Blog
Ak Darı
Ak Darı buğdaygiller familyasından anavatanı Doğu ve Orta Asya olan tek yıllık otsu bir bitkidir. Sıcaklık ve kuraklığa dayanıklı bir bitki olan ak darı birçok darı çeşidinden biridir. Dünyanın birçok ülkesinde ekilen ve gelişmekte olan ülkelerde ana besin kaynağı olarak kullanılan bir bitkidir. Ülkemizde en çok Van Gölü kıyısında ve Hakkari’de ekilir. Bunun yanı sıra Muğla ve Hatay’da yetiştirilir. Bozanın hammaddesi olan ak darı bazı bölgelerde ekmek yapımında da kullanılır. Ak darı kafes kuşları için leziz bir yemdir.
Ak Darı Nedir?
Ak darı en çok kuş yemi olarak kullanılan darı çeşitlerinden biridir. Kanarya, papağan ve muhabbet kuşu gibi kafes kuşlarının en sevdiği yem çeşitlerinden biridir. Karışık kuş yemlerinin içerisinde de kullanılır. Ak darı kuşlar için lezzetli bir gıda olmanın yanı sıra oldukça besleyicidir. Kuşların sağlıklı gelişimini ve büyümesini destekleyen besin değerlerine sahiptir.
Ak Darı Yem
Ak darı yem özellikle kafes kuşları için en sağlıklı ve besleyici gıdalardan biridir. Ak darı yem; &72 karbonhidrat, %10 protein, %2,50 selüloz, %2,50 yağ içerir. Bu besin değerleri ile kuşların günlük alması gereken besin değerlerinin karşılanmasını sağlar. Karışık papağan yemleri içerisinde genellikle besleyici özelliği ile tercih edilir. Yavru kuşların yem yemeye alışmalarına da yardımcı olur. Kolay kırılan kabuğu ve küçük taneleri ile yavru kuşlar için idealdir. Yetişkin kuşların da tadını çok sevdiği ak darı besleyici bir yemdir.
Ak Darı Tohumu
Ak darı tohumu ak darı bitkisinin yenilebilen özellikte olan kısmıdır. Otsu bir bitki olan ak darının tohumları zengin besin değerlerine sahiptir. Beyaz ve açık sarı renkte olan ak darı tohumu minik taneciklerden oluşur. Tıpkı diğer buğdaygiller gibi dışı kabuk ile kaplı olan tohumlar özellikle kafes kuşlarının ana besin kaynaklarındandır. Kuşların severek yediği minik ak darı tohumları oldukça besleyici ve lezzetlidir.
Ak Darı Muhabbet Kuşu
Ak darı muhabbet kuşlarının temel gıdalarından biridir. Karışık muhabbet kuşu yemleri içerisinde de bulunan ak darı yemi lezzetli hale getirir. Yalnızda verilebilen ak darı tohumu muhabbet kuşlarının ihtiyacı olan besini alabilmelerini sağlar. Yavru muhabbet kuşlarının kabuktan yem çıkartıp yemeye alışmalarında çok faydalı olur. Yetişkin kuşların özellikle stresli zamanlarında yumurtlama ve yavrularını büyütme aşamasında kolay yenilebilmesi ve içeriğindeki besin değerleri yararlı olacaktır.
Ak Darı Bitkisi
Ak darı bitkisi sap üzerinde yetişen dik ya da eğik çiçekler şeklinde salkımlar görünümünde bir bitkidir. Gövdesi 2,5 ile 4,5 metre kadar uzayabilen ak darı bitkisi çiçekli kısımda oluşan tohumları ile faydalı bir bitkidir. Kumsal topraklardan hoşlanan ak darı bitkisi ilkbaharda ekilir ve kuraklığa dayanıklıdır. Tropik iklim bitkisi olmasına rağmen çeşitli iklimlere uyum gösterebilir. Değişik toprak tiplerine uyum sağlayabilen ak darı bitkisi fazla yağmurlardan da zarar görmeyen dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Ak Darı Nasıl Ekilir?
Ak darı ilkbaharda toprağın tarım araçları ile sürülmesi ve kabartılması sonrası tohumları toprağın 1-3 cm altına atılması ile ekilir. Toprak sıcaklığının 13-15 derece olması tohumun hızla gelişebilmesi için uygun olur. Gerekli durumlarda ak darı ekilirken gübre atılarak verimliliği desteklenir. Dekara atılacak tohum miktarı 0,5 le 5 Kg aralığında olmalıdır. Ekilen darı toprakta filizlendiğinde sulama ve çapalama ihtiyaca göre yapılır. Çeşitli iklimlere uyum sağlayabilen ve oldukça dayanıklı olan ak darı bitkisi ekildiği yerin iklim ve toprak özelliklerine uygun olarak gerekli bakım yapılarak büyütülür. Taneleri tam olarak olgunlaştığında hasadı yapılır.