Papağan Türleri

Eklektus(Eclectus) Papağanı

Eklektus Papağanı Bakımı, Kafes Hayatı, Yaşam Alanları, Alt Türleri ve Üreme şekilleri ve kuluçka dönemleri

Eklektus Papağanı(Eclectus Roratus)

Eklektus Hakkında Genel Bilgiler

Bu güzel papağan türü güney pasifik bölgesinden gelmektedir.

Bilimsel literatürde yazara göre değişen şekilde bu gruba ait bazen 9 bazen de 10 alt tür sayılır. Bu papağanların dış ülkelere yapılan ihracatı sonucu, maalesef bazı üreticiler alt türleri kendi içinde eşleştirip melezler(hybride) el etmişlerdir.

Eclectuslar 29 cm – 40 cm arasında kısa kuyruklu, güçlü beden yapısına sahip ve yaklaşık ağırlıkları 450 gr. bulan papağanlardır. Kanatlarını açtıklarında mesafeleri 70 cm civarında olduğu için barındıkları iç alanları geniş olması gerekir.

Erişkinlik dönemine(eşleşme bilme dönemi) yaklaşık olarak 3 yaşına geldiklerinde girerler.

eklektus papağanı fiyatı

Eklektus Papağanı Özellikleri

Eclectus papağanları erkek ve dişisinin aynı türe ait iki farklı cins olduğunu araştırmacıların keşfetmesi epeyi sürmüştür. Bu tür de ana tür ve alt türler arasında renkler çok ufak farklarla değişim gösterir. Dişi ve erkek papağan arasında(Dimorphismus,Sexualdimorphismus) ise, çoğu zaman iki farklı tür şeklinde algılamalara yol açacak renk farkları vardır. Dişiler de ana renk çok koyu göz alıcı kırmızı tonlarda olurken erkek kuşların ana renk tonlarında değişim gösterir. Gagaları kuvvetlidir. Üst kısım portakal – kırmızı, ucu sarı sarı tonda ve alt gaga siyah tonda olur. Göz renkleri de(türe göre) kırmızı, portakal – kırmızı tonda ya da kahve – kızıl tonda olur. Dişi kuşların gaga rengi de erkekten farklı olarak siyah tonda ve göz rengi de genelde beyaza yakın – sarımsı tonlarda olur.

Eclectus papağanı tüy yapısının en belirgin özelliği bizde olan saç yapısına benzerlik göstermesi ve bu sebepten dolayı da tüm papağanlar arasında tek olmasıdır.

Eklektus Papağanları Bakımı

Dişi kuşlar da yapılan araştırmalar sonucu tahmin edilen yaşam alanını sahiplenmede daha baskın oldukları ve eşleşme dönemi dışında da erkek kuşa çok da sempatik yaklaşmadıklarıdır.

Eclectusların diğer papağanlara göre bir farkı da tüy yapılarında toz bezeleri yerinde yağ bezelerinin olmasıdır. Eclectuslarda diğer papağanlarda bilinen beyaz toz, kepeklenme yoktur. Eclectuslar bu yağ bezeleri ile temizlik esnasında tüylerini parlatırlar. Bu da parlak ve canlı görünmelerini sağlar.

Sınıf : Kuşlar – Papağanlar(Psittaciformes)

Aile : Psittacidae(Gerçek Papağanlar)

Alt Aile : Psittaculidae

Tür : Eclectus Roratus

Eklektus Papağanı Alt Türleri

  1. Eclectus roratus roratus(nominat form – ana tür – P.L.S Müler 1776)
  2. Eclectus roratus polychloros(Scopoli 1786)
  3. Eclectus roratus salomonensşs(Rothschild und Hartert 1901)
  4. Eclectus roratus aruensis(G.R. Gray 1858)
  5. Eclectus roratus biaki(Hartert 1932)
  6. Eclectus roratus cornelia(Bonaparte 1850)
  7. Eclectus roratus macgillivrayi(Matthews 1913)
  8. Eclectus roratus riedeli(A.B. Meyer 1882)
  9. Eclectus roratus vosmaeri(Rothschild 1922)
  10. Eclectus roratus westermani(Bonaparte 1850)

Eklektus Papağanı Konuşur Mu?

Doğal yaşam alanları, Avustralya’nın kuzey doğusunda kalan yağmur ormanları salamon, moluken ve komşu adalar ile bir de yeni Gine’dir. Ufak bir nüfus ile Avustralya’da Capeyork bölgesinde yaşar.

Genel olarak doğal yaşam alanı seçimleri iç kısımlarda kalan yağmur ve mangrom ormanlarıdır.

Eklektus Papağanı Hakkında Bilgiler

Türlerin kısaca barındıkları doğal yaşam alanları şu şekilde sıralanabilir:

1-) Eclectus roratus roratus(nominat form – ana tür – P.L.S Müler 1776)

Kökeni moluken bölgesinin orta ve güney kısımlarında daha doğrusu buru ve ceram adalarından gelmektedirler. Yeni Gine’nin batısında kalan bölgedir. Gorong adasına ise daha sonrasında getirilmişlerdir. Saparua ve Haruku adalarında bu türün temsilcileri artık kalmamıştır. Nesli tükenmiştir.

2-) Eclectus roratus polychloros(Scopoli 1786)

Bu alt tür Yeni Gine kökenlidir. Waigeo, Batanta, Salawatis ve Misoos adalarını da kapsayacak şekilde, batı papua adalarıdır. Kıyılara yakın adalar ve Kai. Koror ve Pasifik(Palau) grubundaki küçük adalara daha sonra getirilmişlerdir.

