Muhabbet Kuşu, Papağan Türleri

Muhabbet Kuşları

Muhabbet Kuşları Hakkında Genel Bilgiler

Muhabbet Kuşları (Melopsittacus Undulatus)

Latince Adı : Melpsittacus Undulatus

Familyası : Psittaciformes (Papağanlar)

Alt Familyası : Psittacinae(Papağangiller)

Yaşam Süreleri : 8 ve 10 yıl ( Kayıtlara geçen 30 yıl yaşadığı hakkında bilgileri de bulunmaktadır.)

Yaşam Alanları

Avusralya anavatanlarıdır, Avustralya’nın güney sahil kesimleri dışında her yerinde yaşamaktadırlar. Ormanlar ve düz ovalarda gruplar halinde yaşamaktadırlar. Yüzerli gruplar halinde yaşamaktadırlar. Dünya’nın her yerine yayılmayı başarmış olmaları ve yaşamaya devam etmektedirler. Dünya üzerinde Güney Amerika, Japonya, Amerika, Porto Riko, İsviçre, Yeni Zelanda, Florida gibi bölgelerde yaşamlarını doğal hayat da sürdürmektedirler.

Renkleri ve Boyutları

Vahşi doğal hayatta ki muhabbet kuşları evcil muhabbet kuşlarına göre daha kaba ve boyut olarak büyüklerdir. Doğal hayatta ki muhabbet kuşlarının renk tonları genel de Yeşil, sarı, göğüs kısmı mavi renktedir. Evlerde beslenen muhabbet kuşları ise, karşılıklı değişimin sonucunda yüzlerce değişik renkte elde edilen muhabbet kuşlarıdır. Yeşil, sarı, beyaz, mavi, gri, siyah gibi renkler olabilirler. Evcil Muhabbet kuşları kanaryalardan biraz daha iri, ortalama 18-20 cm boyutlarındadır. Çoğunluğunun boynunda adeta bir gerdanlık gibi siyah benekler, yanaklarında violet(menekşe) veya mauve(leylak) rengi lekeler vardır, Erişkin kuşların kafasının üstü düz renk, boyun ve kanatlar ise opak çizgilidir.

