Blog
Jako Papağan Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Jako papağanları, gri tüylerden oluşan vücudu ve kırmızı ya da bordo renkli kuyruğu olan bir kuş türüdür. Konuştukları vakit net şekilde anlaşılabilen bu papağanlar, kelime ezberleme ve taklit yeteneğine sahiptir. Genelde ülkemizde tuzsuz çekirdek ve yer fıstığı ile beslenen bu hayvanlar; meyve, sebze hatta salyangoz dahi yiyebilir.
Sahiplendikten sonra birçok soruyu beraberinde getiren bu hayvan için en çok Jako papağanı ne yer, Jako papağan cinsiyet ayrımı nasıl yapılır, Jako papağanı kafes fiyatları gibi konular sahibini düşündürür.
Jako Papağanı Ne Yer?
Belirttiğimiz gibi sıklıkla yem kabına çekirdek konulan bu hayvanların, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için haşlanmış yumurta, meyve, kuru ekmek, haşlanmış patates gibi yiyeceklerin yanında tahıl olarak da mısır, pirinç, arpa, yulaf ve fındık verilebilir. İshal olabilme riski nedeniyle yeşil yapraklı sebzeler tavsiye edilmezken çikolata zehirli olduğundan asla verilmemesi gerekir.
Jako Papağanı Eğitimi
Her hayvan gibi sahibi tarafından ilgi gördüğünde mutlu olan bu hayvanlar, iyi bir eğitim aldığında karşılığını da verir. Özellikle ufak iken sahiplenilen Jako papağanları daha kolay eğitilebildiği gibi, sıklıkla sohbet edilen bu hayvanlarda daha fazla kelime konuşma yeteneği görülmüştür. Bu nedenle Jako papağanlarımdan ilgi eksik edilmemelidir. Sahibinin sevgisi ve alakası azaldığında hemen öğrenme becerisi düşerken, tüylerini de yolmaya başlayabilirler.
Jako Papağanı Özellikleri
Ortalama olarak 50 yıl yaşayan bu hayvanlar özenli bakıldığı zaman 80-90 yıl yaşayabiliyor. İyi eğitim aldıklarında 1000 kelimeye kadar konuşabilen Jakolar oldukça gevezedir hatta bazen çığlık atabilir. Kelimeleri birebir söylemenin yanı sıra sesleri çok iyi taklit edebilirler. Kuluçka süresi 27-30 gün arası değişen dişiler, tek yumurtlamada 1 veya 4 yumurta verebilir. Jako papağan cinsiyet ayrımı için birçok farklı tespit yolu mevcutken en güvenilir yol DNA raporu ile yapılandır.
Jako Papağan Yaş Tespiti
Yavru Jako papağanlarının gözleri siyah renklidir ve hayvan 3 yaşına gelene kadar siyahımsı olarak kalır. 3 yaşından sonra ise renk açılmaya başlamış hatta sarılaşmış olarak görünür. 3 yaşından sonra ise tüy, göz rengi gibi bulgularla yaş ayırt etmek oldukça zordur. Çünkü 3 yaşından sonra tüm papağanlar yaş göstermezler. Kilo alıp verebilir, tüyleri değişik olabilir fakat 3 yaş ile 10 yaşında papağan aynı yaşta gözükebilir.
3 yaşından sonra yaş tahmini için en doğru yol Jako papağan cinsiyet ayrımı da yapılabilen DNA testidir. Yurt dışında yapılan bu test ile papağanın kaç yaşında olduğu ve cinsiyeti belirlenebildiği gibi üreme performansı de ölçülebilir.
Jako Papağanı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır?
Dişi mi erkek mi olduklarını görünüşten pek anlanamayan Jakolar, DNA testine tabi tutulabilir. DNA testi sonucu büyük oranda doğru olan verilerdir. DNA yanı sıra endoskopi de uygulanarak Jako papağan cinsiyet ayrımı tespiti yapılabilir. DNA testi yurt dışında yapılıyor olması ve endoskopi için de Türkiye’ de uzman veteriner bulunmaması nedeniyle dış görünüşe göre kısmen de olsa cinsiyet belirlenebilir ya da tahmin edilebilir.
Erişkinliğe ulaşıp en az 1 yaşını geçen jako papağanı, kuyruklarındaki isilik benzeri siyahlık kaybolur. Böylelikle kuyruk tamamen kırmızı ya da bordo olabilir. Tüylere bakarak Jako papağan cinsiyet ayrımı yapmak için kuyruğa odaklanılır. Dişi Jako (gri) papağanlarda kuyrukta bulunan tüylerin uç kısımlarında dikkatle bakıldığında gümüşi tüy renkleri fark edilir. Erkek Jako (gri) papağanda ise kuyrukta bulunan tüylerin rengi tamamen kırmızıdır. Bunun yanı sıra dişilerde kanat kısmında siyah bant görünümü mevcuttur.
Jako Papağanları Hakkında Sık Sorulan Sorular
İlgili Yazılar
Ücretsiz Jako Papağanı Verenler
- Yazar cicikus
- 2 yorumlar
Gri Papağanların Gelişim Dönemleri
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Jako Papağanı Fiyatları 2023
- Yazar Macaw Ara
- 0 yorumlar
Yavru Jako Papağan
Ücretsiz Jako Papağan
- Yazar Afacan
- 79 yorumlar
Ucuz Jako Papağan
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Jako Papağan Bakımı
- Yazar Afacan
- 2 yorumlar
Jako Papağan Nasıl Eğitilir?
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Jako Papağan Göz Hastalıkları
Gönüllü Sahiplendirme Jako Papağan
- Yazar Afacan
- 3 yorumlar
Sultan & Cennet ve Jako Papağan Eğitimi Nasıl Yapılır?
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Jako Papağan Kafes Oyuncakları
- Yazar Macaw Ara
- 0 yorumlar