Yem & Mama

Kenevir

Kenevir

Tarih boyunca bilinen en eski bitkisel hammadde kaynağıdır. Fabrikaların iplik, dokuma ve kumaş yapımında, diğer hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan bir bitkidir. Anavatanı Çin özellikle olmak kaydı ile Orta Asya’dır. Ülkemizde de bulunan kenevirin kullanılması ile ilgili hep bir tartışma konusu olmuştu. Acaba yasak mı değil mi diye büyüyen bu tartışmalar Cumhurbaşkanımızın yasak değil yeniden üreteceğiz söylemi ile son bulmuştur.

Kenevir nasıl yetişir?

Yasak Diye Sentetik Kullanılıyordu

Hepimizin çok sevdiği bazı ürünlerin sentetikten yapılıyor oluşu belki de içimizi burkan bir durumdu. Kenevir ile yapılan ürünlerinde bu şekilde değil de artık kendi maddesi ile yapılması herkesi mutlu edecektir. Peki, neden yasaklanmıştı kenevir sorularının cevabı ise maddesinden yapılabilecek uyuşturucu idi.

Kenevir Nasıl Yetişir?

Hâli hazırda dünyada otuz bini aşkın üründe kenevir kullanılmaktadır. Ayrıca laboratuvarlarda yapılan tetkiklerden sonrada bir oksijen kaynağı olduğu ifade edilmektedir. Aşağı yukarı 4 ya da 5 ayda kenevir yetişmektedir. Bununla beraber kenevir ağacı ise yirmi yıldan fazla yılda yetişmektedir. Çok az su isteyen bir ürün olaraktan bilinir. Kendisini de zarar verecek böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da gerek duymaz.

Kenevir yetiştiriciliği

Kenevir Nerelerde Kullanılır?

En büyük kullanılan sektörlerin başında kâğıt gelmektedir. Sağlık alanında da kullanılabilen kenevir özellikle AIDS, kanser ve kimyasal tedavi alanlarında da kullanılmaktadır. Saymakla bitmeyen konularda kullanılan kenevir sağlık alanında iki yüzü aşkın yerde kullanılabilir. Örneğin bir taşıtın önemli noktası kenevirden yapılır ise çelikten de fazla bir sağlamlık elde edilecektir.

Kenevir Tohumu

Kenevir Neden Yasaklandı?

Bu kadar saymakla bitiremediğim faydası olan bir ürün neden yasaklandı? Bunun da arkasında maalesef dünya devi ülkelerinin etkisi vardır. Petrokimya devi olan ABD’nin kendi çıkarları için kendine rakip olan kenevir ürününün yerine petrokimya kullanılması için kenevirin uyuşturucu maddesi olarak tanıttı. Yıllar önce ise kenevir ekmeyen çiftçiyi cezalandıran Amerika birleşik devletleri nedense bu stratejisinden vazgeçti. Bu olaylardan sonra kenevir insanların beyninde zararlı bir madde olarak yer edindi. Hali ile bu üretim durunca kâğıt üretimi için ağaçlar kullanılmaya başlandı. Böylelikle ağaçlar yok edilmeye başlandı.

Kenevir Nerelerde Kullanılır?

Kenevir ve Türkiye

Yıllar geçtikten sonra kenevirin değeri anlaşıldıktan sonra Avrupa ülkeleri tekrardan kenevir ekmeye başladı. İşin tuhaf tarafı ise meğer ülkemizde kenevir hiçbir zaman yasaklanmamış. Sadece 1990’lı yılların başında kenevir üretimi bir yönetmeliğe bağlandı. Büyüklerimizi dinlediğimiz zamanlar ise biz kendi bahçemizde kenevir ekerdik ve bununla kendi ipimizi yorganımızı yapardık dediklerini bilmekteyiz. Yasak olan kısmı ise şu şekildedir. Lifini ve tohumunu istediğiniz gibi kullanabilirsiniz fakat yapraklarını imha etmek sureti ile. Ki bu yasak devam etmektedir. Kenevir çok sağlam bir ürün olduğu için ihracat ve ithalatta önemli yer edinmektedir. Suya dayanıklılığı olsun rüzgâra karşı dayanıklılığı ile beraber zor çürüyen bir üründür.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle