Hastalıklar

Papağanlarda Hormonal Hastalıklar

Papağanla Nasıl İletişim Kurulur?

Papağan Şeker Hastalığı(Diyabet)

Şeker hastalığı, sultan papağan ve muhabbet kuşlarında sıktır. İştahın artmasına rağmen kilo kaybı, çok su içme, miktarında artma, durgunluk gibi klinik belirtiler gözlenir. Kan şekeri 600-2000 mg/dl düzeylerine çıkabilir. Hastaya karbonhidrattan düşük diyet verilir.

Papağanla İletişim

Papağan da Tiroid Hormon Düşüklüğü

Nadir görülür. Hareketlerde yavaşlama, deride kuruluğa bağlı pullanma, durgunluk hali, tüy gelişim anormallikleri(incelmiş veya farklı renkte tüyler), vücutta yağlanmaya bağlı kilo alma, yağ bezesi oluşumu ve üreme fonksiyonunun durması gibi klinik belirtiler gösterir. Laboratuvar testi ile tanı konur. Tedavide tiroid hormonu verilir.

papağan diyeti

Papağanlarda Şişmanlık

Amazon papağanları ve kakadu papağanları ile muhabbet kuşlarında görülür. Fazla miktarda yeme alışkanlığı, diyette yağlı tohum oranının yüksek olması ve yeterli egzersiz yapamaması başlıca sebeplerdir. Karın ve göğüs bölgesinde yağ toplanması ve yağ bezeleri ortaya çıkar. Zamanla çabuk yorulma ve nefes darlığı gözlenir. Kalorisi düşük diyet verilir. Egzersiz yapmaya teşvik edilir. Bunun için daha büyük bir kafese konur. Kafes içi oyuncaklar artırılır. Nefes darlığı varsa, egzersiz tedavisinden önce bunun tedavi edilmesi gerekir.

muhabbet kuşları

Hareketsizliğe bağlı şişmanlığı önlemek için günlük yaşama mutlaka bir egzersiz programı eklenmelidir. Bunun için papağanın belirli saatlerini kafes dışında, tırmanma ağacında geçirmesi sağlanır. Bu ağacı siz de yapabilirsiniz. Bunun için üzerinde yere paralel dalları olan 10 cm. çapında bir ağaç kütüğü, geniş ve derin bir kaba yerleştirilir. Kütüğü sabitlemek için içine çakıl taşları konur. Bu taşların üzeri kafes kumu ile örtülür. Bu kabın çapı, papağan dışkısının çevreyi kirletmeyeceği büyüklükte olmalıdır.

papağan diyet

Papağan da Guatr Hastalığı

Muhabbet kuşlarında sıktır. İyot yetersizliğine bağlı olarak tiroid bezinin büyümesidir. Basıya bağlı solunum sıkıntısı, kursak boşalmasında gecikme belirtileri ortaya çıkar. Röntgende, tiroid bezinin büyüyerek nefes borusunu ittiği gözlenir. Normalde muhabbet kuşlarında tiroid bezi büyüklüğü 2 mm. İken, guatrda 10-20 mm arasındadır ve ele gelir. Hormonal değişiklikler de ortaya çıkarsa, üreme fonksiyonu bundan olumsuz etkilenir. Tedavide iyot içeren ilaçlar kullanılır. Koruyucu olarak özellikle muhabbet kuşlarının kafesine iyot bloğu eksik edilmemelidir.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle