Gönüllü Sahiplendirme Jako Papağan Afrika gri papağanı da denilen ve papağangiller ailesinin orta büyüklüğe sahip bir papağan türüdür. Ortalama olarak boyları 30- 35 cm arasında değişen siyah ve daha çok gri renk tonlarına sahip ve kuyruğunun rengi bordo ya da kırmızı tonlarında olan bir türdür. Papağan türleri arasında konuşmaya müsait, eğitime açık olan en zeki olan tür olarak bilinir. 80-90 yıl arasında ömürleri vardır. En ilgi çekici özelliklerinden biri; ilgisiz kaldığında kendi tüylerini yolmalarıdır.
Jako Papağanların Beslenmesi
Genellikle çoğu zamanlarında yemek ararlar. Papağanlar doğal ortamlarında yani ormanlarda, bol bol meyve ve tohumlar yerler ve bu gıdalar aslında çok besleyici olmakla birlikte salgıladıkları madde sebebiyle papağanlarda mide ağrısına yol açarlar ve bundan dolayı papağanlar, toplu şekilde uçarlar ve kil adı verilen bir toprak çeşidi yerler bu sayede papağanlar mide ağrıları çekmeden zararlı toksinleri dışarı atmış olurlar.
Papağanların yüksek besin değerlerine ihtiyaç duymalarının sebebi metabolizmalarının hızlı olmasıdır.
Jako papağanları petshoplarda yalnızca çekirdekle beslenir bu da papağanları çekirdeğe alıştırır, çekirdeğe alışan papağanıza yeme alışkanlığı kazandırmak isterseniz bazı yolları uygulamanız gerekir.
Jako Papağanlara Yeme Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Jako Papağanlara yemek yapma alışkanlığı kazandırılması uzun bir süreci kapsar. Bu süreç ise sırasıyla;
- Yulaf tohumu, arpa, karabuğday, mısır gibi gıdalardan 250’şer gram temin edin.
- Bu besinleri jako papağınızın yediği çekirdeklerin içine yerleştirin ve birkaç ay süreyle verin.
- Bu aşama biraz sabır ister, acele etmemek gerekir.
- Papağanınız bu besinlere alıştığında sebze yemeklerine geçebilirsiniz.
şeklinde sıralanabilir. Ayrıca yemek yeme alışkanlığı kazandırılırken yememesi gereken gıdalar göz önünde bulundurulmalıdır.
Jako Papağanınıza Verilmemesi Gereken Gıdalar
Papağanınıza çikolata, yağlı ve tuzlu gıdalar, kola ve gaz içeren tüm içecekler, meyve suları ve meyve çekirdekleri, hurma, soğan, patlıcan ve mantar gibi gıdaların verilmesi sağlıklarını ciddi anlamda bozacaktır.
Papağanınıza yeme alışkanlığı edindirme aşamasında sabırlı, sakin ve anlayışlı olmalısınız. Kuracağınız ilişkilerde sevgi olmalıdır çünkü; jako papağanları; insanların hislerini anlayabilen ve bunu da unutmayan canlılardır.
Jako Papapan Eğitimi Nasıl Verilmeli
İlk şart sabırdır. Papağanınızın her şeyi hemen öğrenmesini ve uygulamasını beklememelisiniz. Aldığınız ilk gün odası ışıklı ve sakin bir oda olmalı. Alışması için tek bir kişinin ilgilenmesi gerekir. Su ve yemekleri düzenli verilmeli ve kafesi sürekli yenilenmelidir. Yumuşak sözlerle alışmasına yardımcı olmalı, asla korkutmamalı, yüksek sesle, ani sesler çıkarmamalı, zorla elinize almamalısınız. Konuşmasının hızlı olmasını isterseniz kısa kelimeler kullanmalısınız. Elinizi kafeste uzun süre tutmamalısınız. Sizinle ilişkisi düzeldikten sonra yavaş yavaş ailenizle de tanışmaya güvenmeye başlar. Ele alıştıkça dışarı da çıkmaya başlayabilir.
Gönüllü sahiplendirme Jako papağan sebep ve sonuç ilişkisini anlayabilen bir türdür. O yüzden eğitiminizi verirken bu modelden yararlanabilirsiniz. Bu eğitim ancak size alıştığında ve tamamen güvendiğinde verilebilir. Papağanınızın söylemesini istediğiniz kelimeleri sık sık tekrar etmeli ve bu esnada onunla mutlu ve ilgili görünmelisiniz.
Jako papağanının üreme zamanı
Jako’ların en iyi üreme zamanı eylül – temmuz arasıdır, birkaç yumurta yaparlar. Üremeleri için kafeslerinin büyük olması gerekir ve içinde rahatlıkla kanat çırpmalıdırlar. Kafesleri paslanmaz çelikten olmalıdır. Kafes içine gaga taşı bulunmalı, kaliteli ve karışık yemlerle beslenmeliler. İçecekleri suya her zaman özen göstermeli hijyene önem verilmelidir. Jako papağanlarda üretim biraz zordur ancak imkansız değildir. Dişi ya da erkek papağanlarınıza doğal ısı ve ortamı temin ederseniz yavru alma ihtimaliniz vardır.
Gerçekten sahiplendirmemi
Lütfen alabilirmiyim
Ben sahiplenmek istiyorum