Papağan Türleri

Keşiş Paraket – Monk Papağanları

Monk Papağanı

Keşiş Paraket (Myiopsitta Monachus) Monk Papağanları

Alt Türleri

  • Myiopsitta Monachus Monachus
  • Myiopsitta Monachus Calita
  • Myiopsitta Monachus Cotorra
  • Myiopsitta Monachus Luchsi

keşiş papağanı

Keşiş Paraket(Monk Papağanı) Yaşam Alanları

Doğal bölgeleri olan Güney Amerika dışında, alt türlerine göre değişen şekillerde Arjantin’in büyük bir kesiminde (N.m. Calita türü ve N.m. Luchsi gibi), Paraguay ve Uruguay’da, Brezilya’da(N.m. Luchsi türü gibi) ve ayrıca Bolivya’da yaygındırlar.

Buna ek olarak insanlar tarafından da Kuzey Amerika, Mallorca, Porte Rico, Almanya, Fransa, Belçika, İsveç, İtalya, İspanya, Portekiz ve İngiltere de yaygınlaştırılmışlardır. Avrupa’ya ilk ne zaman getirildikleri hakkında kesin bir bilgi olmaması ile birlikte Avustralya’ya 1867 yıllarında getirildikleri biliniyor.

keşiş papağanı sahiplendirme

Gayet uysal ve uyumlu çoğunlukla sürü halinde yaşayan bir türdür. Eşleşme ve üreme dönemlerinde ise sürü kendi içinde yaklaşık 10 çiftten oluşan ufak gruplara bölünür. Ve bu küçük gruplar, yumurtalarını kurdukları ortak yuva sisteminde bırakırlar. Şu an için bu tür tam anlamıyla tehlike altında olan türler grubunda sayılmamaktadır. Bunun en büyük nedeni de değişen çevre koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabilme özelliklerine sahip olmasındandır. Fakat onlar için oluşan en büyük tehlike doğal yaşam alanlarının giderek kaybolmasıdır.

keşiş papağanı satılık

Keşiş Paraket(Monk Papağanı) Papağanı Genel Özellikleri ve Renkleri

Erkek ve dişi görünüm olarak aynı renktedirler. Zemin renkleri yeşil olup alon kısmı ise mavimsi gridir. Yüzünde beyaz gri tonda, boyun bölgesini de kapsayan bir maskesi vardır. Kahve – Gri tonda olan göğüs tüylerinde ise açık gri tonda serpmeler vardır. Karın kısmının üst ve alt kısmında renkleri yeşil ve sarı tondadır. Ayaküstünde ve kuruk üstünde bulunan tüylerin tonları ise sarımsı yeşil bir tondur. Kanat ucu tüyleri mavi ve siyah renklerde, kanat altları açık gri ve soluk mavi tonundadır. Kuyruk tüylerinin üstü kısmı ise mavi ve yeşil renkte alt kısımları ise açık mavi ve yeşil tonların karışımı şeklindedir. Gaga renkleri açık kahve tonunda olur. göz irisi ise koyu kahvedir. Göz çevresinde ise gri renkte bir halka vardır(Halka olan kısım tüysüzdür). Aynı şekilde ayakları da grimsi tonda olur.

Genç olan kuşları erişkinlerden ayırt etmek için alın ve yüz maskesindeki renklere bakmak lazımdır. Zira ergin olmayan kuşlarda bu bölgeler daha yeşilimsi bir tonda olur.

keşiş paraket papağanları

Boy : 23 ile 31 santimetre arasında olur(türe göre değişir)

Ağırlık : 120 – 140 gram arasında değişir.

Keşiş Paraket(Monk Papağanı) Beslenme Şekilleri Yem Alışkanlıkları

Beslenme konusunda çeşitliliği seven türlerdir. Tohumlar, cevizgiller, meyveler, otsu bitkiler, tomurcuklar, böcekler ve onların larvaları beslendiği çeşitlerdir. Yavru kuşlar ilk haftalarda genelde hayvansal gıda ile beslenirler. Tarım alanlarına sürü halinde geldikleri zaman epeyi bir hasara yol açtıkları için özellikle çiftçiler tarafından sevilmeyen türlerdir.

