Hastalıklar, Papağanlar

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Bütün kuş çeşitlerinde görülebilen kuruma hastalığı muhabbet kuşlarında daha sık görülmektedir. Muhabbet kuşlarının sindirim sistemlerinde oluşan bir mantar hastalığı sebebiyle muhabbet kuşu kuruma hastalığı oluşmaktadır. Bu mantar megabakter olarak bilinen bir tür mantardır. Avrupa’da toplu halde kuşların ölmesiyle anlaşılan ölümcül bir kuş hastalığıdır. Kuruma hastalığına yakalanan muhabbet kuşu kısa bir sürede ölebilmektedir.

Bakterinin sebep olduğu sanılan fakat mantar olduğu sonradan anlaşılan muhabbet kuşu kuruma hastalığı bulaşıcı mıdır? Kuş bakımında kuş sahibinin hijyen kurallarına gereken önemi göstermemesi muhabbet kuşu kuruma hastalığının diğer kuşlara bulaşmasına sebebiyet verebilir. Bunu önlemek için hasta olan kuşun kafesi diğerlerinden ayrılmalıdır. Hasta olan kuşun vücut direnci çok düşük olduğundan ortam ısısının kuşun ihtiyacı olan sıcaklıkta olmasına özen gösterilmelidir. Tüm yemlik ve sulukları dezenfekte edilmeden asla kullanılmamalıdır. Aynı anda kuşlar salınmamalı ve hasta olan kuşla teması tamamen kesilmelidir. Diğer kuşlara da hastalığı önlemek için kullanılan ilaçlardan verilmelidir.

Kuruma hastalığının ciddiyeti göz önüne alındığında muhabbet kuşu kuruma hastalığı insana bulaşır mı sorusu akla gelebilir. Kuşlarda görülen mantar hastalıkları insanlara bulaşma eğilimi gösterebilmektedir.

Yapılan çalışmalara göre bazı kuşlar kuruma hastalığını sadece taşırlar. Kendileri hasta olmaz ama yanındaki kuşlara bu hastalığı bulaştırabilirler.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kuruma hastalığı kolay teşhis edilebilen bir hastalık değildir. Bunun için uzman ve deneyimli veteriner hekimlerin inceleme yapması gerekmektedir. Bununla birlikte muhabbet kuşu kuruma hastalığı olan kuşlarda bazı belirtiler olmaktadır. Bu belirtiler;

  • Muhabbet kuşunun iştahında azalma
  • Gün boyu kabarıp uyur
  • İştah azalmasına bağlı olarak ani ve hızlı kilo zayıflama(Yem yemez yemin içinde oynar)
  • Karın bölgesinin normalden daha büyük ve şiş olması
  • Kuşun karnında bağırsakların belirgin olarak görülmesi
  • Yemlerin tam olarak sindirilememesi, dışkıda yem görülmesi
  • Dışkının ishal olarak çıkması(Dışkısında yemler görülür)
  • Kuşun etinin, kaslarının hızla erimesi(Kuş hafifler, göğüs kemiği bıçak gibi keskin olur)
  • Muhabbet kuşunun göğsünün kuruması
  • Halsizlik, durgunluk, hareketlerde azalma ve isteksizlik

Üstteki durumlara bağlı olarak evde yapılan tedavilere ve verilen ilaçlara cevap vermemesi muhabbet kuşu kuruma hastalığı belirtileri arasındadır. Bu belirtiler olduğunda acil olarak veterinere götürülmelidir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Tedavisi

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı ağır seyreden ve tedavi süreci oldukça zor bir hastalıktır. Hastalık bakteri kökenli olmadığı için en güçlü antibiyotiklerle bile tedavisi mümkün olmayacaktır. Aksine antibiyotikler kuşun diğer iç organlarına zarar vererek ölümünü hızlandıracaktır. Bunun için muhabbet kuşu kuruma hastalığı ilaçları mevcuttur. Bu ilaçlar şöyledir;

  • Nystatin isimli ilaç muhabbet kuşu kuruma hastalığını önleme amaçlı kullanımı yaygındır. Şurup olarak kuşun suyuna ilave edilerek içmesi sağlanır.
  • Amphoterecin B isimli ilaç ülkemizde kuşlara serum şeklinde damar yolu ile uygulanır. Ağızdan ilaç olarak uygulana formu ülkemizde yaygınlaşmamıştır. Diğer ülkelerde uygulanmaktadır.
  • Fluconazol adlı ilaç muhabbet kuşlarının içtiği suya karıştırılarak ağız yoluyla verilir. Şurup ve ya hap formunda çeşitleri mevcuttur ve muhabbet kuşu kuruma tedavi bu ilaçlarla mümkün olabilmektedir. Tedavi süresi en az bir ay devam etmelidir.
  • Kuruma hastalığı ilaç tedavisine ek olarak bazı işlemler yapılmalıdır. Bu işlemlere örnek olarak;
  • Yem ve su kabı her gün temizlenmelidir
  • Kafesteki pislikler her gün temizlenmelidir ya da pislikle temasını kesen bir düzenek hazırlanmalıdır
  • Suyunun asit dengesi düzenlenmelidir. Bunun için doğal elma sirkesi ya da greyfurt suyu kuşun suyuna damlatılabilir
  • Bağırsakları kuvvetlendirici vitamin desteği yapılmalıdır
  • Muhannet kuşu kuruma hastalığı destek tedavi olarak kuru maya kullanımı da yaygındır. Kuşun suluğuna çok az miktarda eklenerek mayalı suyu içmesi sağlanır. Maya probiyotik olarak kuruma hastalığında kullanılmaktadır. Kuşun bağırsak sistemini ve asidini düzenler.

Diğer Formüller

  • Ağızdan tedavi için TRIFLUCAN adlı şurup sabah akşam ağızdan birer damla verilir. Tedavi süresi 30 gündür.
  • FLUCAN tablet ise; 100 ml’lik suya 1 adet kapsül boşaltılır ve iyice karıştırılır. Bu karışımdan tam dolu suluğa 3 damla damlatılır. İlaç her 8 – 10 saatte bir tazelenir. İlaca 30 gün boyunca devam edilir.

Kuruma Hastalığı Olmadan Önce Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Muhabbet kuşu bakımında kuruma hastalığı ve diğer tüm hastalıklardan korumak için en etkili yöntem temizlik olmaktadır. Kafesinin sürekli temizlenmesi, suluk ve yemliklerinin tazelenmesi hastalıklara karşı alınması gereken en iyi önlem olacaktır. Ayrıca hastalığı önlemek için fluconazol şurup sularına belli bir rutinde ve sürede eklenmelidir.

Kuruma hastalığı bağırsaklarda görülen bir hastalık olduğu için iç parazit aşılarının belirli aralıklarla yapılması da bu hastalığı engellemede alınabilecek önlemlerin içinde yer alır.

Show Jumbo Muhabbet Kuşu Görünüm

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

25 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Muhammet
Muhammet
5 yıl önce

muhabbet kuşum maviş geçenlerde halsiz bir tavır segiledi kabarık durmalar felan yaptı ve dışkılarında da sulanma olduğunu fark ettim vermiş olduğunuz tedavileri uyguladım umarım faydasını görürüm bir haftadır uyguluyorum bakalım nasıl bir etki yapacak ilerleyen zamanlarda durumu ile alakalı bilgilendirme yazarım sizlere çok teşekkür ediyorum bu faydalı bilgilerden dolayı

İrem
İrem
3 yıl önce
Cevapla  Muhammet

Lütfen yardımcı olun bir canın hayatı size bağlı
🙁
Kuşum haftada bir, genelde günün yarısı ve on dakika arayla kriz gibi bir şey geçiriyor. O sırada odada gürültü olmuyor korkmasını gerektiren bir durum yok. Hıçkırığa benzer bir ses çıkartarak titriyor, zıplıyor tıpkı kriz gibi. Ayaklarını kontrol edemiyor o esnada. Ara ara bunu yaşıyoruz. Fakat bunun dışında iki üç haftadır durgunluk gözlemliyorum. Yemek yiyip su içse de eskisi kadar değil. Ötmüyor iki haftadır. Kafasını sanki boynu tutulmuş gibi kendini kaşımak için bile arkaya döndüremiyor, döndürse de bunda zorlanıyormuş gibi seziyorum. Yemek yerken ara sıra sanki kusmak istiyormuş gibi kafasını yukarı aşağı sallayıp kusmuyor. Kakası hafif sulu, siyaha dönük koyu yeşil ve oldukça büyük.
Veterinerden veterinere gidiyorum fakat anlamıyorlar çok çaresizim ağlamaktan helak olduk ailece lütfen yardım edin zor durumdayım ona bir şey olsun istemiyorum. Eğer ilgilenirseniz ilgili videolar atabilirim size yeter ki kendimden çok sevdiğim bebeğim iyi olsun

nisa
nisa
3 yıl önce
Cevapla  İrem

keske bir sey bilsem ve Sana yardim edebilsem cook iyi bir veterinere gotur insallah iyilesir onun icin dua edicem

Kuşlar
Kuşlar
4 yıl önce

Merhaba,benim kuşum bir muhabbet kuşu ve çok tür döküyor çok uyuyor ve salındığında bile(çok enerjik olmasına rağmen şimdi)tüylerini kabartıp kamburlaşıyor.ne yapmalıyım bir bilginiz varsa yazabilir misiniz? (Korkmadan dolayı veterinere götüremiyorum.)kafesin tabanında bazen uzanıyor.

cicikus
cicikus
3 yıl önce
Cevapla  Kuşlar

Merhabalar, kuşunuz üşütmüş olabilir anlattıklarınıza göre. Tüy dökme dönemleri başladı fakat kuşunuz ceryanda kalmış olabilir bu duruma dikkat edin.

burcu
burcu
2 yıl önce
Cevapla  Kuşlar

kuruma hastalıgına yakalanmış olabilir acil florya kuş hastanesine götürün.

Hater
Hater
3 yıl önce

Merhaba muhabbet kuşum bir ay önce ara ara kuruyordu veterinere götürdüm kursak mantarı olmuş dedi triflucan kullandım bir hafta ilacı verince tekrarladı bir haftadır tekrar veriyorum bir de uçarken kuyruğu kalkmıyor ucamiyor uçtuktan sonra azgın ağzı açık kalıyor nefes nefese kalıyor. Kilo da vermiş nasıl kilo alabilir ilacı daha ne kadar kullanmalıyım. İlaç sonrası ne yapmaliyim Polivit aldım vitamin için bir de probiyotik aldım diazyme. Probiyotik kullanmadım daha.

cicikus
cicikus
3 yıl önce
Cevapla  Hater

Merhabalar, öncelikle triflucan kullanabileceğiniz en iyi ilaçlardan biridir, diğer sorun mantar ilacı ile birlikte kullanmayınız. Muhabbet kuşları çabuk yorulan canlılardır yorulması sağlık açısından çok büyük bir problem değil olacağını zannetmiyoruz. Polivit; A Vitamini, B Vitamini, B2 Vitamini, B6 Vitamini, Nikotinamid (PP), D-Pantenol, C Vitamini, D3 Vitamini, E Vitamini oldukça yararlıdır.Ayrıca muhabbet kuşunuza bir anda bu kadar ilaç tedavisi uygulamanızı pek sağlıklı olacağını düşünmüyoruz. Belirli aralıklarla ilaç tedavisini yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Hater
Hater
3 yıl önce
Cevapla  cicikus

Iyi bayramlar.Kursak mantarı olmuş triflucan şimdi veriyorum. Ara ara suluguna polivit damlatiyorum vitamin takviyesi için. Tüylerini çok yoluyor onun için ne yapmalıyım? sadece triflucan mi kullanayim şimdilik. Tam olarak nasıl bir tedavi uygulamaliyim nasıl devam edeyim bu süreçte. Probiyotik ne zaman kullanmaliyim. Kanadındaki tüyleri yolmaktan eti görünüyor kızarmış şekilde. Bir de poposunda dışkı kalmıyor yapışmıyor temizlemek için.

Hater
Hater
3 yıl önce

Muhabbet kusum Sürekli tüylerini yoluyor ağzıyla bir de poposunu kasiyor gagasiyla aynı zamanda mantar olmuş ilaç kullanıyorum şimdi

cicikus
cicikus
3 yıl önce
Cevapla  Hater

Merhabalar, mantar ilacı kullanmaya devam edin. Popo kısmında tüylere tutunan dışkıları kurumadan temizlemeye muhabbet kuşu için yardımcı olabilirsiniz.

Paşa
Paşa
3 yıl önce

iyi günler. Erkek Muhabbet kuşum var 7-8 aylık göğüs kemiginde sivrileşme var . Bazen burnunda sıvı görüyorum (sümük gibi) Hapsuruyor gibi oluyor .Neşesi yerinde ,yemini yiyip suyunu içiyor, ilgiyi eksik etmiyoruz ,çok konuşuyor biraz geveze kendisi , kafesini, yemlugini sulugunu her gün temizliyorum vitamini elma sirkesini suyundan eksik etmiyorum .Dışkısi falan da normal .Son zamanlar biraz zayıfladı niye böyle oldu acaba ne yapmayalım sizce ? Bir de çok hareketli sürekli salincaginda oynuyor takla atıyor kafes demirlerine tırmanıyor .Lütfen cevap verir misiniz? şimdiden teşekkür ederimm.

Tahsin
Tahsin
3 yıl önce

BENİM KUŞUMDA KURUMA HASTALIĞI GÖRÜLDÜ GÖÜSÜ ŞU AN JİLET GİBİ AMA DIŞKISINDA İSHAL YOK GEÇMİ KALDIK ACABA BUNU MERAK EDİYORUM YARDİMCI OLABİLİRMİSİNİZ NE YAPMAMI ÖNERİRSİNİZ LÜTFEN ACİL YARDIM EDİNN

cicikus
cicikus
3 yıl önce
Cevapla  Tahsin

Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun. Kuşunuz için en kesim çözüm önerilerini yukarıdaki yazımızda yazdık fakat herşeyden önce bir veterinere danışmanızı öneririz.

İlkyaz
İlkyaz
2 yıl önce
Cevapla  Tahsin

Sanırım benim kuşumda da aynı hastalık var ne yaptınız iyileşti mi acaba kuşunuz merak ettim bende aynı şeyleri uygulamak isterim ?

F.
F.
3 yıl önce

Öncelikle merhaba yukarıdaki bilgilendirici metni okudum fakat yinede bi sorayım dedim benim muhabbet kuşum çoook büyük ihtimalle kuruma hastalığına yakalandı çünkü bu belirtilerin birçoğunu gösteriyor.Sorun şu kuşumuz 4 aydır bizimle ve çok iyiydi fakat ne olduysa. Bu 1.5-2 haftada oldu önce soğuk algınlığı oldu ısıtmaya iyleştirmeye çalıştık sonra dışkısından sindirilmeyen yemler gelmeye başladı bu defada bağırsak enfeksiyonu diye düşündük neyse en son dün de bazı problemler oldu ondan sonra iyice hafiflemeye başladı çok iştahı yok ama aradada olsa yem yiyor suyunuda içiyor kum da yiyor mamada veriyoruz azar azar olsada yiyor oda ılık olduğunda bile kabarık duruyor dışkısında çok hafif bi renk düzelmesi var biz yaşayacak diye umuyoruz ama internette gördüğüme göre kuruma hastalığı bu kuşlar açısından çok tehlikeliymiş bu hastalığın belirtilerini bir buçuk (1.5) gündür gösteriyor ne olur ne yapmam gerektiğine dair bilgiler verebilirmisiniz acil lütfen onun ölmesini istemiyorum ve bu konuda tam olarak ne yapmam gerektiğinide bilmiyorum bana bir kuş sahibi olarak değil dostu hasta olan bi arkadaş olarak yardım ederseniz çok mutlu olurum lütfen acil.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ömer Yetim
Yönetici
Ömer Yetim
3 yıl önce
Cevapla  F.

Merhabalar Feyaz Hanım; öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz. Anlattığınız duruma göre kuşunuzda kuruma hastalığından önce pencere arasında kalıp rüzgar çarpması vs. oldu ise süşütmüş olabilir. Bunun için size probiyotik tedavisi önerebiliriz. Kabarık durması çok fazla reaksiyon göstermesinden kaynaklı olabilir. Dışkı rengi normal yada cıvık ise bağırsak problemi yaşıyor büyük ihtimalle, kuruma hastalığı bir anda çıkacak bir problem değil göğüs kısmında sertleşme veya tüy dökülmesi mevcut ise buna göre beslenme şekline ve içtiği suya probiyotik vererek sindirim sistemini rahatlatmak gereklidir. Normal zamanlarda suyuna elma sirkesi katmakta da fayda olduğunu söyleyebiliriz. Haftada bir veya iki kez sirkeli su takviyesi yapınız.

Mehmet COLAK
Mehmet COLAK
3 yıl önce

Tavukta 4 aylik kuruma hastaligi 4 unde var 4 aylil civciv 2 aylik gibi zayif 30 civcivden 24 tanesi oldu elma sirkesi farmatom vitamin antibiyotik hic fayda etmedi flagyl 500 8 parcaya ayirip vereyimmi caresi varmi

Gülper
Gülper
3 yıl önce

Merhaba muhabbet 1 hafta 1.5 hafta önce kusmaya başladı kafasını silkeleyerek yemlerini etrafa sıçratıyordu. Sürekli kafasını gömerek uyumaya başladı. Tüyleri ıslak kalmıştı bu yüzden üşüttüğünü düşünmüştüm yemini yedikten sonra tekrar çıkarıyordu. Kuş kumu da kullanıyorum suluğuna limon damlatıyorum. Kusması geçti hareketlendi fakat dün tekrar başladı kusmaya. Zayıfladı ve göğüs kemiğini net bir şekilde hissedebiliyorum. Bugünden beri de dışkısından yem görmeye başladım. Kuruma hastalığı mıdır yardımcı olabilir misiniz

Sümeyra
Sümeyra
3 yıl önce

Muhabbet kuşumu iki aylıkken almıştım şuan en fazla 4 aylık bize çok ilgili sürekli üstümüzde bizde ona çok ilgi gösteriyoruz çok alıştık ama dünden beri kafesinden hiç çıkmıyor çok ilgisiz sürekli uyuyor halsiz göğüs kafesi biraz çıkık gibi ne yapmam gerekiyor çok acil söyleyin lütfen öyle görmek istemiyorum 😞

Ömer Yetim
Yönetici
Ömer Yetim
3 yıl önce
Cevapla  Sümeyra

Merhabalar Sümeyra, öncelikle geçmiş olsun. İnşallah muhabbet kuşunuz eski günlerine geri döner. Yazımız içerisinde gerekli tüm adımları sizlere anlattık gerekli takviyeleri uygulayabilirsiniz.

Seyhan
Seyhan
3 yıl önce

Jumbo yawru kuş aldım ne yem yıyıyor ne su içiyor ne ucuyor ne ötuyor öyle duruyo ne yapmalıyı

Zeynep
Zeynep
2 yıl önce

Muhabbet kusumun alt diski yerinde şişlik var sarımsi ben yağlanma diye düşündüm ama göğsü jilet gibi keskin hep kabarık duruyor var yürümeye ve uçmaya mecali yok bugün iyice kötülesti yemde suda içmiyor ishal ve siyah geliyor. Zorla su içiyorum şırınga ile ne yapmam lazım ölecek gibi elimde koyveriyor kendini😢😢😢😢

Aliihsan
Aliihsan
2 yıl önce

Muhabbet kuşum tüy döküyordu şimdi karinbolgesi sivrilesmis halsin durgun ne yapmalıyım

berat
berat
1 yıl önce

benim sultan papagnım var 4 yaşında sürekli kabarık uyuyor yemek ve su içmesinde sıkıntı yok ayakları soğuk kendiside ne yapmam lazım soğuk algınlıgı icin