Muhabbet Kuşları Bazı Türleri

  • Küçük patagonya muhabbet kuşu(Genellikle bizim “Singapur” olarak bildiğimiz, doğadan yakalanan ve muhabbet kuşuna oldukça benzeyen tek farkı bildiğimiz muhabbet kuşlarından daha ufak olan bir türdür.)
  • Jenda Muhabbet Kuşu(Bizim “jumbo” veya “İngiliz – Hollanda” olarak bildiğimiz türdür. 30’a yakın alt türü vardır.)
  1. Light Green(Açık Yeşil) yüzlerindeki maske küçüktür ve alın çizgilidir. Erişkinde baş üzerinde sarı alın vardır. Gençleri ise çizgili alına sahiptir. Göğüs mat yeşildir.
  2. Dark Green(Koyu Yeşil)
  3. Olive Green(Zeytin Yeşili)
  4. Sky Blue(Gök Mavi)
  5. Cobalt(Kobalt)
  6. Violet(Menekşe)
  7. Mauve(Leylak)
  8. Opaline(Opal) (Opal muhabbet kuşları sadece kanatlarında çizgilere sahiptir. Kafalarında veya sırtlarında çizgi yoktur. Kafanın arka tarafında soluk renkli çizgiler gözükse de bu çizgiler kanatlardaki gibi belirgin değildir. Opal muhabbet kuşlarının büyük çoğunluğu dişidir.)
  9. Cinnamon(Tarçın)
  10. Opaline-Cinnamon(Opal-Tarçın)
  11. Spangle(Pullu)
  12. Dominant(Benekli)
  13. Clearflight(Temiztüy)
  14. Lrecessive Pied(Ezik Benekli)
  15. Dark Eyed Clear(Temiz Koyu Gözlü) Siyah gözlü tek renk muhabbet kuşlarının albino ve lutino muhabbet kuşları gibi vücudunun tamamında tek bir renk mevcuttur. Fakat kırmızı göz yerine diğer muhabbet kuşlarındaki gibi koyu renkli gözleri vardır.
  16. Yellow Face(Sarı Surat) Genellikle mavi renkli muhabbet kuşları beyaz yüzlüdür ve yeşil renkli muhabbet kuşları sarı yüzlüdür. Buna rağmen bazen sarı yüzlü mavi yada gri muhabbet kuşları görmek mümkündür ve  bu muhabbet kuşları sarı yüzlü maviler yada griler olarak nitelendirilir.
  17. Albino(Düz Beyaz-Kırmızı Gözlü) Albino muhabbet kuşları kırmızı gözlü ve beyaz renklidir. Bu mutasyonda erkek muhabbet kuşları mavi yerine pembe renge sahiptir. Parlak ışık altında albinolar bazen açık mavi veya yeşile boyanmış kanat tüylerine sahipmiş gibi görünürler.
  18. Lutino(Düz Sarı-Kırmızı Gözlü) Siyah tüyün oluşumundan sorumlu olan melanin yokluğundan dolayı boğazdaki siyah noktalar bu türde yoktur. Vücut tüyleri hiç yeşil tüy barındırmayan  canlı sarıdan oluşur. Gençlerin gözleri halkasız ve kırmızıdır.
  19. Lace Wing(Çizgili – Dantel  Kanat) Çizgili kanatlı muhabbet kuşları albinolar yada lutinolar gibi görünürler. Farklı olarak bu muhabbet kuşları kahverengi çizgilere ve kahverengi kuyruk tüylerine sahiptir.
  20. Grey(Gri)
  21. Greygreen(Gri Yeşil)
  22. Grey Wing(Gri Kanat) Gri kanatlı muhabbet kuşları adından da anlaşılacağı gibi kanatlarının üzerinde siyah yerine gri çizgilere sahiptir. Ayrıca vücut renkleri normalden %50 daha açıktır.
  23. Yellow Wing(Sarı Kanat)
  24. White Wing(Beyaz Kanat)
  25. Yellow(Sarı)
  26. White(Beyaz)
  27. Fallow(Kısır)
  28. Crest(Tepeli – Kâküllü) Yassı, düz beyaz tüylü tepelik bu türün en belirgin özelliğidir. Kobalt rengi tüy yapısına sahiptir. Tüyler opal desenlidir. Bu kuşların genetik yapılarında öldürücü bir faktör bulunduğundan dolayı üretilmeleri zordur. Bu nedenle yaygınlaşamamıştır.

Şapkalı Muhabbet Kuşlarından Görünüm

Muhabbet Kuşları Erişkin – Yavru Farkları

Erişkin kuşlarda genellikle kafa tüyleri düz renktir. Yavru kuşlarda ise kanatlardaki gibi çizgiler kafa üstünde de vardır.

Erişkinlerde gözler(albino, dark eyed, lutino türleri hariç) beyaz ve siyah halkalıdır. Yavrularda ise gözler tamamen siyahtır.

Muhabbet Kuşlarında Erkek – Dişi Farkı

Erişkin erkeklerde cere adı verilen gaga üzerindeki etli kısım mavi lacivert tonlarında iken, dişilerde pembe kahverengidir. Erkekler biraz daha parlak renklerdedir ve biraz daha büyük görünüşlüdür.

Muhabbet Kuşları hakkında ilginç ve ayırt edici bir bilgi:Kloak(anüs) sindirim sistemi çıkış kısmını ayağıyla kaşıyabilen tek kuş  cinsi olarak bilinmektedir.

Muhabbet Kuşu Bakımı ve Kafes Hayatı

Muhabbet kuşları 1870’li yıllardan beri insanların evcil  hayvan kategorisine soktuğu kuşların başında gelmektedir. Geveze, neşeli ve cana yakın kuşlar olarak bilinmektedirler. Taklitçi ve uysaldırlar. Bulundukları yere kolayca uyum sağlayabilir ve çabuk ürerler.

