Latince Adı : Agapornis
Familyası : Psittaciformes(Pağanlar)
Alt Familyası : Psittacinae(Papağangiller)
Yaşam Süreleri : 10 -15 yıl olarak bilinmektedir.
Cennet Papağanı Yaşam Alanları
Afrika kıtası anavatanlarıdır. Madagaskar’da oldukça yaygındırlar.(Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika’nın doğusunda, Hint Okyanusu’nda yer alan bir ada ülkesidir ve dünyanın 4’ncü büyük adasıdır). Çoğu tür gibi Cennet Papağanları da, gerek ticaret gerekse göç yoluyla tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzde Türkiye’de bile vahşi olarak doğada yaşama ayak uydurabildikleri bilinmektedir. Gruplar halinde yaşayan sosyal papağanlardır. Sıcak ve nemli iklimi severler.
Cennet Papağanı Renkleri ve Boyutları
Ortalama 13 – 17 santimetre boyutlarında, 40 – 45 gram ağırlığındadırlar. Kısa kuyrukludurlar. Bu özellikleri ile çoğu zaman papağan dünyasının en küçük üyeleri olarak adlandırılırlar. Türlerine göre renklerinde farklılık gösterirler. Tüm reknleri canlı ve parlaktır. Çoğunlukla parlak yeşil ağırlıklı renklere sahiptirler.
Cennet Papağanı Türleri ve Mutosyanları
Cennet Papağanları Bilinen 9 Ana Türü Vardır.
- Peach – Faced Lovebird(Agapornis Roseicollis – Şeftali Yüzlü Cennet Papağanı): En sık rastlanan cennet papağanı türüdür. Yüz ve kafanın tepe kısmı şeftali rengi, gaga ten rengi, kuyruğun kanatlar arasında kalan kısmı parlak saks mavi, kuyruk tüylerinin en ucu turuncu ve siyah, geri kalan kısımları parlak yeşildir.
- Masked Lovebird(Agapornis Personata – Maskeli): Bu tür ilk olarak Tanzanya’nın kuzeydoğu kesimlerinde ortaya çıkmıştır. Kafa ve yüz kısmı koyu ve parlak siyah, göz çevresi beyaz, kanatlar çok koyu yeşil, kanat uçları siyah, boyun kısmı beyaz-sarıdır. Bu tür en küçük cennet papağanı türlerinden biri olarak bilinir. Beslenmesi daha çok taze meyve ve sebzelere dayalıdır.
- Fischer’s Lovebird(Agapornis Fischeri – Fischer’s) : Doğal yaşam alanları Viktorya Gölü, Tanzanya ve Afrika’dır.Adını 1800’lerin sonunda bu türü keşfeden Almanyalı araştırmacı Gustav Fischer’dan almıştır. Kanatları, sırtı, göğsü parlak yeşil, başın en üst kısmı zeytin yeşili, boyunları altın sarısından turuncuya geçişli renklerde, yüzü ve gagası kırmızı, gözlerinin etrafı ise beyaz halkalıdır. Mavi renkli olanları da vardır. Bunlarda yüz siyaha yakın, boyun beyaz, kanatlar, sırt ve diğer kısımlar ise mavidir.
- Nyasa Lovebird(Agapornis Liliane – bu ismi dünyanın 9. En büyük gölü olan Nyasa(Malawi) gölünden almıştır.): Lilian’s Lovebird olarak da bilinmektedirler. Fischer’s ile çok karıştırılmaktadır. Görünüş olarak benzemelerine rağmen, bu tür Fischer’s dan daha küçüktür. Aralarındaki en belirgin fark budur. Nesilleri tükenmektedir. Şu an Malawi’deki Liwonde National Park’da koruma altında olan bir türdür.
- . Black-Cheeked Lovebird(Agapornis Nigrigenis – Siyah Yanaklı): Yaklaşık 14 santimetre boyutlarındadır. Yüz ve kafanın üst kısmı koyu kahve-siyah, boyun turuncu, gaga kırmızı, göz çevresi beyaz halkalı geri kalan tüm vücut parlak yeşildir. Afrika kökenlidir ve kurak mevsimde yaklaşık 800’er papağanlı gruplar halinde göç ederler.
- Madagascar Lovebird(Agapornis Taranta – Adını Madagaskar adasından almıştır): Adından da belli olduğu üzere Madagaskar adası anavatanıdır. Yaklaşık 30-36 gram ağırlığındadır. Gagaları diğer cennet türlerine göre daha küçüktür. Grey – Headed Lovebird(Gri Kafalı) olarak da bilinirler. Kafa, boyun ve yüzleri açık gri tonlarındadır. Vücut ve kanatlar yeşilin tonlarındadır. Kanatları açıkken vücutlarına büyük geliyormuş izlenimi verir.
- Abyssinian Lovebird (Agapornis Taranta – Adını Habeşistan’dan almıştır): Aynı zamanda Balck-Winged Lovebird(Siyah Kanatlı) olarak bilinirler. Cennet papağanları arasında en büyük türdür. Red Faced Lovebird ile aynı özellikleri gösterir. Koyu yeşil renktedir. Dişileri ve erkekleri farklı görünüşlere sahiptirler. Dişilerin yüzleri de tamamen yeşildir. Kırmızılık yoktur. Erkek olanların alın kısmı kırmızıdır, kuyruk altındaki tüyleri sarımsı bir şekilde parlar, gözlerinin çevresinde kırmızı halka vardır. Kanatlarının altı siyahtır. Erkek olanlar dişilere göre daha uysal, daha meraklı ve daha cesurdur.
- Red-Faced Lovevird(Agapornis Pullarius – Kırmızı Yüzlü): Boyları 15, Kuyruk boyları 5 cm kadardır. Tüm vücut parlak yeşil , sadece yüz ve gaga parlak, koyu turuncu , kanat ve kuyruk uçları ise siyahtır. Genelde 20’li gruplar halinde ormanlarda yaşarlar.
- Black – Collared Lovebird(Agapornis Swinderniana – Siyah Yakalı): Swindern’s Lovebird olarak da bilinirler. Çok sık rastlanan türlerden değildir. Küçük cennet papağanı türlerinden biridir. Ayaklar gri, ense kısmı siyah, tüylerin geneli yeşil, göğüs kahvemsi kırmızı, gaga grimsi siyah, gözün irisi ise sarıdır.
Cennet Papağanı Erkek & Dişi Cinsiyet Ayırt Etmek
Erkek ve dişi farkı Abyssinian Lovebird dışında görünüşte ayırt edilemeyecek gibidir. Cinsiyetin kesin olarak belirlenmesi DNA testiyle belli olmaktadır. Ancak dişilerin kuyrukları yelpaze gibi açık şekilde, erkeklerinki ise daha düzgün ve uca doğru sivrilir şekildedir. Ayrıca dişi kuşlar tüenkte veya ağaç dalında tünemiş durumdayken ayaklarını erkek cennet papağanından daha ayrık tutar.
Cennet papağanı, anavatanı Afrika kıtası olan, nemli ve sıcak iklimi seven ve tohumlarla beslenen papağan türüdür. Hint Okyanusunda bulunan adalarda çok sayıda bulunurlar. İnsanlara yakın sosyal oyuncu papağanların çift olarak beslenmesi uygundur. Tek olarak bakacağınızda daha fazla ilgi gösterilmesi, kafesinde daha fazla oyuncak bulundurulması gereken bir
Bizimki cennet papağanı var bizde bilgi almak istiyorum
Slmlar cennet papağanı en uygun ne kadara ve nereden alabiliriz yavru almak istiorum
Harika bir icerik. Tesekkurler
Hayırlı akşamlar olsun kusura bakmayın rahatsız ettim ama benim cennet papağanlarım var 3 çift ve bunları bir çifti yetişkin ve koceliden aldım ama yumuta üstündeyken aldım sonra benim evime geldi yumurtladı bitane bidaha yumurtlamadı 2 ay oldu nerdeyse ve şu an herhangi bir gelişim yok çifleşme gibi bundan dolayı nasıl yol izlemeliyim İLGİLENİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM