Afrika Papağanları

Gri Papağan

Gri Papağanlar Hakkında Bilgi

African Grey Parrots (Psittacus erithacus erithacus)

Afrika gri papağanları namı değer JAKO Psittacus ailesinden gelen bir cins olarak Türkiye’de çok fazla tercih edilmektedir. Bu ailenin tek üyesi olan Psittacus Erihacus olarak 3 tür gir papağan cinsi bulunmaktadır.

Gri Papağan Türleri

  1. Erithatus: Türkiye’de Kongo, kamerun yada Kırmızı Kuyruk gri papağan olarak adlandırılmaktadır. Çoğu üreticiler, besleyenler bu türü daha çok tercih ederler aralarında boyut bakımından en büyük olanlarıdır. 3 türün arasında uzunluk ve ağırlık olarak en büyük gri papağan türüdür. Boyut olarak incelediğimiz de bir Kırmızı kuruk gri papağan baş ile ayak arası mesafe normal şartlarda 31 cm ile 41 cm arasındadır.Normal bir kırmızı kuyruk gri papağanın kanatları arasındaki uzunluk mesafesi 47cm ile 50cm  aralığında olmaktadır. Genel şartlarda nromal bir Kongo papağanı 450 gr ile 700 gr arasındadır. Siyah bir gagası bulunan bu türün parlak bir kırmızı kuyruğu vardır ki bu papağan cinsinin en önemli özelliklerindendir. renk olarak 2 çeşit olarak açık renkte olan kırmızı kuyruk gri papağan  gümüş renk olarak da ayrılmaktadır.
  2. Timneh:Türkiye’de Afrikan gri timnehi olarak veya Timneh olarak bilinen bir cins olan Erithatus(Afrika kırmızı kuyruk gri papağanı) dan biraz daha küçüktür.Boyutlarına bakacak olursak 25cm ile 30cm arasında olup ağırlığı ise 250gr ile 300gr arasındadır. Renk bakımından daha koyu gri ve siyaha yaın renktedirler. Kuyrukları ise koyu kırmızı kahverengine yakın renktedirler.Gagalarının üst tarafa sarı renktedir.
  3. Princeps: Bu türün eski kaynaklarda yer alması ama günümüzde neslinin tükenmiş olduğunu saptanmıştır. Bu türün yukarıda anlattığımız Erithatus ve Timneh papağanlarının melezi olarak türediğini gözlemlemekteyiz. Bu türün yaşam alanları eski kaynaklara göre Ghana Körfezi, Principe ile Fernando Poo adalarında görülmekteydi. Artık değil Afrika kıtası dünyanın hiç bir yerinde bu türü göremeyeceğimiz için bu üçüncü tür olarak kayıtlarda bulunmaktadır. Bu üç türün içinde en koyu rengi olan afrika papağanı olarakda kayıtlarda yer almaktadır.

Bölgesel Olarak Afrika Gri Papağanını İnceleyelim

Kırmızı kuyruk gri papağanı, Gana,Nijerya, Kamerun, Kongo,Zahire,Uganda,Kenya, ve Gabon gibi ülkeler bu cinsin ana ülkeleri olarak gözlemlemektedir. Bulundukları bölgelere göre de gri papağanların fizik olarak farklılıkları da bulunmaktadır. Aşağıdaki harita da mavi çizgi ile belirtilen kısımlarda Gabon Kongo taraflarına geldikçe kırmızı kuyruk gri papağanların vücut ağırlıkları artmaktadır.  Zahire bölgesinde gir papağan ağırlığı 600gr iken Gabon Kongo taraflarında 700 grama kadar ulaşmaktadır. Sierra ve Liberya gibi ülkelerde ise Timneh türüne rastlanmaktadır. Gri papağan ticareti bu ülkelerde en büyük ticaret olarak gösterilmektedir. Düzensiz avlanmadan dolayı gri papağan türünün nesli tükenmeye kadar giderken bu türün korunma altına alınması için bu bölgelerde önlem alındığı duyumları da kulağımıza gelmektedir.

Afrika Gri Papağan Özellikleri

Afrika Gri Papağanı Coğrafi Yaşam Alanı

Afrika’da ülkelerin papağan ticaretinde kanuni yollardan ülke dışına çıkışına Kongo, Kamerun, Gana, Zahire gibi ülkelerde izin verilirken bir süreliğine durulduruldu. Bu güzel hayvanları ülkemizde de olduğu gibi diğer devletler de de yasa dışı ülkeden çıkartılmaktadır. Kötü yolculuk şartlarından dolayı çoğusu yolculuk esnasında yaşamını yitiryor veya hastalıklı bir şekilde yolculuğunu tamamlasa da ilerleyen hayatında pek deverimli bir hayat sürmemektedir.

Son zamanlarda en ilgi çekici kafes kuşlarından biri olma özelliği taşıyan Afrika Gri Papağanıdır. Amazon Papağanı olarak bilinen bu cinsin bir çok farklı rengi olan diğer amazon papağanlarına kıyasla konuşma özelliği çok daha üstündür. Diğer Afrika papağanları daha güzel ve renkli olmalarına karşın daha az konuşkandırlar. Gri papağanlar öyle yeteneklidirler ki, bir çok yetiştirici kendi kuşlarını sahiplerinin seslerini çok iyi taklit ettiklerini, ses tonuyla dahi aynı olduğunu vurgularlar. Öyle ki bir babanın sesiyle konuşan papağan adamın oğlunu kandırabilmiştir. İnsanları bu kadar iyi kandırabilecek kadar taklit güçleri olması onları iyice popüler kılar.

Gri Jako Papağanı

Gri papağanlar çoğunlukla Güney Amerika, Asya,Avustralya ve Afrika’dan getirilirler. Bir erkek Afrika papağanı genelde bir güvercin boyutlarındadır. Dişi daha da ufaktır. Vücudu gri, erginde kuyruk açık kırmızı ergin olmayanlarda koyu kırmızı renk tonu hakimdir. Bir yaşın altında gözler siyah renkteyken 1 yaşından sonra griye ve en son sarımsıya döner. Normalde 20-25 yıl bazen de 70 li yaşlara kadar yaşayabilirler.

Jako Papağanlarının Yaşam Alanlarında Davranış Şekilleri

Genelde sürü halinde ve birbirleri ile uyumlu yaşayan bir türdür. Büyük sürüler oluşturup genel yaşam alanına dağılır ve yemlenirler. Gün batımına doğru sürü kendilerine belli bir konaklama yeri seçer ve hep bir arada olur. Etraf iyice kararana ve gece çökene kadar her bir köşeden katılıma gelen sürü üyeleri, birbirini yüksek seslerle çağırır ve yön gösterir. Sabahın ilk ışıkları ile de sürü daha önce belirledikleri beslenme alanlarına küçük gruplar halinde , yüksek sesle birbirlerine seslenerek dağılmaya başlar. Kafes yaşamında jakoların sabah erken saatlerde ve akşamüzeri hava kararmadan önce yüksek sesle ötmelerinin sebebi, bu içgüdüsel davranıştır.

Afrika Gri Papağanları Ne Yer?

Beslenmelerindeki ana malzemeleri yöresel meyveler ve tohumlar, taze yeni olgunlaşmış ağaç tohumları ve hububat oluşturur. Çok uzun mesafelere uçup yem alanı ararlar, bu arada yerleşim yerlerine yakın özellikle mısır ve hububat tarlalarını da fazlasıyla talan ederler. Bu nedenle yerel halk tarafından sıkça avlanır ve çok fazla sevilmezler.

Gri Papağanlar Hakkında Görseller

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle