Muhabbet Kuşu, Yem & Mama, Yem ve Mama Tarifleri

Muhabbet Kuşu Mama Hazırlama

Muhabbet Kuşu Mama Hazirlama

Normal bir muhabbet kuş maması için yapmanız gereken bulgur, sebze(havuç,kırmızı lahana,beyaz turp) yeterlidir. En basit ve en besleyici mama çeşididir. Bu mama çeşitlerini çoğaltabilirsiniz. Bebe bisküvisi ile yine aynı karışımları da yapabilirsiniz. aşağıdaki soru ve cevaplarında her birisine tek tek değinmekteyiz.

Merhabalar bugün sizlere mama hazırlama ile alakalı birkaç bilgi de bulunmak istedik. Gelen sorular arasında en çok sorulanları liste halinde size aktarıyormak istiyorum.

Soru 1 :
Muhabbet kuşu mama tarifi nasıl olmalı ?

Cevap : İlk defa bu işi yapacak kişiler için oldukça düşündürücü ve zahmetli olacağını düşündüğünüzü biliyorum fakat kuşlarınızın daha iyi yaşam sürmeleri ve yavrulama dönemlerinde onların ek besin kaynaklarını kullanabilmelerinde yardımcı olması için oldukça etkili birşeydir. Erkek kuşun anneye kolay yem taşımasına sebep oluyorsunuz. Kabuklu yemi kırmak ve onları anneye taşımak oldukça zor bir işlem olacaktır. Her insanda olduğu gibi kuşlarında bir karakteri vardır yem kırıp anneye taşıma işlemini her kuş yapmayabilir sinir ve stres bu bağlama gerçekleşebilir. Sinir ve stres kuşlarımızın en baş düşmanıdır. Büyük papağanlarda bu stres tüğ dökmeye ve hastalıklara kadar giderken stres muhabbet kuşlarında direk ölüme gidebilir. Mama tarifinden bahsedecek olursak en basit şekli ile 3 bardak köftelik bulur ile havuç, kırmızı lahana ve turp 4’lüsü ile bir karışım yaparak besleyici bir mama yapmış olabiliriz. Daha detaylı bir mama yapmak isterseniz bunun için köftelik bulgur,havuç(özellikle kızıştırmada çok faydalı), kırmızı lahana ve turo karışımı yeterli olacaktır. Bu karışımla birlikte yarım bardaktan daha az su katarak 2 dakika karıştırdığımız mama biraz bekledikten sonra servise hazır hale gelecektir.

Mama ile alakalı görseller

Soru 2 :
Muhabbet Kuşu mama kabı nasıl olmalı ?

Cevap : Muhabbet kuşlarına önem veren canlarının değerli olduğunu bilen kişilerin sormuş olduğu sorulardan bir tanesi. Öncelik bir çift kuşunuz var ise normal kabuklu yem kablarında verebilirsiniz ama 2 kuş ve üzeri salmalarda hobi yapıyorsanız ortaya 10 kuş için anlatıyorum geniş bir tabak ağzıyla koyabilirsiniz. Küçük dar ağızlı kablar da kuşlarınız yem yemek için birbirlerine kızabilir büyük kavgalar çıkabilir.


Muhabbet Kuşu Elle Yavru Besleme Şırınga

Muhabbet Kuşu Elle Yavru Besleme Şırınga

Soru 3 :

Ağızdan besleme şırınga nasıl olmalı nereden temin edebilirim ?

Cevap : Ağzı şırıngasını petshop mağazalarında veya internet üzerinden hepsi burada, n11 gibi portallardan rahatlıkla alabilirsiniz. Powermax mama markanında kendisine şırınga seti de bulunmaktadır. Onlara da göz atabilirsiniz.

Soru 4 :

Muhabbet kuşum için hangi mama markasını önerirsiniz ?

Cevap : Bu konuda tek bir yere güvenin gönül rahatlığıyla diyebilirim. Kuşlarınız bu markayı çok sevecektir. Saf halde de verebilirsiniz hiç bir sıkıntı olmaz Powermax Mama markasını şiddetle önermekteyiz.

Soru 5 :

Powermax Mama Haziılama
Muhabbet kuşlarına mama ne sıklıkla verilir ? Ne zaman verilir ?

Cevap  : Bizim mama verme sıklığımız kuşlarımızın metabolizma durumlarına göre değişmekte ve grup olarak vermekteyiz. Bir gruba hafta bir kez verirken diğer gruba hafta da iki kez mama hazırlamaktayız. metabolizma sindirim durumlarını dışkılama sürelerine ve durumuna göre planlamaktayız.

Soru 6 :

Muhabbet kuşları maması ne işe yarar ?

Cevap : Kuşlarımızın mama takviyesi önemlidir. Çünkü kabuklu yemlerde bulunan darı çeşitleri yağlanmaya sebebiyet göstermektedir. Bunun önüne geçmek için kuşlarımızın hafta bir veya iki defa mama takviyesi ile yağlanma ve gereksiz kiloya karşı gelinmektedir. Bir diğer sebep ise yavru dönemlerinde öncesi ve sonrasında ek besin takviyesi olmaktadır. Kuşların yavrularını iyi besleyebilmek için öncesinde ise daha sağlıklı yumurtalar olmasından dolayı verilmektedir.

Soru 7 :
Muhabbet kuşu mama hazırlama ve en iyi mama tarifi hangisidir ?

Cevap : Mama da en iyi karışımı sizlere sunacağım fakat şunu bilmeniz de fayda var ki internet de mutlaka araştırma yapıyorsunuz bu mama çeşitleri arasında bebe bisküvisi kullanılan mama karışımlarına karşıyız. Bunun yerine Bebe bisküvisi yerine bulguru tavsiye ederiz. Bunun için en büyük örneği geçenlerde sayfamızda paylaşılan görseli sizlerle paylaşacağım ve paylaşan kişinin yorumu da görselde yer verilmiştir. Sağ taraftaki resimde de belirttiğimiz gibi bu arkadaşımızın 12 adet kuşu ölmüş 6 çifti yok olmuştur. Bunun sebebini de kendisi belirtmiştir. Böyle vakaların başınıza gelmemesi için dikkatli olmanızda fayda var. Bebe bisküvisi öldürdü diyemeyiz kesin delil değil ama biz şimdiye kadar kullanmadık bundan sonra da kullanmayacağız. Sizlere yukarıda önermiş olduğumuz  4. ve 5. soruda belirtmiş olduğumuz mama markasına güvenebilirsiniz.

Bu ön bilgiyi verdikten sonra sizlere gerçek etkili ve besleyici mama tarifini vermeye geçebilirim.

El yapımı gerçek mama tarifi öncelikle bulguru elimizde bulunduruyoruz. Bununla birlikte bir yemek kaşığı havuç rendeliyoruz 4 çay  bardağı ile bulgur havuç rendeliyoruz, kırmızı lahana ve beyaz turp da rendeliyoruz bunların yanında ek olarak haşlanmış yumurta sarısını beyazını ve yumurta kabuklarını da toz haline getirerek  tabağımıza katıyoruz bu karışıma çok az bir su takviyesi ile 10 ile 15 dakika ara ara bekleterek karıştırıyoruz. Yumurta kabukları kemik ve kas gelişiminde çok büyük faydasını olduğunu bilmenizde fayda var. Bununla beraber içecekleri suya bir iki damla elma sirkesi damlatarak kuşların içerisindeki parazitlerin de temizlenmesinde yardımcı olmalarını sağlıyoruz. Bu karışım yumurta ve diğer

Soru 8 :
Muhabbet Kuşu mama faydaları nelerdir ?

Cevap :

  • Yumurta öncesi sağlıklı yumurta vermeyi sağlar
  • Yumurta sonrası sağlıklı yavruların yetişmesini sağlar
  • Normal zamanlarda kuşlarınızın yağlanmalarına karşı etkili olur.

Soru 9 :
Muhabbet kuşu mama takviyesinde neler kullanılmalı ? Siz neler kullanıyorsunuz ?

Cevap : Mama takviyesi olarak kuru mama alıyoruz. Powermax Mama alıyoruz ve onlara ek havuç, kırmızı lahana ve turp gibi çeşitlendirerek daha cezbedici hale getirip kuşlarımıza servis ediyoruz. Powermax mama içerisinde aradığımız çoğu şey bir arada zaten pek fazla bişey yapmamıza gerek kalmıyor.

Soru 10 :
En iyi muhabbet kuşu maması hangisidir ?

Cevap : Sorular birbirini kovalıyor ama bizim tek önerimiz var Türk yerli yağım olan Behzat Tiğiz’in el emeği olan Powermax mama markasını kullanmanızı önermekteyiz. Bir çok kullanıcı yorumu aldık olukça iyi yorumlar gelmektedir.

Soru 11 :
Muhabbet kuşları için basit yumurtalı mama tarifi ?

Cevap : Basit yumurtalı tarifi alan bir arkadaşımızın kuşlarının başına gelenini soru 8’de sizlere göstermiş bulunmaktayız. Buna engel olmak için en basit hali köftelik bulgur ile yumurtanın beyazını ve sarınını ayırıp karıştırabilir ve kuşlarınıza servis yapabilirsiniz.

Soru 12 :
Muhabbet kuşları maması fiyatları nedir ?

Cevap : Ortalama kilo fiyatı 20 ile 25 TL arasında değişmektedir. Uygun fiyata mal edeceğiniz mamalar bazen sizlere fayda yerine zarar verebilir lütfen bu konuda dikkatli olalım.

Soru 13 :
Muhabbet kuşu yumurta maması ne işe yarar ?

Cevap : Muhabbet kuşlarında yumurta maması kemik ve kas gelişimlerinde yumurta öncesi ve sonrasında çok önemlidir bu konuda kesin bilgileri sizlere sunmak imkansız ama mikro biyolojik akımların yer aldığı bazı konular da yumurta kabuğu ve yumurtanın beyazı kemik gelişiminde oldukça etkili katkı yapmaktadır.

Yavru Muhabbet Kuşu Elle Besleme
Soru 14 :
Yavru muhabbet kuşu elle besleme maması nasıl olmalı ?

Cevap : Yavru muhabbet kuşu elle beslemek için mama hazırlarken burada bebe bisküvisini kullanabilirsiniz çünkü yavruların dokuları bu dönemde çok yumuşak ve su gibidir bulgur tanesi ölüme sebep olabilir bundan dolayı 1 adet bebe bisküvisi çok hafif yumuşatılır ve sıvı hale getirilir. Ardından çok azbir irmik ile buna ek besin yapılarak sıvı halde şırınga ile takviye edilir.

Soru 15 :
Muhabbet kuşu mama yemiyor ne yapmalıyım ?

Cevap : Bu tarz soruları ilk beslemelerdeki mama takviyesi yapan arkadaşlardan duyuyoruz. Mama takviyesinde nem oranını iyi tutturmak gerek mama içerisine eklediğimiz su ve eklediğimiz diğer takviyelerin suları buna etki etmektedir. Cıvık mamaların kuşlar tarafından yenilmediğini bizler de zamanında tecrübelerimiz arasında bulundurmaktayız. Bu konu hakkında detaylı bilgiye web sitemiz içerisinde arama yaparak ulaşabilirsiniz.

Soru 16 :
Yavru muhabbet kuşu mama yedirme işlemini nasıl yapmalıyım ?

Cevap : Soru 15’de anlatmış olduğum mamayı hazırladı iseniz artık mamayı yavru miniğe verme vakti gelmiştir. Bu konuda elinizin oldukça narin ve yumuşak bir şeye temas edeceğinizin bilincinde olmanızı tavsiye ederiz. Öncelikle şırıngaya vereceğimiz sıvı mamanın çok az olacağını belirtelim sonrasında yavru miniği elimize alıp ağız bölümünden şırınga ucuzu ağız gaga bölümüne temas ettirerek çok ama çok yavaş sıkıp mamanın kursakta biriktiğini göreceksiniz. Kursak çok fazla dolu olmamasına dikkat edin lütfen.

Soru 17 :
Muhabbet kuşu kızıştırıcı mama tarifi verir misiniz ?

Cevap : Muhabbet kuşunuzu kızıştırmak mı istiyorsunuz o zaman pet shoplar da satılan kızıştırma kabuklu tohumlarından sakın almayı düşünmeyin çünkü Yüce yaratıcının bizlere sunmuş olduğu havuç kuşlarımızın kızışmasına sebebiyet veren bir nimet olarak onlara mama ile takviye de her zaman kullanmış bulunmaktayız.

İlgili Yazılar

Uzmana Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Uzman Görüşleri “Muhabbet Kuşu Mama Hazırlama

  1. Papağan Sahibi Filiz Alok Filiz Alok dedi ki:

    Kuruma denen hastalığın tedavisi nasıldır

    1. Papağan Sahibi Ömer Yetim Ömer Yetim dedi ki:

      Merhabalar Filiz Hanım, web sitemizde muhabbet kuşlarında oluşan kuruma hastalığı için sizleri muhabbet kuşu kuruma hastalığı başlıklı yazımıza yönlendirebiliriz.

  2. Papağan Sahibi gülsüm gülsüm dedi ki:

    Merhaba, sultan papağanımızın gagası oyuncağına takıldı biz çıkardık ve alt gagası biraz hasar aldı, alt gaganın ön ucu kırıldı ve yem kıramıyor, 3 gündür büskivi ve haşlanmış yumurta beyazı ile besliyoruz verdiğiniz tarifleri inceledim yaklaşık 3 yaşında acaba o tarifleri uygulayabilir miyim beslnmesini zenginleştirmek istiyorum, kabuksuz yem sipariş verdim onu yemezse veteriner sıvı beslenmesi gerek dedi ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler.

    1. Papağan Sahibi Ömer Yetim Ömer Yetim dedi ki:

      Merhabalar Gülsüm, evet aynı şekilde kullanabilirsiniz. Mama çeşitliliğine dikkat ediniz bazı besinler fazla ağır gelebilir. Çok da değişiklik yapmadan kullanınız.

      1. Papağan Sahibi gülsüm gülsüm dedi ki:

        teşekkür ederim.

      2. Papağan Sahibi gülsüm gülsüm dedi ki:

        papağana sıvı beslenme yedirirken yedirme sıklığı ve ölçüsü nasıl olmalı ?

  3. Papağan Sahibi ibrahim ibrahim dedi ki:

    kuşumun suyuna belli aralıklarda farklı meyvelerin suyundan 6 -7 damla damlatıyorum vitamin alsın diye faydası olurmu

  4. Papağan Sahibi ibrahimkeser.099 ibrahimkeser.099 dedi ki:

    merhaba ben farklı meyvelerin suyunu veya o an bulunan meyvelerin suyundan vitamin alsın diye suyuna belli aralıklarda damlatıyorum faydası olurmu

  5. Papağan Sahibi ibrahimkeser.099 ibrahimkeser.099 dedi ki:

    özellikle tüy dökümü için çünkü tüy döküyor