Papağan Türleri

Patagonyalı Konur

Patagonya Konur Papağanı Fiyatı

Patagonyalı Konur (Cyanoliseus Patagonus)

Ebatları yaklaşık olarak 45 santimdir.

Ağırlık : 250 – 300 gram civarındadır.

Patagonyalo Konur Yaşam Alanları

Güney Amerika, Arjantin ve Şili’dir.

Ömürleri: Doğal ortamda 30 sene civarıdır.

Üretim dönemleri(doğal ortamda): Eylül – Ocak ayları arasındadır.

Patagonya Konur Papağanı Fiyatı

Patagonyalı Konur Üretim Süresi:

23 – 26 gün arasındadır.Yavru kuşlar kuluçkadan sonra takribi 3 ay içinde bağımsız olurlar. Kuluçka: 2 – 5 sayıda yumurta yaparlar.

Patogonyalı Konur’un Beslenme Şekilleri

Meyveler, tohumlar, fındık, fıstık, sebze türü bitkilerden oluşur. Yalnız tür olarak yabani hayvan saldırılar ve insanların avları nedeniyle(çevredeki tarla ve ekim alanlarına dadandıkları için maalesef) yaşam alanı tehlikeye girmiştir.Yanikoruma altındaki türler arasındadır. Özellikle Şili’de çok nadir bulunan alt türlerinden olan C.P. Byroni maalesef gıda olarak mutfaklarının vazgeçilmezlerindendir. Yine maalesef yavruların bu nedenle yuvalardan toplayıp gıda sektöründe satıyorlar.

Patagonyalı Konur Hakkında Genel Bilgiler

Duruş ve görünüş olarak(Vücut biçimleri) daha çok macawları andıran türlerdir. Cinsiyetleri ayırmak imkânsızdır. Dişi ve erkek kuşlar aynı tonlarda oluyorlar. Genç kuşları ise anlamanın en kolay yolu şudur; tüylerinin daha mat tonlarda olması. Göz renginin gri-kahve tonda olması ve üst gagalarının kısmen beje yakın tonda olması(Gaga 8 haftalıkken yavaş yavaş renk değiştirmeye başlar ve 1 yıl içinde de tam rengin rengine ulaşır.)

Güney bölgelerde yeni dünya papağanları arasında Enicognathuslardan sonra en yaygın olanlarıdır. Zaten diğer bahsi geçen tür biraz daha güney bölgelerde daha çok yaygındır. Yaşam alanları daha çok savanlarda, açık çimenlik arazilerde, ufak kayalık bölgeler ve steplerdedir. Ama özellikle ekim alanları için(mısır ve buğday tarlaları veya meyve bahçeleri gibi) ayrılmış bölgelere de dadanmayı severler. Zaten bu nedenle de çiftçiler tarafından sevilmez avlanırlar.

Çok mükemmel uçucudurlar. Düz ve hızlı uçarlar. Uçarken tünel şeklinde oydukları yuvalarına kanatları açık vaziyette ve hiç bir köşeye çarpmadan girebilecek kadar manevra kabiliyetine sahip uçucu kuşlardır.

Patagonya Konur Papağanı Özellikleri

Koloni halinde yaşayan; bazen 1000 kuş veya daha fazlası şeklinde bir arada olurlar. Kendi aralarında uyumlu, monogam(tek eşli) bir türdür. En büyük özelliği de yüksek engebeli taşlık arasında 3m derinliğe varan tünel şeklinde oymasıdır. Bölgesel olarak yuvalıkların alanı dar olduğu için birçok kuşa ait yuva ağzı bayağı sıkışık bir şekilde görülür(dışarıdan bakıldığında). Çoğu içeride de tüneller şeklinde birbirine bağlıdır yani içeride bir mağara labirenti gibi durur.

Dişileri kuluçka döneminde ilk zamanlar yavru bakımını üstlenirken erkeklerde dişiyi besler. Yavrular biraz erginleştiğinde de ebeveyinler beraber yem arayışına gider. İlginç olan bir yönleri de yavrular bağımsız olduktan sonra bile yuvada kalmalarına ebeveynleri tarafından izin verilen türlerdir.

Yalnız sabahları kolonilerinde aşırı bir ses olur. Hele bazı ergin kuşlar geceyi dışarıda geçirmişse sabahları gürültüler inanılmaz yüksek bir bağırtı halinde etrafa yayılır. Çok gürültücü bir tür olduğu içinde zaten evcil olarak tavsiye edilmezler.

Patagonyalı Konur Alt Türleri

C.P. Patagonus

Ana türe(nominanttüre) yakın renklerdedir. Yalnız ebatları daha ufaktır. Yaşam alanı daha çok Şili’nin orta bölgeleri, kuzey orta Arjantin’den Buenos Aires’in güneyine kadar olan bölgelerdir.

C.P. Byroni

Renk olarak ana türe(Nominanttüre) benzese de bu türün ebatları 48 cm’e varır. Karın üstü omuzlara doğur bazen beyaz bir bant şeklinde olur. Karın bölgesindeki sarı daha dağınık ve daha belirgin tondadır. Yaşam alanı Orta Şili’dedir.

C.P. Andinus

Ana türe(nominanttüre) benzer daha ufaktır. ve daha koyu tondadır. Göğüs bölgesinde beyazlıkları yoktur. Karın bölgesinde sarı ve kırmızı ton ya hiç yoktur ya da çok az olarak vardır. Yaşam alanı Kuzeybatı Arjantin’dir.

Patangonyalı Konur Evcil Olarak Bakımı – Patagonyalı Konur Kafes Hayatı

Her ne kadar görünüşe ve duruşu ile güzel görünen bir tür de olsa, evcil olarak almaya karar vermeden önce bilmeniz gerekir ki çok anlayışlı ve sesi problem etmeyecek komşularınızın olması gerekir. Ya da normal yaşam alanından uzak dış bölgede yaşıyor olmanız lazım. Bu papağanlar gürültücü ve yüksek sesleri olan bir türdür. Çok hızlı ve düzgün uçucu olmalarını da hesaba katarsanız ev(oda) tipi alanlarda bakılmaları imkânsızdır. Buna ek olarak da zaten doğal yaşam alanlarından bilinen kemirme huyları da vardır. Zira gagaları ile en sert eşya ve objeleri bile kemirebilirler. Bu onlarda önlenemez doğal bir dürtüdür. Bu nedenle geniş salmalarda bile baktığınızda bile  bunu dikkate almalı ve düzenlemeyi ona göre yapmalısınız. Bunlar için daha çok metal ağırlıklı salmalar kullanılmalıdır.

Patagonya Konur Papağanı

Kuluçka döneminde eşleri ayırmaya gerek yoktur. Zaten doğal ortamlarında da koloni halinde yavrulamaya elverişlidir. Bu nedenle, diğer türlerde olmayan birçok eşi bir arada tutmanın, bu türde bir sakıncası yoktur.

Bilinen bir özellikleri de “Pacheo Disease Herpesvirus” ünü taşıyıcısı ve tetikleyicisi olmalarıdır. Bu virüs kendilerine bir zarar vermez. Ama diğer bir papağan türü ile yan yana getirildiklerinde o tür için kısa sürede öldürücü bir özelliğe sahiptir. Erken teşhis veya erken fark edilse bile bu hastalığa yakalanan bir papağanı kurtarma imkânınız da yoktur. Son zamanlarda bu virüsün yaygınlaşmış olmasının bir nedeni de bu türlerin diğer papağanlarla sorumsuzca veya bilinçsizce bir arada bakılmasıdır diye düşünülmektedir.

Bakıma karar verildiğinde gayet sevimli, oyuncu ama bir yönleriyle de çekinik yapıları olan ve hareketli kuşlardır. Gün içinde sık sık sabah veya akşam banyo yapmayı severler. Sürekli meşguliyet ararlar. Özellikle kemirme dürtülerini yeterli düzeyde beslemek lazım gelir.

Evcil bakımda yavru almak istenirse bir çift yılda bir kez yavru veriyor. Genelde yuvalıklarını en az 35 x 35 x 60 cm ebatlarında yapmak lazımdır. Yuvalık malzemesi olarak talaş ve toprak kullanılabilir. Yuva ağzı da en az 8 cm çapında olmalıdır. Ebeveynler yuva temizliğini de yavruların dışkılarını dışarıya taşıyarak kendileri yaparlar. Bilinmesi gereken ise, doğal ortamlarında ilk bahar başı sayılan kuluçka döneminin esarette Mart-Mayıs arası olmasıdır.

Beslenmeleri ise kolaydır. Büyük papağan yemlerinin yanı sıra bol tohumlu ve taze gıdalardan oluşan besinlerle kolayca ve sorunsuz beslenirler.

Konur Papağanları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Konur Papağanı Nedir?
Konur papağanı, renkli tüyleri ve oyuncu kişiliğiyle tanınan bir papağan türüdür. Küçük ve orta boy papağanların birçok farklı türünü içeren Aratinga cinsinin bir parçasıdır. Konur papağanı, ormanlar, otlaklar ve savanlar dahil olmak üzere çeşitli habitatlarda yaşadıkları Orta ve Güney Amerika'ya özgü sosyal kuşlardır. Bu papağan türü genellikle vahşi doğada sürüler oluşturarak yaşar. Konur papağanları zekâları, eğitilebilirlikleri ve sevecen kişilikleri nedeniyle çok tercih edilen ve evcilleştirilebilen hayvanlardır. Az da olsa insan konuşmasını, seslerini taklit etme yetenekleriyle de tanınırlar. Ancak gelişmek için çok fazla dikkat ve sosyal etkileşime ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle daha çok konuşan papağan arayanlar için doğru bir seçim olmayabilirler.
Konur Papağanı Konuşması Nasıldır?
Konur papağanı, gerçekten eğlenceli ve oyunbaz bir kuş türüdür. Ancak konuşma söz konusu olduğunda, papağanların en yeteneklisi olduğu söylenemez. Bunun yanı sıra yine de pratik ve sabırla birkaç kelime veya deyim söylemeyi öğrenebilir. Konur papağanlarının sesleri tipik olarak tiz ve biraz genizden gelir. Bu da konuşma seslerinin bir insanınkinden biraz farklı olmasına neden olabilir. Tüm Konur papağanlarının konuşmaktan hoşlanmayacağını veya ilgilenmeyeceğini de bilmek gerekmektedir. Bazıları ıslık çalmaya, şarkı söylemeye, başka sesler çıkarmaya meyillidir ve bu özellikleriyle de çok sevimlidirler. Ayrıca Konur papağanı, tüm papağanlar gibi, iyi davranış ve iletişim becerileri geliştirmek için önemli ölçüde dikkat, sosyalleşme ve eğitime gereksinim duyar.
Konur Papağanı Nasıl Eğitilir?
Konur papağanlarının eğitimi, sabır, tutarlılık, olumlu pekiştirmeye dayanır. Yeni bir Konur papağanı eve getirildiğinde, yeni ortamına ve sahibine alışması için birkaç gün verilmelidir. Eğitim süreci, temel komutlar öğrenmeyle başlar. Bu komutları öğretmek için ödül tabanlı eğitim tekniklerini kullanmak faydalı olabilir. Ödül olarak, genellikle meyve, sebze veya birkaç lezzetli tohum kullanılabilir. Bir Konur papağanının konuşma yeteneğini geliştirmek istiyorsanız, tekrar edilen kısa kelime ve ifadelerle başlayabilirsiniz. Ancak, kuşunuz konuşmayı öğrenmese bile, onu diğer sesleri çıkarmaya teşvik edebilirsiniz. Bunlar sosyal kuşlar olduğu için, sık sık sosyal etkileşim ve oyunlarla uğraştırmak önemlidir. Bu, kuşunuzun zekâsını geliştirir, daha mutlu bir evcil hayvan olmasına yardımcı olabilir.
Konur Papağanı Kaç Yıl Yaşar?
Konur papağanı, birçok evcil kuşa kıyasla nispeten daha uzun süre yaşayabilen bir papağan türüdür. Ortalama olarak, bir Konur papağanı yaklaşık 20 ilâ 30 yıl yaşayabilir. Ancak bazıları uygun bakım ve dikkatle daha uzun sürelerde bile yaşayabilir. Bir Konur papağanının ömrü, genetik, diyet, egzersiz ve genel sağlık dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Düzenli veteriner kontrollerinin yanı sıra sağlıklı ve teşvik edici bir ortam sağlamak, papağanın uzun ve mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir. Konur papağanları genel olarak sağlıklı kuşlardır. Ancak, sağlıklı kalmaları için beslenme, temizlik, su, egzersiz ve rutin kontrollerine dikkat etmek gerekmektedir. Yalnızlık da bu cinslere iyi gelmez.