Muhabbet Kuşu Yemi
Muhabbet kuşları büyük kuşlar olmalarına rağmen, uçucu bir tüy oldukları için kafesleri çok da küçük boyutlarda olmamalıdır. Kanatlarını açtığında rahatça içinde dönebileceği  köşeli formlarda olursa kendilerini daha güvende hissedecektir. En azından 30x30x60 ölçülerinde bir kafeste olmaları rahat etmelerini sağlayacaktır. Tüneklerin ağaç dallarından olması hem tırnak törpüleyebilmesi hem de kemirebilmesi için uygundur. Narenciye ağaçları, Dişbudak Ağacı, Manolya, Karaağaç, Okaliptüs, Avustralya Çamı uygun ağaçlardır. Tünekler farklı kalınlıklarda olursa daha rahat ederler. Size güven duyması da aranızda başlayacak olan dostluğun ilk adımıdır. Kesinlikle ona sessizce yaklaşılmasından, çevresindeki eşyaların veya kafesindeki oyuncakların sık sık değiştirilmesinden, yüksek ve alışık olmadığı seslerden, sallanan kafeslerden(Çamaşır, bulaşık makineleri veya buzdolapları üzerine konulan kafesler gibi) hoşlanmazlar. Böyle durumlar yaratıldığı sürece size güvenmesi neredeyse imkânsızdır.

Sosyal hayatlarında ve doğada gruplar halinde yaşayan kuşlar olduklarından yanında kendin türünden bir eşten hoşlanırlar. Bu nedenle eş olarak beslenmeleri tavsiye edilmektedir. Ancak tek başına beslenecekse her gün aynı saatte ilgi görmelidir(sevdiği bir yiyecek verilmesi mesela bir mısır tanesi, belli saatlerde kafesten çıkarılması veya aynı saatlerde konuşulması gibi). Kemirgen bir tür olduğu için kemirebileceği, ağaç  dalları, gaga taşı geniş bir hareket alanı; renkli nesneler, kıyafet veya eşyalar, ayrıca geniş bir hareket alanı olmasından hoşlanırlar. Çok meraklıdırlar. Renkli cisimler özellikle ilgilerini çeker. Kafeste sıkılmaması için bolca renkli oyuncak bulundurulması ve bunların onun artık oyuncaklarla eskisi kadar ilgilenmediğini fark ettiğinizde değiştirilmesi uygun olacaktır. Papağan familyasından geldikleri için sesleri taklit özelliğine de sahiptirler(Kapı zili gibi). Erkek muhabbet kuşlarının bu konuda daha yetenekli olduğu saptanmıştır. Eş olarak beslendiklerinde taklit yetenekleri ya hiç olmamaktadır ya da çok az kelimeyle sınırlı kalmaktadır.

Kafeste ayna konusu oldukça tartışmalıdır. Yalnız beslenen bir kuş kafeste olan aynada kendi yansımasını gördüğünde bunu eş olarak algılar ve ona kur yapmaya başlar. Doğalarında kur yaparlarken karşı cinse kendi kursağındaki yemi kusmak suretiyle  ikram etmek olduğundan bunu aynaya yapmaya başladığında ve bunu huy haline getirdiğinde güçsüz düşmesi yeterli beslenmemesi ve aynadan karşılık alamayacağı için bunalıma girmesi mümkündür. Bu yüzden kafeste ayna önerilmemektedir.

Muhabbet Kuşu Besleyenlerin Yada Beslenmek İsteyenlerin En Çok Dikkat Etmesi Gerekenler – Beslenme Şekilleri ve Bakımı

Doğada, çiçek, bitki tohumları,yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler ile beslenmektedirler. Evde beslenen çoğu papağan cinsi gibi muhabbet kuşları da tohumlardan oluşan hazır yemlerle beslenmektedir. Tohumlarla beslenen muhabbet kuşları sağlıklı ve kilolu gözükseler bile aslında yedikleri tohumun kabuğunu kırıp attıkları için bu kabuktaki vitaminlerden faydalanamamaktadır. Vitamin eksikliği çekmektedirler.Vitaminleri en güzel koyu yapraklı yeşil sebzelerden brokoli, karahindiba yaprakları, hardal yaprakları gibi yeşilliklerden alırlar. Ayrıca havuç, haşlanmış tatlı patates, meyve ve sebze sularıyla da beslenebilirler. Muhabbet kuşlarına sağlıklı ev yemekleri, mesela pişmiş et, balık,tavuk,peynir ve yoğurt, pişmiş yumurta, mısır, fasulye, bezelye, pirinç düşük şekerli düşük sodyumlu tahıl gevrekleri ve bunun gibi besinler küçük miktarlarda sunulabilir. Meyvelerin tümü kabul edilir olmakla birlikte, yüksek su içerikleri nedeniyle isale sebebiyet vermemek için küçük miktarlarda sunulmalıdırlar. Muhabbet kuşuna(herhangi bir kuşa veya papağana) asla avokado ve çikolata verilmemelidir. Çünkü kuşlar için toksiktir. Çok az bir miktarı bile ölüme neden olabilir. Yağ ve tuz oranı yüksek patates kızartması, kraker ve salamura etler gibi besinler kuşlar sodyuma karşı çok hassas olduklarından kullanılmamalıdır.

Kokulu spreyler ve sigara dumanı muhabbet kuşlarının solunum yollarına ciddi hasarlar verebilir.

Bu yüzden muhabbet kuşlarının bulunduğun ortamlarda kullanılmamalıdır. Muhabbet kuşları doğada geniş bir nem aralığına uyum gösterme kapasitesine sahip kuşlardır. Evde nem artışlarından fayda sağlarlar. Arada sırada üzerilerine  burun ve kulaklarına gelmeyecek şekilde su püskürtülmesi, ya da kafesine haftada 1 veya 2 defa banyoluk konulması hem kuşu ferahlatacak hem de tüylerinin daha güzel olmasını sağlayacaktır. Buraya dikkat edilmesi gereken nokta, kuşun ıslakken uyumasını ve ıslakken(tabi kuruyken de geçerli) hava akımında kalmasını engellemektir.

Muhabbet Kuşları Çiftleşme – Üreme ve Gelişmesi

Her zaman erkek çiftleşmeye hevesli dişi ise kaçan durumdadır. Erkek günlerce kur yapabilir. Durmadan uçar, Konmak için dişini yanını seçer. Sekerek yürür. Başını sallayarak  dişinin yanına yaklaşır. Gagasıyla omzuna vurur. Bu sırada, heyecandan göz bebekleri küçük siyah noktalara dönüşür. Dişi, birleşmeye hazır olduğunu günlerce sonra gösterir. Dalın üzerine konar oturur. Başını arkaya uzatır. Kuyruğunu havaya kaldırır ve hareketsiz kalır. Erkek mesajı alınca, dişinin sırtına çıkar. Çiftleşme bittiğinde dişi uçup gider.

Çiftleşmeden sonra kafese uygun boyutlarda bir yuvalık ve kendir lifleri konulduğunda, yuvayı kendileri hazırlamaya başlayacaktır. Yuvada dişi bulunur, erkek yalnızca dişiyi gözlemler ama içeri girmez. Yuva sıcaklığı yaklaşık 37 derece olmalıdır. Dişi bir defa da 4-6 tane yumurta bırakabilir. İlk yumurtadan sonra yuvalıkda kuluçkaya yatar ve tuvalet ihtiyacı dışında çıkmaz. Erkek ise dişiyi beslemeye başlar. Erkek yuvalığa giremediği için ve eşini kıskandığı için yumurtaları kırabilir veya yumurtadan çıkmış yavrusunu bile öldürebilir. Bu konuya dikkat etmek gerekir.

Yumurta döllendikten 18 gün sonra ilk yumurtlanan yumurtadan yavru çıkar, sonra da yumurtlama sırasıyla diğerleri. Yavru yumurtadan çıktığında 1,5 – 2,5 gram ağırlığındadır.

1’nci ile 5’nci Gün Arası

İlk beş gün boyunca gözleri kapalıdır. Sırt üstü yatar pozisyonda, annesinin yemlemesini bekler ve başını kaldıramazlar.

3’nci ile 6’nci Gün Arası

Ağırlık yaklaşık dört katına çıkar. 6-8 ‘inci günler arasında yavrunun ağırlığı 9 grama ulaşır ve yavrular başlarını kaldırabilmektedir

7’nci ile 9’ncu Gün Arası

Kanat tüyleri belirmeye başlar. 8’inci günde başını dik tutmaya başlar. Birkaç sıçrama yapabilir.

9’ncu ile 12’nci Gün Arası

16 grama ulaşan ağırlığı ile kuyruk tüyleri büyümeye başlar ve gözleri açılır. Kuyruk kısmına oturarak beslenir.

13’ncü ile 17’nci Gün Arası

Tüm ince tüyleri çıkmıştır. Ağırlığı 23 grama ulaşır.

18’nci ile 21’nci Gün Arası

Tüm tüyleri tamamlanır.Hala yuvadan çıkmaz. Tüy renkleri belirginleşir.

21’nci ile 24’nci Gün Arası

Ağırlık 40 grama ulaşır ve tüm tüyleri tam anlamıyla çıkmıştır.

25’nci ile 31’nci Gün Arası

yavrular kafes tellerine tırmanabilir. Kanatlarını çırparlar. Yuvadan çıkabilirler. Renkleri büyüklerinkine nazaran daha mat olur.

3 ile 5 ay içinde tam bir olgunluğa ulaşırlar. 6-8 aylık olduğunda artık çiftleşmeye hazırdır. (Yavrular 8-10 günlük olduğunda gözlerini açarlar ve yuvadan 5 hafta sonra uçarlar. Yavrular yuvadan çıktıktan 14 gün sonra başka bir kafese alınmalıdır. Kafeslere önce dişi kuş konulmalı ve bir kaç gün sonra erkek kuş dâhil edilmelidir.)

Bakımları doğru yapıldığında gereken ilgi ve sevgi gösterildiğinde son derece uyumlu kuşlardır ve dostlukları insanlara keyif verir.Çift olarak beslenmeyecekse kesinlikle bol ilgi göstermek ve sık sık muhabbet kuşuyla temas ederek ona sevgiyi hissettirmek gerekir. Çünkü çevresinde kendi cinsini göremediğinden sahibini eşi olarak görmeye başlayacaktır ve ondan ilgi görmediğinde diğer muhabbet kuşu türleri gibi onlarda strese girecektir.

Show Jumbo Muhabbet Kuşuna Örnek Görüntü

Kafes Hayatındaki ve Salma Kafeslerde Muhabbet Kuşlarından Görüntüler

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

5 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Sağlık Adresi
Sağlık Adresi
6 yıl önce

Maşallah mükemmel yazı yazmışınız. Ve aşırı sağlıklı bir yazı olmuş muhabbet kuşu besleyicileri için emeğinize yüreğinize sağlık. Bu arada jumbo muhabbet kuşunun da maşallahı var bayağı güzel duruyor.

cicikus
cicikus
6 yıl önce

Merhabalar, Değerli düşünceleriniz için teşekkür ederiz. Elimizden geldiğince Muhabbet Kuşu veya tüm papağan türleri hakkında doğru ve kaliteli bilgileri okurlarımıza aktarmayı amaç olarak kendimize görev edindik. Jumbo muhabbet kuşu bir takipçimizin olup gerçekten çok güzel bir kuş olduğu için sizlerlede paylaşmak istedik. Bizleri Takipte Kalın

isimsiz
isimsiz
3 yıl önce

benimde var 30 gunlukken almistim yaklasik 20 gun oldu ama hala alismadi korkuyor ne yapmaliyim

isimsiz
isimsiz
3 yıl önce

benimde var 30 gunlukken almistim yaklasik 20 gun oldu ama hala alismadi korkuyor ne yapmaliyim

ibrahim
ibrahim
2 yıl önce

hangi renkde yatırı lır bilginize sunarım