Blog
Cennet Papağanı Çiftleşmesi
Evde üretim için oldukça uygun papağanlardır. Yavru almak istenildiğinde unutulmaması gereken en önemli husus aynı türleri birbiriyle çiftleşmektedir. Farklı türlerde cennet papağanlarının çiftleşmesinde %90 oranında ya sonuç alınamamakta, ya doğar doğmaz ölen yavrular elde edilmekte ya da sakat yavrular alınmaktadır. Bu hususa özellikle dikkat edilmesi gereklidir.
Cennet Papağanı Çiftleşme Yaşı
Erişkin cennet papağanları üreme dönemlerinde her zamankinden daha gürültücü ve sinirli olabilirler. Agresif tavırlar sergileyebilirler.
Cennet Papağanı Çiftleşmesi İçin Ne Yapılmalı
Üreme dönemlerinde aynı kafes içerisinde tek çift kuş olması daha uygundur. Yuvalık için uygun boyutlar 20 x 20 x 20 cm şeklindedir. Yuvayı içerisini cennet papağanları kendileri hazırlayacaktır. Siz sakın talaş, kum, gazete kağıdı gibi şeylerle yuvayı yapmaya çalışmayınız. Cennet papağanları yuva hazırlayabilmeleri için sizlerin ufak bir desteğine ihtiyaç duyarlar; bunların başlıcaları, boyasız kağıt parçaları, kağıt havlu, dallar, yuva ipi, saman, kuru ot ve banyoluk bulunmalıdır.
Cennet Papağanı Çiftleşmesi İçin Ne Gerekir?
Banyoluk cennet papağanlarının kağıt parçalarını ıslatabilmesi için gereklidir. Ayrıca bu dönemde cennetlerin daha çok banyo yapma ihtiyaçları vardır.
Cennet Papağanı Çiftleşme İsteği Nasıl Anlaşılır?
Çiftleşmeye hazır olan çift 4-5 gün içerisinde yuvalarını yukarıda söylediğimiz malzemeler ile hazırlarlar. Kafes dışında bulunmaya alışık kuşlar olsalar bile bu dönemde kafesin dışına çıkarılmamaları ve kafesin bulundukları odanın en sakin yerine taşınması cennet papağanlarının rahat etmesi açısından uygun olacaktır.
Cennet Papağanı Çiftleşmeden Yumurtladı
Çiftleşme olduktan sonra dişi cennet papağanı 10 gün içinde hepsi birer gün arayla olmak üzere 4-8 yumurta yapar. Kuluçka dönemi 22 ile 30 gün kadar sürer. 5-6 günlük yumurta alınıp ışığa tutulduğunda döllenip döllenmediği anlaşılacak durumdadır.(Kuluçka süresince yumurtalara dokunmak çok doğru değildir ancak döllenip döllenmediğin şüphe duyuluyorsa bir kaşık yardımıyla yumurta alınıp, kısa süre içinde incelenip tekrar yerine bırakılırsa bir sorun yaşama olasılığı en aza indirilmiş olur). Kuluçka döneminden sonra yavrular yumurta sırasına göre birer gün arayla çıkmaya başlarlar.
Cennet Papağanı Yavrusu Ne Zaman Yem Yer?
Tüysüz olarak yumurtadan çıkan yavrular, anne ve babasının ağızlarında onlar için hazırladığı sindirilmiş yiyeceklerle beslenirler. Bu nedenle kuluçka döneminde anne ve babaya yavruları beslerken yumurta maması verilmesi faydalı olacaktır. Bu dönemde kafeste yukarıda değinilen taze meyve ve sebzeler günlük yemler ile birlikte hazır bulundurulmalıdır. Yavrular doğduktan yaklaşık 1,5 ay sonrasına kadar yuvalık da kalacaklardır. Yavrular doğduktan yaklaşık 1,5 ay sonrasına kadar yuvalıkta kalacaklardır. Bu süre içinde yuvalığı temizleme ihtiyacı duyulacaktır. Bunu yaparken yavrulara kesinlikle elle temas edilmemeli, bir kaşık yardımıyla yuvadan çıkarılmalı ve temizlik mümkün olduğunca çabuk halledilip tekrar yerlerine konulmalıdır. Yavruların ellenmemesinin neden ebeveynler bundan hoşlanmaması ve ellenmiş bir yavruyu yuvadan atabilme olasılıklarının olmasıdır.
Yavrular yuvadan 38-45 gün sonra çıkmaya başlarlar. Yuvadan çıktıklarında tamamen anne babadan bağımsız değildirler. Tamamen bağımsız hareket edebilmeye yuvalıktan çıktıktan yaklaşık 2 hafta sonra başlarlar.
Yavruların beslenmesinde ek olarak meyveli ve sebzeli konserve bebek mamalarını da kullanabilirsiniz. En azından bir yaşına gelene kadar çekirdek verilmemesi uygun olacaktır(çekirdek yavrularda çok daha hassas olan kursağı delerek ölümlere neden olabilir).
Cennet Papağanı Yavru Olduğu Nasıl Anlaşılır
Bir cennet papağanının yavru olduğu tüylerinin matlığından ve gagasının siyahlığından anlaşılabilir(yavru cennet papağanlarının gagası erişkinlerin renginde değil, koyu kahve-siyah arasıdır ve büyüdükçe renk açılır). Yavru cennetler çok çabuk büyür ve kilo alırlar. Çok kısa bir sürede yetişkin boyutlarına ulaşırlar. Burada dikkat edilecek husus göğüs kısmının düzgün ve şeklini tam olarak tamamlamış olmasıdır. Omurga kemiği, göğsün merkezinde bulunmalı ama bir çıkıntı veya sertlik oluşturmamalıdır. Ayak parmakları belirgin, şekilde ve kuvvetli, nefes alışı yavaş ve düzgün olmalıdır. Aksi bir durum kuşun sağlıksız veya hasta olduğunun göstergesidir.
Hocam turuncu cennet ile forbuş sürekli çiftleşiyor 6 yumurta aldım boş çıktı şimdi yine 2 yumurta daha var yavru almak mümkünmüş bunlardan
Merhabalar, böyle bir durum var ise kendi cinslerinde eşler tutturmayı tercih ediniz, farklı cins eşlemelerinde kaliteli yavru almanız ümkün olmamaktadır.
Sevda papağanı ile cennet papağanım çiftleşti yuva hazırlama gibi durumları yok ama inş dağlıklı bi yavrumuz olur katır olması benim için çok önemli değil sağlıklı ve yavrunun mutlu olmasınınisterim evde gayet iyiler
çok doğru
Cennet papaganlarımızın biri mavi biri yeşil çiftleşirmi ?
Merhabalar, renkten dolayı sorun olmaz birbirlerini eş olarak kabul ettikten sonra çiftleşmeleri ve yavru almamanız için hiç bir neden yok.
Merhabalar benim iki sevda papağanım var biri dişi fakat diğerinin cinsiyetini bilmiyorum. Son zamanlarda biri kafasını diğerine doğru uzatıyor ve diğeri de kafasını gagası ile kaşıyor. Bu durum eş tuttukları anlamına gelir mi?
merhaba cennet papağanları kaç alıkken çifleşir
Merhaba bizim çift cennet papağanımız var birisi yeşil birisi mavi gayet güzel çiftler ama kız olan birtürlü yumurta yapmıyor kısırmıdır nedir bilemedik nasıl kız olanı kızgınlaştırabiliriz erkek olan gayet sağlıklı kur hareketleri yapıyor
Merhabalar. Cennet papağanlarımı aynı kafeste tutuyorum çifler haliyle. Fakat erkek olan dişi olanın dışarı çıkmasına izin vermiyor yem yemesine izin vermiyor. Ve yem yemek istediginde kafasına vuruyor. Ne yapmam gerekir? Bu dogal mıdır?
Kendisi besliyordur .Dişiye o kuluckada kalırsa ve yumurtadan bebeklerin çıkmasına izin verirse onlara çok iyi bakacağını erkek kanıtlamaya çalışır. Yavru yapmaya doğada dışı karar verir. Eğer dışı erkeğin iyi es baba olacağına ikna olursa yumurtaları korur ve kırmaz. Yok erkeğe guvenmezse kırar. Siz mudehale etmeyin taze mama yem meyve ve sebzelerde erkek kuşu destekleyin. O dişiyi yuvada besler.
Doğal. Erkek dişiyi anne olmaya ikna etmeye çalışıyor. Onu yuvada kendisi besliyordur.
Merhabalar. Çift papagnım var. Erkek dişiye yem yedirmiyor ve yuvadan çıkmasına izin vermiyor.bu dogal mıdır?
Cennet papaganı kac aylıkken cifleşir
Kac yaşına kadar yavru alınabilir cennet papaganlarindan
7 ayında yavru alinir
Iki kardeş cennet papağanı çiftlesirmi?
Benimkiler ciflesiyor günde iki veya bir kerede olsa hergün ciflesiyor ama bir türlü yumurta yapmadı sevda papaganlarim nedeni nedir acaba
Merhaba 2 cennet papağanım var ikiside aynı kafede biri digerin gözünü kanatı için onları ayırdım kafeleri yan yana bir araya gelmeye çalışıyorlar neden sizce ?
Selamünaleyküm cennet papağanım var biri gagasi seri bir şekilde kafese vurduğu için eş buldum yuvaya koydum eşinin gözünü gözünün kenarı çizmiş nerdese gözünü kanatmis neden böyle yaptı sizce
Papağanım yuva yaptı yumurta yaptı ama hiç ciflestigi gormedim yavru çıkma ihtimali var mı
Merhaba iki cennet papaganim var biri dişi eminim m kizginlik yumurtasi atiyor ama hiç c çiftleşirken girmedim acaba ne yapabilirim
Erkek eclectus kac yasinda ciftlesiyor?
Merhaba benim iki tane sevda papağanım var birbirlerini öpüyorlar kalıyorlar ama hiç çiftleştiklerini görmedim yuva taktım yuvadan hiç çıkmıyor kar acaba yumurtası olurmu