Konur Papağanı Ne Yer?
Konur papağanı hem etçil hem otçul bir hayvandır. Bu nedenle bu kuşlara dengeli bir diyet sağlamak önemlidir. Yüksek kaliteli kuş mamaları: Bunlar dengeli beslenme sağlar. Taze meyve ve sebzeler: Konur papağanları, elma, muz, çilek, üzüm, portakal, havuç, brokoli ve yapraklı yeşillikler dahil olmak üzere çok çeşitli meyve ve sebze yiyebilirler. Tohumlar ve sert kabuklu yemişler: Tohumlar ve sert kabuklu yemişler, ölçülü bir şekilde ikram olarak sunulabilir. Pişmiş tahıllar ve baklagiller: Pişmiş pirinç, kinoa, fasulye ve mercimek ara sıra protein kaynağı olarak sunulabilir. Kalsiyum takviyeleri: Sağlıklı kemikler ve yumurta üretimi için kalsiyum gerekir. Kalsiyum, bir mürekkepbalığı veya mineral blok şeklinde sağlanabilir.
Konur Papağanı Özellikleri Nelerdir?
Konur papağanları, canlı renkleri, eğlenceli kişilikleri ve sosyal yapıları ile tanınan orta boy papağanlardır. Türlerine bağlı olarak ortalama 30 cm uzunluğunda olabilirler. Yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mavi tonlarını içerebilen renkli tüyleriyle bilinirler. Konur papağanları, sahipleri ve diğer kuşlarla etkileşime girmekten hoşlanan sosyal kuşlardır. Oyuncudurlar, meraklıdırlar ve oldukça sesli olabilirler. Akıllı kuşlardır, numaralar yapmak ve insan konuşmasını taklit etmek için eğitilebilirler. Hareket etmeleri, oynamaları için bolca alana sahip geniş bir kafes gereksinim duyarlar. Ayrıca zihinsel ve fiziksel olarak uyarılmalarını sağlamak için oyuncaklara, tüneklere ihtiyaçları vardır. Tüy yolma, solunum yolu enfeksiyonları ve gaga ve tüy hastalığı gibi belirli sağlık sorunları yaşayabilirler.
Konur Papağanı Çeşitleri Nelerdir?
Güneş Konur: Canlı sarı, turuncu ve kırmızı tüyleriyle bilinir. Yeşil yanaklı Konur: Yeşil ve kırmızı tüyleri, sevecen kişilikleri ile tanınırlar. Mavi taçlı Konur: Başlarında mavi ve yeşil tüyler vardır. Zekâları ve eğitilebilirlikleri ile tanınırlar. Jenday Konur: Yeşil, sarı ve turuncu tüylerin karışımına sahiptirler ve eğlenceli, sosyal kişilikleriyle tanınırlar. Nanday Konur: Belirgin siyah kafaları, yeşil gövdeleri vardır ve yüksek sesli, kısık çağrılarıyla tanınırlar. Ananas Konur: Yeşil, sarı ve turuncu tüylerin bir karışımına sahiptirler ve yeşil yanaklı konurun bir renk mutasyonudur. Yarım Ay Konur: Göğüslerinde belirgin bir hilal şeklinde işarete sahiptirler. Patagonya Konur: Kanatlarında mavi ve kırmızı işaretler bulunan yeşil tüylere sahiptir.
Konur Papağanı Konuşur Mu?
Bazıları birkaç kelime konuşabilse ve insan konuşmasını taklit edebilse bile, tüm Konur papağanları bu yeteneği geliştiremez. Sabırlı ve tutarlı bir eğitim ile bazıları çeşitli kelimeleri söylemeyi öğrenebilirler. Kendilerini ifade etmekte ve iletişim kurmakta gerçekten çok becerikli hayvanlardır. Konur papağanları, kelimeleri taklit etmenin yanı sıra cıvıltıları, ciyaklamaları ve çığlıkları ile de bilinirler. Bu seslendirme, iletişimlerinin doğal bir parçasıdır ve oldukça gürültülü olabilir. Bu nedenle bir Konur papağanı sahibi olmadan önce bunu iyi düşünmek gerekmektedir. Bazı sesleri o kadar tiz ve çığlığa benzerdir ki sahiplerini korkutabilirler. Ancak bu onların oyun biçimidir. Unutulmaması gereken Konur papağanlarının eğitilebilecekleri ve ev ortamında yaşamaya uyum sağlayabilecekleridir.
0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle