Yem & Mama, Yem ve Mama Tarifleri

Ballı Kraker

Ballı Kraker

Yazar: cicikus

Ballı Kraker Tarifi

Ballı Kraker Yapımı

Sultan papağanları, Forpus papağanlar, Muhabbet kuşları, cennet papağanlar, sevda papağanları gibi paraket olarak adlandırdığımız küçük papağanların en çok sevdiği atıştırmalık olan ballı krakerlerin ev yapımlarından bahsetmek istiyoruz. Kimi zaman bir ödül kimi zaman kuşlarımızın mutlu olması için belirli zamanlarda verdiğimiz bu lezzetli sunumumuza hazır paketlerden daha çok kendi evde yaptığımız krakerleri vermemizde her zaman fayda olacağından bahsetmek istiyoruz. Bunun en büyük sebebi doğal ve içerisinde neler olduğunu bilmektir. Hazır paketler içerisinde ne tür işlem veya ne tür bir malzeme kullanıldığı paketinde yazılsa da pek doğal olduğuna inanılması mümkün değildir.

Ballı Kraker Nedir? Ve Ballı Kraker Ne İşe Yarar?

Ballı kraker normal Petshop mağazalarının belki de en çok sattığı ürünler arasında yer almaktadır. Hobi severlerin kuşlarını mutlu etmek adına yaptığını yemek sunumu iken içerisinde çeşitli yemlerin belirli malzemeler ile kalıp haline getirildiği(aslında pek sağlıklı olduğu söyleyemeyiz) . Ballı kraker içerisinde kimyasal maddeler ile yem ve tohumların tatlandırıcılı bir şekilde birbirine fırın sıcaklığında kalıp haline getirilip plastik çubuğa tutturulmaktadır. Plastik çubuklarda günlerce kalan bu yem ve tohumlar o kimyasal madde ile günlerce mağazalarda bizleri beklemektedir. Düşündüğünüz de ne kadar sağlıklı olabilir ki. Biz bu yazımızda sizlere ballı krakeri nasıl kendimiz doğal yollar ile yapabileceğimizi anlatacağız.

Ballı Kraker Muhabbet Kuşu

En çok ballı krakeri muhabbet kuşları için kullanıldığının farkındayız. Bu kuşlarımız bu tarz farklı tatları çok severler Dal darı, ak darı gibi darıları da çok beğendiklerini lakin yağ yaptığını biliyoruz sitemizi incelediyseniz ak darının ve dal darının ne kadar çok verilirse o kadar fazla yağlanma oluşturduğunu söylemiştik. Muhabbet kuşu ballı kraker yer mi sorusuna burada siz değerli okurlarımıza söylemiş oluyoruz ki mubişler bu tarz yemi çeşitlerini bayılarak yerler. Hafta da bir kez ödül olarak verilebilir çok sık vermemeniz de fayda var. Günlük yem tüketimlerin de sorun yaşayabilirsiniz. Muhabbet kuşu ballı kraker faydaları sorusuna ev yapımı krakerler de gerekli vitamin ve proteini aldığı gibi diğer satın alınan hazır ballı krakerler de çok da faydasını gözlemlemek mümkün değildir.

Muhabbet kuşu ballı kraker nasıl yapılır?

Bu soruya aşağıda verdiğimiz ballı kraker yapımı ile cevap alabilir birebir aynısını yaparak mubişlerimize gönül rahatlığı ile verebilirsiniz.

Muhabbet kuşu ballı kraker zararlı mı?

Aslında ev yapımında aşırı ya kaçmadığı sürece bir zararı yok. Fakat hazır fabrika üretiminde yukarıda anlattığımız gibi çok fazla zararları olduğunu düşündüğümüzü belirtmiştik.

Muhabbet kuşu ballı kraker yemiyor neden?

Bunun nedeni bir iç hastalıktan, iç parazitlerden oluşan kursak sorunlarından oluşan bazı iç hastalıklardan oluşan iştahsızlıktan olabilir. Bu tip hastalıklarda ölümcül hastalıklara yol açmaktadır.

Muhabbet kuşu ballı kraker faydaları?

Faydası aslında pek yoktur sadece motivasyon ve mutlu etme veya ödül verme atıştırmalığı olarak düşünebilirsiniz. Ev yapımlarında daha çok protein olabilir ama fırında işlem gördüğü için protein ne kadar kalabilir oda tartışma konusu olabilir. Bu konuda yazı aşağısında yorumlardan bize görüşlerinizi bildirebilirsiniz.

Muhabbet kuşları bu tarz yemleri tatlı gördükleri için çok yerler siz ne kadar verirseniz o kadarını bir günde bitirirler. Bunun bir ölçümünü sizin kuşunuzun sayısına ve boyutuna göre ayarlamanız da fayda var. Ayrıca kafeste bir tel yardımı ile bir köşeye asmanızda fayda var  yukarıda uğraşlarla yediği sevdiği yiyeceği aşağıya dökülen parçalarını da kalıbın bitiminden sonra düşen yem parçalarını yerden tavuk gibi toplaması kafes içerisinde hareketli olmasını sağlayacaktır. Diğer darı türlerini de bir köşeden asmanızı da tavsiye etmekteyiz. Sloganımız “Meşgul papağan, Mutlu Papağan’dır.”

Muhabbet kuşu ballı kraker fiyatları bu konu aslında pek konuşulacak bir konu değil çünkü oldukça uygun fiyata hazır krakerlerden bulabilirsiniz petshop mağazalarında oldukça uyguna markası farklı olan ama en iyi marka olarak sorunuz vardı ona istinaden quik ballı kraker, vitakraft ballı kraker, klas ballı kraker bu ürünlerde en iyileri olarak bilinmekte ve hemen hemen tüm petshop mağazalarında bulabilirsiniz.

Yine bir okuyucumuzun sorusu muhabbet kuşu meyveli kraker zararlı mı? Sorusuna cevap vermek istiyoruz. Yukarı da anlattığımız gibi fabrika üretimi olan hazır krakerler her zaman sağlıklı bulmuyoruz aşağıda anlattığımız kraker tarifi ile sağlıklı krakerler istediğiniz meyveyi ekleyerek kuşlarınıza taze taze sağlıklı bir şekilde verebilirsiniz. Hazır krakerlerde son derece uzun soluklu raf beklemesinden sonra kuşlarımızın önüne gelen %80 yem %10 kimyasal maddeler %10 meyve vs. gibi bir çok maddeler ile harmanlanması ile uzun raf ömrü ve plastik tutucusu ile pek sağlıklı olmadığını söylüyoruz her zaman.

Ballı Kraker

Ballı Kraker Nasıl Yapılır?

Gelelim ballı kraker yapımına

Malzemelerimiz:

  • 2 adet yumurta,
  • 4 yemek kaşığı un,
  • 2 tatlı kaşığı bal,
  • 8 yemek kaşığı papağan karışık yemi(papağanın cinsine göre yem kullanmanız gerekir. Günlük kullanmış olduğunuz yemden ekleyebilirsiniz.)
  • 3-4 adet ince doğranmış maydanoz sapı,
  • ½ adet orta boy küçük küp şeker şeklinde doğranmış elma, muz, armut,(mevsime uygun pişirmeye dayanıklı meyveler tercih edilmelidir.)
  • 1 yemek kaşığı yulaf(isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı ceviz içi, badem ve fındık içi(mümkünse bıçakla ufak parçalar şeklinde dopranmalıdır.)

Hazırlanışı:

Yukarıda verilen tüm malzemeleri, sırasına göre geniş bir kap içinde iyice harmanlayın. Burada önemli olan yapışkan ve kıvamlı bir hamur elde etmektir. Hamurunuz çok sulu bir halde ise, içine bir miktar katılaşması için papağan yemi, yulaf gibi(yumurta ve bal hariç) malzemeler ekleyin.

Üstüne yağlı kâğıt  serdiğiniz bir fırın tepsisine, 1 cm. kalınlığında ortası delik olacak şekilde halkalar(ortasından uygun bir tel ya da ip geçirip kafese kolayca asabilirsiniz) yapabilirsiniz. Ya da parmak uzunluğunda şeritler şeklinde(imkân varsa ortasına uygun bir tel ya da en sağlıklısı sentetik karışımı olmayan kuşların aksesuar malzemelerinde kullanılan keten iplerden koyun ki, bu sayede kafese asmanız kolay olsun) yapabilirsiniz.

Pişirme:

Tepsiyi önceden iyice ısıtılmış 125 dereceye ayarlı fırında, üstü altın sarısı bir renk alana kadar yaklaşık 5-7 dakika pişirin.

Uygun bir yerde soğuktan sonra papağanlarınıza verebilirsiniz. Kalan krakerleri de bayatlamasınlar diye, ağzı sıkı kapanan bir cam kavanoz muhafaza edebilirsiniz.

Ballı krakeri her seferinde aynı malzemelerden yapmak zorunda değilsiniz. Papağanınızın damak zevkine göre ara ara bazı malzemeleri çıkarıp, yerine değişik malzemeler ekleyip, farklı tatlarla sunabilirsiniz. Meyve kullanmak yerine sebze de kullanmanız da mümkündür. Yalnız sebzeli krakerlerde dayanma süresi daha kısıtlı olur. Bu nedenle, bunları vermeden önce küf mantarı açısından iyice kontrol edip verin.

Hazırlama Süresi :
Pişirme Süresi :
Toplam Hazırlama Süresi:
Porsiyon: 50

Kalori: 110
Ağırlık:40gr
0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Muhammet ali
Muhammet ali
3 yıl önce

Evde kolay ballı yem nasıl yapabiliriz