.
Yavru papağan su vermek gerekir mi
Yavru papağan yuvası zemini nasıl olmalı
Yavru papağana multivitamin ve probiyotik verilmesi iyi midir