Hayvanlar alemi
Çok hücreli canlı yapısına sahip hayvanlar alemi iskelet yapılarına göre göre sınıflandırılırlar. İskelet sistemi vücudu ayakta tutan yapıya denir. İskelet sistemi kemikten veya kıkırdak yapısından oluşur.
Hayvanlar alemi omurgasız hayvanlar ve omurgalı hayvanlar olarak iki büyük başlık altında toplanır. Bu başlıklar kendi içlerinde alt sınıflara ayrılarak hayvanlar gruplandırılır.
Hayvanlar Grupları Nelerdir?
Omurgasız hayvanların sinir sistemi yoktur ve vücutlarında iskelet bulunmaz. Gelişmiş organları yoktur. Karada ve suda yaşayabilirler. Omurgasız hayvanlar kendi aralarında süngerler, sölenterler, solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar ve derisi dikenliler sınıfına ayrılır. Çoğu denizlerde yaşayan süngerlerin kendilerine özgü iç iskelet sistemi vardır. Banyoda kullanılan süngerler bunlara örnektir. Vücutlarında ışınsal simetriye sahip olan sölenterler gelişmiş organ ve doku yapısı bulunmaz. Bunlara deniz anası ve mercan örnek verilebilir. Nemli ve yumuşak dokuya sahip olan solucanlar toprağın havalanmasını ve madde söngüsünde rol alırlar. Genellikle açık dolaşıma sahip olan yumuşakçalara ahtapot ve midye örnek verilebilir. Baş, göğüs ve karın kısımlarından oluşan eklembacaklılar en fazla türe sahip olan gruptur. Akrepler ve yengeçler bu gruba örnektir. Denizde yaşayan derisi dikenliler deniz kestanesi ve deniz yıldızı örnek verilebilir.
Hayvan Grupları ve Özellikleri
Omurgalı hayvanlar gelişmiş doku ve organlara sahip canlılarıdır. Kemik veya kıkırdaktan oluşan iç iskelet sistemi bulunur. Balıklar, kurbağalar, sürüngenler, kuşlar ve memeliler olarak gruplara ayrılırlar. Tatlı ve tuzlu sularda yaşayan balıklar solungaç solunumu yaparlar. Larva olarak meydana gelen kurbağalar başkalaşım geçirerek ergin bireyler halini alırlar karada ve suda yasabilirler. Deriler, pullarla kaplı olan sürüngenler akciğer solumu yaparlar. Hava keseleri ve içi boş kemikler sayesinde uçabilen kuşlar, bulunduğu bölgeye göre şeklini almış gaga yapıları bulunur. İç döllenme ile yavrulayan memeliler en gelişmiş canlılar grubudur.