Forpus papağanları, tıpkı sevda papağanlarına benzer şekilde küçük çekirdek ve kuş yemleri ile beslenen bir kuş türüdür. Sultan ve cennet papağanlarına daha sessiz olmaları ile son zamanlarda bu papağan türünün popülerliği artmış ve ev ortamında beslenebilen kuşlar arasında en çok tercih edilenlerden biri olmuştur.
Her gün yaklaşık olarak 12 gram yem tüketmeye ihtiyaç duyan forpus papağanlarının bu yemlere temiz bir kaptan ulaşması gerekir. Özel içeriği tüylerin sağlıklı ve parlak görülmesini sağlayacak yem türleri bulunur. Bu papağan türleri uyanık kaldıkları süreler boyunca yem yiyen bir türdür ve bununla beraber daima taze su ihtiyacı hissederler.
Kalan boş yem kabukları düzenli olarak yem kaplarından alınmalı ve yem kapı daima hijyenik tutulmalıdır. Forpus papağanınızın hayat kalitesini artıran besinsel değerler şunlardır:
- Nijer tohumu %5
- Sarı darı %32
- Kırmızı darı %10
- Beyaz ayçekirdeği %3
- Siyah kolza %4
- Soyulmuş yulaf %9
- Buğday %5
- Kabuksuz yer fıstığı
- Beyaz darı %4
- Kenevir %4
- Keten %3
- Aspur %9
- Pirinç çeltiği %2,5
- Japon darısı %1
- Kabuksuz ay çekirdeği %6
- Aspirin %5
- Sebze %1,5
Bol Porteinli Forpus Papağanına Özel Mama Tarifi
- 30 adet un kurdu(petshoplarda kolaylıkla bulabilirsiniz)
- 3 kaşık hazır mama
- 1 kaşık pirinç unu
- 1 kaşık mısır unu
- 1 adet havuç
- 4 adet yumurtanın dış kabuğu
Çok cıvık olmayacak kadar su eklenebilir. Mikser ile karıştırıldıktan sonra mis gibi bol proteinli mamamız servise hazır.
Çok ilgi gören forpus papağanları çok büyük boyutlarda olan tohumları kırmayı pek sevmediği için bu tür papağanlara tohumları küçük taneli şekilde sunmalısınız. Bu grupta yer alan papağanlar için kullandığınız temel karışımları pet shoplar üzerinden veya internet tabanlı satış noktalarından bulabilirsiniz.
Genelde papağan yemleri çok sert parçalardan oluşmayan çeşitli tohumlardan oluşan karışımlardır ve aslen içlerinde ayçiçeği tohumu bulunmaz. Forpus papağanları için ayçiçeğinin tohumlar üzerindeki yüksek yağ oranının zararı bulunur.
Bu durum kuşların yağlanmasına sebep olarak ölümleri ile sonuçlanabilir. Öte yandan yine bu durum forpus papağanlarında ilerleyen sürelerde bazı çiftleşme sorunlarına, karaciğer hasarlarına ve dişilerinde duruş bozukluklarına yol açabilir.
Forpus Papağanı Ne Yer?
Bir forpus papağanı sahibiyseniz kuşlarınızın beslenme düzeninin muhabbet kuşları ile benzerlik taşıdığını bilmelisiniz. Aynı zamanda forpus papağanları muhabbet kuşlarına göre bakıldığında onlardan daha farklı besinler de tüketebilirler. Bu tür papağanları beslemek isteyen kişilerin an fazla merak ettiği hususların başında beslenme düzenleri gelir. Forpus papağanlarından beslenmek isteyenlerin en çok tercih ettiği yemler muhabbet kuşlarına uygun yemlerdir. Bunlara ek olarak pek çok kişi papağanını çekirdek içi ile besler. Bu papağan türünün severek tükettiği diğer besinler şunlardır:
- Elma ve armut
- Yeşillikler
- Portakal kabuğu
- Kuruyemiş türleri
Forpus papağan türleri özellikle de besinleri tüketirken gagaları için çiğnemekten oldukça memnun olurlar. Bundan dolayı onların bakım esnasında ağaçların yer aldığı bir kafes bu kuşların gaga sağlığı açısından oldukça önem taşır. Bu tür papağanlar beslenirken beslenme ve forpus papağanı bakım aşamasında bazı ayrıntılara dikkat etmek de önemlidir.
Çok fazla oyuncu ve meraklı olan bu papağan türünün sabahları uyandığı zaman hiç yememesi halinde elden yem yedirmeyi denemelisiniz. Yine geceleri uzun zaman önce yem yediğine denk gelirseniz elden yedirmeyi deneyebilirsiniz. Isırılmaktan çekinmiyorsanız kuşunuza elden olabilecek şekilde dal darı verebilirsiniz. Bu tür papağanlara paraket yeminden yapılmış kenevir de verebilirsiniz.
Aynı zamanda yulaf veya çekirdek ayıklarsanız da severek yiyecektir. İki parmağınız arasına alarak verdiğiniz bu besinler ile kuşunuz hem doyacak hem de elinize alışacaktır. Ek olarak su ve yem değişimi esnasında yavaş ve sakin hareketler kullanmalısınız. Isıran bir papağana karşı tepkili yaklaşmanız bu hareketi daha fazla yapmasını pekiştirebilir.