Keşiş Paraket(Monk Papağanı) Papağanı Üremesi

Üreme zamanları ; Ağustos ve Kasım ayları arasında olur(Doğal ortamlarında).

Yumurta Sayısı ; 5 – 6 arasında çok nadiren 8 de olabiliyor.

Kuluçka Süresi : Yaklaşık 21 -23 gün.

Yavru kuşlar bu süreyi takip eden zaman içinde yaklaşık 42 – 45 gün sonra yuvadan uçabilecek duruma gelirler. Bu aşamadan sonra(yuvadan uçma sonrasında) 2-3 hafta içinde de anne ve babadan bağımsız olarak yaşayabilirler.

monk keşiş papağanı

Bu türün en büyük özelliği yuvalama şeklidir. Diğer tüm papağan türlerinden ayrıcalık gösterir. Papağanlar genelde ağaç kovuklarında, kayalarda ağaç veya ufak oyuklarda yumurtlarlar. Monk papağanları yuvalarını yüksek ağaç veya palmiye tepelerine kurarlar. Onlardaki; fark ise tekli yuva sistemi yanı sıra toplu yuva sistemleri yani koloni şeklinde yuvalar kurmalarıdır. Böyle bir yuvanın ağırlığı bazen 250 gram olur. Yuvalarını da topladıkları ağaç dalları, dikenli dallar, çalı çırpı oluşturur. Bu tip yuvaları kurma aşaması bazen haftalarca sürebiliyor. Genelde 5 yada 10 çift kuş bu tip kurulmuş yuvada birlikte yaşıyor.

Yuvalar iç içe geçmiş ama birbirinden iç kısımda ayrılan evler tipinde şekillendirilir. Her çift kendisine ayrılmış olan evde yumurtlar. Bahsi geçen evde dinlenme, barınma ve yumurtlama odaları mevcuttur.

yavru keşiş papağanı fiyatları

Yuvayı oluşturan dikenli dallar ise çevreden gelebilecek tehlikelere karşı büyük koruma sağlar. Budikenli dallar sayesinde yumurtalar içeride güvenle barınır. Bu tip yuva sistemleri olmasının da büyük etkisiyle Keşiş Paraketler sabit bölgede yaşayan türler arasındadır. Yuvadan çıktıklarında yaklaşık 5 km bile uzağa gitseler geri dönüş yolunu kolaylıkla bulabilecek kabiliyete sahip türlerdir.

Monk Papağanın Evcil Olarak Bakımları

Özellikle Avrupa’da epeyi yaygın olan bir türdür. Her ne kadar yüksek sesleri de olsa papağan severler tarafından severek besleniyorlar. Ev tipi beslenmeye uygun türler değildirler. Çünkü buldukları veya gördükleri her şeyi kemirme güdüleri aşırı gelişmiştir. Bu nedenle de bahçe tipi salmalarda beslenmeleri önerilmektedir. Gayet oyuncu ve uysal türlerdir. Bakımları da zor olmadığından rahatlıkla beslenip üretilebilir.

keşiş papağanı özellikleri

Özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu da rüzgardan, soğuk havalardan korunmalarıdır. Her gün düzenli olarak uçma ihtiyaçlarının giderilmesidir. Zira bunlar gayet iyi uçan ve buna da ihtiyaç duyan türlerdir.

Monk Papağanları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Monk Papağanı Hastalıkları
Evcil hayvan olarak tercih edilen Monk papağanlarına özgün bir hastalık bulunmamaktadır. Genel itibarı ile papağanlara özgü olan çeşitli hastalıklar vardır. Papağan humması papağanın gözlerinde çapak birikmesi ile kendini gösteren ve ilerleyen zamanlarda ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Uzman veterinerler tarafından antibiyotik ilaçlar ile tedavisi yapılmaktadır. Mantar kuş türlerinde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Çok hızlı yayılım göstermesi ile bilinir. Özel şampuanlar ve serumlar ile tedavisi mümkündür. Polyoma virüsü kuşların kendi aralarında hızlı bir şekilde yayılan belirtileri ishal ve kusma ile gösteren bir hastalıktır ve ilerleyen zamanlarda ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Giyardiya kisti kuşun cildinde kuruluk ve döküntü yapan bir hastalıktır.
Monk Papağanı Çok Bağırıyor
Monk papağanlarının sesi diğer papağan türlerine göre kalın olduğu için bu tür papağanların sesi bazı zamanlarda rahatsız edici olmaktadır. Ev ortamına alışmakta zorluk çeken Monk papağanları sürekli bağırma halinde olup en ufak sesten bile rahatsız olmaktadır. Monk papağanları sürekli bağırma eğilimindedir. Kafesinin üstünü bir bez yardımıyla kapatılmadığı sürece sürekli ötme ve bağırma eğilimindedir. Bu kuşların genel yapısı bu olduğu için bağırma ve ötme konusunda hiçbir şey yapılmamaktadır. Bu kuşları evcil hayvan olarak sahiplenen insanlar uzman kişilere başvurması durumunda ise uzmanlar Monk papağanın bulunduğu ortamlarda iyileştirme yapmaktadırlar. Genel itibarı ile bu kuşlar gürültülü ve sesli olarak tanımlanmaktadır.
Monk Papağanı Özellikleri
Monk papağanları cana yakın ve sevimli hayvanlardır. Dış görünüş olarak göğüs kafesindeki tüyler genellikle gri. Göğüs kafesi dışındaki tüylerin geneli ise yeşil renktedir. Kanatlarının ucundaki tüyler mavi ve tonlarına yakındır. Kanatlarının altındaki tüyler ise beyaz renktedir. Diğer papağan türlerine oranla biraz büyük olan bir papağan türüdür. Erkek ve dişi türleri arasında benzerlik çok fazladır. Monk papağanları genel itibari ile renk çeşitliliği fazla olan bir papağandır. Hareketli ve enerjik bir papağan türüdür. Monk papağanları kafes ortamına yatkın özellikte hayvanlardır. Sahiplerine oyunlar yapmayı severler. Sahiplerinin yaptığı hareketleri bazı zamanlarda tekrarlama eğiliminde bile bulunurlar. Monk papağanlarının kuyrukları normal uzunluktadır.
Monk Papağanı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Bu tür kanatlı hayvanların cinsiyetlerini ayırt etmek için belirli bir uzmanlık ve ustalık gerekmektedir. Cinsiyetin belirleyicisi olan özellikleri bilmek önemlidir. Monk papağanlarında ise bu işlem daha zordur. Bu tür kuşların erkekleri ve dişileri arasında çok fazla derecede benzerlik vardır. Cinsiyetler arasında aşırı benzerlik gösteren bu papağanların cinsiyetini belirlemek için uzman bir kişiden yardım alınmalıdır. Klinik ortamında görüntüleme cihazları ile cinsiyet belirleme işlemi yapılmaktadır. Cinsiyet belirlemede belirli ögeler değerlendirilse bile kesin sonuç kesin olarak bilinmemektedir. Erkek ve dişisi arasında hemen hemen hiç fark olmamasından dolayı Monk papağanlarının cinsiyeti belirlenirken dış görünüş ile karara varmak uygun değildir.
Monk Papağanı Kaç Yıl Yaşar?
Papağan türleri çok yaşaması ile bilinen evcil hayvan türlerindendir. Monk papağanları da uzun ömürlü papağan türlerinden biridir. Monk papağanları 20-30 yıl boyunca yaşamaktadır. Bulundukları ortam ve şartlar değiştiğinde ise bu sürenin uzaması ve kısalması durumları olabilir. Doğal ortamlarında 20 – 30 yıl yaşayan Monk papağanları ev ortamında düzenli periyodik bakımlarının yapılması, gerekli uygun ortamın oluşturulması halinde 35 ila 40 yıl arası yaşamaktadır. Monk papağanının yaşam süresini etkileyen faktörlerin başında virüs ve hastalıklar gelmektedir. Hastalıktan ölmediği süreçte bu papağanlar 40 seneye kadar yaşamaktadır. Doğal ortamlarında 20 ila 35 yıl arası değişen bir yaşam süreleri mevcuttur. Bir hayvanın ömrünü belirleyen gerek doğal gerek yapay birçok etmen mevcuttur.
Monk Papağanı Kaç Kelime Konuşur?
Monk papağanları konuşma yeteneği fazla olan papağan türlerinden bir tanesidir. İyi bir eğitim almış bir Monk papağanı 30 ila 40 kelime arasında konuşma yeteneği sergileyebilir. Sahibinin konuşmalarını ara ara tekrar etme özellikleri de vardır. Monk papağanları ilerleyen zamanlarda bir kaç kelimeyi bir araya getirerek cümle kurabilir. Ses şiddeti orta seviyede olan bu hayvanlar güzel bir eğitimle birçok kelimeyi tekrar edebilir. Monk papağanları diğer papağan türlerine göre kelime öğrenme konusunda bir tık öndedir. Bu papağan türleri sıkı eğitim ve uzun zaman kelimelerin tekrar edilmesi halinde 60 kelime sayısına kadar çıkar. Cümle kurma yönünden başarılı olarak görülen Monk papağanları 3 ile 5 arasında farklı cümleler kurabilir.
Monk Papağanı Kafesi Nasıl Olmalı?
Monk papağanı kafesi geniş ve köşeli olmalıdır. Papağanlar uçmayı seven hayvanlar olduğu için kafeslerinin büyük olması gerekmektedir. Papağanın kendisini kafeste gibi hissetmemesi için kafesinin büyük ve ferah olması lazımdır. Yuvarlak kafesler yerine köşeli kafesler tercih edilmelidir. Papağanın konması için iki veya üç tane tünek olması gerekmektedir. Gereksiz aksesuarlar konmamalıdır. Kafesler şık ve kullanışlı olmalıdır. Temizlik konusunun önemli bir yer tuttuğunu düşünerek hızlı ve kolay temizlemeye elverişli olmalıdır. Kafelerin altında ızgaralar bulunmalıdır çünkü kafesin temiz olması ve papağanın ayağına pislik bulaşmaması için. Kafeslerdeki yemlik ve suluk dışarıdan monte edilebilir olmalı ve kafesin içindeki kullanılan alanları daraltmamalı.
Monk Papağanı Konuşur Mu?
Papağanlar genel olarak konuşma özelliği olan hayvanlardır. Monk papağanları da konuşma yeteneğine sahip hayvanlardandır. Monk papağanları 50 ile 60 kelime arasında konuşabilir. Öğrendikleri kelimeler ile cümleler kurabilirler. Sahibinin verdiği eğitim ve uğraşlar sonucu kelime ve cümle haznesi değişiklik göstermektedir. Islık çalma yeteneğine de sahip olan bu kuşlar bazen ise sahibinin söyledikleri tekrar etmektedirler. Günün belirli saatlerinde çok konuşkan olan Monk papağanları günün belirli saatlerinde hiç konuşmazlar. Monk papağanları genellikle basit tarz kelimeleri tekrar edip basit düzeyde cümleler kursa bile ilerleyen zamanlarda kendilerini daha çok geliştirerek daha uzun ve birleşik cümleler kurmaktadırlar. Monk papağanlarının konuşma konusundaki yetenekleri sahiplerinin ona verdiği değer ve uğraş ile doğru orantılı olarak artmaktadır.
Monk Papağanı Cinsiyeti
Erkek Monk papağanı ve dişi Monk papağanı olarak ikiye ayrılır. Erkek papağanlar dişi papağanlara göre biraz daha büyük ve kanat uzunluğuna sahiptir. Erkek Monk papağanlarının rengi biraz daha koyu renklerde iken dişi Monk papağanlarının renkleri ise daha canlı ve parlaktır. Genel olarak bu papağanların düşü ve erkek olarak ayrımı çok zordur. Birbirlerine aşırı derecede benzeyen bu kuşları uzman yardımı olmadan ayırt etmek çok zor bir durumdur. Monk papağanı cinsi belirlenmekte zorluk çekilen bir türdür öyledir ki bütün papağanlar belirli bir noktada ayırt edilirken Monk papağanları için cinsiyet ayrımı yapmak çok zor bir durumdur. Bu papağanların cinsiyet ayrımı yapmak için bir uzman veterinere danışmak veyahut DNA ve benzeri testlere sokmak gerekmektedir.
Monk Papağanı Konuşur Mu?
Papağanlar genel olarak konuşma yetisi olan hayvanlar olduğu için konuşma performansı sergileyen hayvanlardır. Monk papağanları ıslık çalma performansı göstermektedir. Monk papağanlarının kelime haznesi oldukça geniştir. 50 60 kelimeye kadar konuşmaktadır. Sahibinin sözcüklerini tekrarlama özelliği de vardır. Kelimeleri tekrarlamakla kalmayıp cümle kurma başarısına sahiptir. Monk papağanları sahibinin kullandığı cümleleri basit veya zor olması gibi kriterlere bakarak tekrarlayabilir. Islık çalma ve tını çıkarma şeklinde konuşma yapmaktadır. Monk papağanları konuşan papağanlar arasında en başarılılar arasında yer almaktadır. Evcil hayvan beslemek isteyen insanların ve kuş türünü tercih eden insanların birçoğunun seçtiği kuş türüdür. Monk papağanları konuşmayı seven papağanlardır. Günün belirli saatlerinde çok konuşan günün belirli saatlerinde ise hiç konuşmayan bir kuş türüdür.
Monk Papağanı Yaşı Nasıl Anlaşılır?
Monk papağanları uzun süreler yaşadığı için yaşı da merak edilen bir unsurdur. Bu yüzdendir ki bu papağana sahip olan kişiler sıkça Monk papağanının yaşının nasıl anlaşıldığını araştırmaktadır. Monk papağanının yaşı uzman kişiler tarafından tam kesin olmamakla beraber tüy renklerine, tırnak kalınlıklarına, beyaz tüy uzunluklarına bakılarak varsayımlar yapılsa bile kesin sonuç elde edilmemektedir. Monk papağanının kesin yaşının teşhis edilmesi için uzman bir kişi ve ekipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Monk papağanları yaşlandıklarını çok fazla belli etmedikleri için yaşları konusunda da kimse net bir bilgiye sahip olamamaktadır. Monk papağanlarının yaşlarını belirlemede en net ve güvenilir uygulama ise uzman veterinerler tarafından laboratuvar ortamında uygulanacak testler sonucunda alınacaktır.
Monk Papağanı Nasıl Konuşturulur?
Monk papağanı çok sayıda kelime konuşabildiği bilinen bir papağan türüdür. Sahiplerinin çalışmaları ile doğru orantılı olarak artan bir konuşma yetisine sahip olan bir papağan türüdür. Monk papağanları konuşturulurken öncelikle basit kelime düzeylerinde başlanmalıdır. Öncelikle söylenilen kelimenin papağanın hafızasında güzel bir şekilde yer etmesi bunun için ise defalarca tekrar edilmesi gerekmektedir. Papağanımızın hafızasına kelimeleri yerleştirmek için kelimeleri birer birer öğretmeliyiz. Defalarca tekrar yaparak papağanın kelimeleri hafızasına kazımasını sağlamalıyız. İlerleyen zamanlar da ise kelimeleri birleştirerek söylemeye başlamalıyız. Günde birçok kez tekrar yaparak papağanımızın konuşmasını sağlamalıyız. Kelimeleri söylerken açık anlaşılır ve sade bir dille söylemeyi tercih etmeliyiz.
Monk Papağanı Ne Yer?
Doğal ortamlarında meyveler, kuruyemişler, sebzeler ile beslenen mono papağanları evcil ortamda ise uzman kişiler ve kuruluşlar tarafından hazırlanmış besin değerleri yüksek olan yemler ile beslenmelidirler. Bu yemlerin dışında çok fazla yiyecek verilmemelidir. Yemler dışında takviye besin verilecekse bile bu besinler az ve sağlıklı ürünler olmalıdır. Monk papağanlarının yemleri doğal ortamlarında ki gibi sağlıklı ve organik olmalıdır. Aşırı beslenmeden kaçınılmalıdır. Monk papağanları kuruyemiş türlerini seven bir papağan türüdür bu yüzden sağlıklı, taze kuruyemişler ile takviye öğünler sağlanabilir. Yeşil yapraklı sebzeleri de tüketen Monk papağanları çok çeşitli yiyecek yememektedir.
Monk Papağanı Ne Zaman Konuşur?
Monk papağanı çok kelime konuşması ve cümle kurması ile meşhur bir papağan türüdür. Bu papağanlar aynı zamanda ıslık yetenekleri olan papağanlardır. Monk papağanları günün belirli bölümünde çok konuşkan olurlar belirli bölümünde ise suskun bir tavır izlerler. Monk Papağanı 6 aylıkken konuşma eğitimi almaya başlarlar ve 3 4 ay gibi bir süre eğitim aldıktan sonra bir kaç kelime ile konuşmaya başlarlar. İlk 1 2 yaşlarında basit bir iki kelime tekrarı yapan Monk papağanları 5 6 yaşlarına geldiğinde bu sayısı 20 30 bandına çıkarabilirler. 10 yaşından sonraki Monk papağanları ise artık yavaş yavaş cümle kurma çabalarına başlamaktadır ve basit düzeyde cümleler kurabilmektedirler. 20 yaşına gelmiş bir Monk papağanı zor olan cümleler bile kurabilmektedir.
Monk Papağanı Ne Kadar Büyür?
Monk papağanları orta papağan türlerindendir. Boyları 19 santimetre ile 30 santimetre arasında değişmektedir. En büyük Monk Papağanı 34 santimetre uzunluğundadır. En küçük Monk Papağanı ise 19 cm boyutundadır. Monk papağanlarının genel boy ortalaması 21 ve 32 santimetre arasında değişmektedir. Kanat uzunlukları 13 santimetre ile 16 santimetre arasında değişiklik göstermektedir. Monk papağanları çok büyük olmamakla beraber bazı istisnai Monk papağanları bulunmaktadır. Monk papağanları orta boy papağan grubunun içinde ise en uzun boylu olan papağan grubudur. Monk papağanlarının boyları gelişim çağında gördükleri beslenme ve bulunduğu ortam koşullarına göre değişir. Doğal ortamlarında daha uzun boylu olan Monk papağanları evcil ortamlarda ise biraz daha kısa boylu olmaktadır. Monk papağanlarının boyunu etkileyen bir faktör ise gelişim çağında yapmış olduğu spor faaliyetleri ve egzersizlerdir.
Monk Papağanı Konuşması
Monk papağanları konuşmayı seven bir papağan türüdür. Bu yüzendir ki hafızalarındaki kelime sayısı farklıdır. Monk papağanları konuşurken çok zaman farklı kelime ve kelime gruplarını da kullandığı görülmektedir. Monk papağanının sesi ne çok tiz ne de çok kalın olan bir ses tonu vardır. Günün belirli saatinde arka arkaya ilginç kelimeler sarf ettiğini görebilmemiz mümkündür. Monk Papağanı sahibinden duyduğu kelimeleri basit düzey cümleleri tekrar etme yeteneğine sahip bir türdür. Bu tür hayvanlar hafıza ve taklit konusunda becerikli hayvanlardır. Monk papağanları konuma konusunda kısık sesle ve tane tane konuştuğu bilinmektedir. Bu papağan türleri konuşmayı ve ıslık çalmayı sever taklit konusunda ise oldukça başarılı bir hayvandır. Monk papağanları konuşmasını isteyenleri asla hayal kırıklığına uğratmamıştır.
Monk Papağanı Nereden Alınır?
Monk papağanı alırken uzman kişiler tarafından bu işi yapan ve resmi kayıtlarda dükkân sahibi olan kişilerden yardım alınabilir. Monk Papağanı ilanı hemen hemen her sitede bulunmaktadır. Monk Papağanı petshoplardan ve uzman kişiler yardımı ile alınmalıdır. Monk Papağanı ticaretini yapan bir sürü insan vardır. Bu yüzendir ki kişi Monk Papağanı alım satımının kolay olduğunu bilmektir. İyi bir Monk papağanı alırken kesinlikle uzman. İr kişiden yardım istenmelidir. Monk Papağanı aldığımız yer aşı kâğıdını, kaç yaşında olduğu bize bildirmelidir. Her yerden papağan almak biraz zor iştir. Monk Papağanı almak isteyen insanların bir veteriner kuruluş
0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
berk
berk
2 yıl önce

kuş beni nasıl sever veya beni nasıl sevdiğini gösterir