3-) Eclectus roratus salomonensşs(Rothschild und Hartert 1901)

Bismarckarchipel, Yeni Britanya, Wuti adaları, Wuti Lolobau, Wuti Wotam, Faust Van York, New Irland, New Hanford, Tabar, Lihir, Tangave Fene, Solomon adaları, buku ve bougainville’in doğusuna doğru ve st. cristobal.

4-) Eclectus roratus aruensis(G.R. Gray 1858)

Aru Adaları.

5-) Eclectus roratus biaki(Hartert 1932)

Kökeni geelving koyu adalarından (numfor, biag, yapen ve mios num) gelmektedir.

6-) Eclectus roratus cornelia(Bonaparte 1850)

Kökeni Hindistan’a bağlı küçük sunda adalarından biri olan sunba adasından gelmektedir.

7-) Eclectus roratus macgillivrayi(Matthews 1913)

Kökeni Avustralya, Cape Yorg yarım adasının kuzey ve doğu bölgesindedir.

8 -) Eclectus roratus riedeli(A.B. Meyer 1882)

Kökeni Hindistan’da tanimbar adasıdır.

9-) Eclectus roratus vosmaeri(Rothschild 1922)

Moluken merkezinde ve kuzeyindeki adalarda. Hindistan ve ayrıca halmahera, moratai, batjan, obi, damar, mareve kayao adalarında. Ternate un tidore adalarında ise bu türün neslinin tükendiği var sayılmaktadır.

10-) Eclectus roratus westermani(Bonaparte 1850)

Kökenleri maalesef bilinmiyor.

Bu alt türle ilgili konular maalesef daha henüz netleştirilmemiştir. Bu türe ait olduğu söylenilen 11 adet(6 dişi ve 5 erkek kuş) müze numunesi vardır. Bu numunelerde zaten esaret altında olanlardan alınmıştır. Asıl kökenleri tespit edilememiştir. Bazı araştırmacı yazarların tahminlerine göre ufak ebatlarına ve renklerine bakıldığında bunlar, bir alt türden çok iki alt türün eşleşmesinden olan melezlerdir.(Eclectus R. Vosmaeri ile Eclestus R. Roratus veya Eclectus R. riedeli ile eşleşmiş olmaları her ne kadar netleştirilmemişse de düşünülmüş.).

Eklektus Papağanı Fiyatı

Eklektus Papağanları Doğal Yaşamda Davranış Şekilleri

Üreme sezonları dışında genelde tekli ya da ufak aile grupları halinde yaşarlar. Onları kalabalık sürü içinde görmek genelde çok nadir olan bir durumdur. New Irland da toplu halde 30 adet, Avustralya’da  ise zaman zaman yemlenilen ve uyudukları ağaçlarda 80 adet kuş dikkat çeken seslenişleri sayesinde bir arada görülmüştür. Sesleri sert ve gıcırtılıdır. “Krraatch – krraak “ diye bir ton 3 veya 4 kere tekrarlanır. Yemlenirken de 2 heceli “tschu-wi-tschu-wi” sesi çıkarırlar. Erkek kuşların ise kendilerine has “tschii-ong” şeklinde bir seslenişi vardır. Zaten onları belirlemek ve tanımak bu dikkat çeken seslenişleri sayesinde kolay olmuştur.

Daha çok eşli olarak uçarken, erkekler tek başına açıklıkta kalan ağaç dallarında otururken ce türdeşlerine seslenirken görülürler.

Dişi olanlar ise daha çok ağaçlık bölgenin iç kısımlarında, sessiz bir şekilde otururlar. Onları fark etmek ise kırmızı – mavi tondaki renkleri nedeniyle daha zordur. Renkleri iç ağaçlık bölgelerde onlara ideal gizlenme sağlar.

eklektus papağanı özellikleri

Eşler birbirinden genelde birkaç metre mesafeli olarak değişik dallarda oturur. Hatta bazen de başka başka ağaçlarda dururlar. Eşli olarak veya ufak gruplar halinde sabahın erken saatlerinde yem arayışı için ana uyuma(bölgelerini) ağaçlarını terk edip orman içlerine palmiye alanlarına uçarlar. Ürkek ama uyanık, dikkatli olan kuşlardır.

Ürküldükleri zaman bağırarak, terk edecekleri bölge üzerinde önce bir tur atarak kaçarlar. Ana uyuma(barınma) bölgelerine(ağaçlarına) genelde saat 16.00 veya 18.00 civarında dönmüş olurlar.

Gruba yeni katılacak olanları önce değişik tonlarda seslerle selamlarlar.

Uçuşları güçlü ama yavaş olur. Aralarda sıkça kanat çırpmaları ve atılımları ile bilinirler. Yemlenme alanlarına uçuşları ağaç tepeleri üzerindendir. Palmiyeliklerde ve açık alanlarda ise daha çok alçaktan ve zeminden en fazla 1 -2 metre yukarıda kalacak şekildedir. Dişiler çoğu zaman erkeklerin arkasında uçar.

Doğal Ortamlarında Beslenme Şekilleri

Meyveler(Muz, papaya, erik, yöresel tropik olanlar), böğürtlengiller, cevizgiller, tomurcuklar, goncalar, meyve özleri, çiçekler ve tohumlar ana beslenme şekillerini oluşturur. Fırsat buldukça da mısır tarlalarını veya muz ekim alanlarını talan ederler.

Yeni Gine’de 30-35 mt. Yükseklikteki ağaçlarda , adalarda ise daha alçak olan ağaçlarda, meyve ağaçlarda, meyve ağaçlarında ve Hindistan cevizi ağaçlarından ve ekim alanlarından yemlenirler.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle