Hastalıklar

Papağanlarda Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları

Papağan Anatomi

Gelişme anormallikleri, yumuşak doku yaralanmaları ve kırıklar en sık karşılaşılan problemlerdir.

Topallama, Bacakta Şekil Bozukluğu ve Kırıklar

Topallama sinir sistemini veya kas, iskelet sistemini ilgilendiren durumlarda gözlenir. Eğer hareketsizlik ve ağrılı uyaranlara cevapsızlık varsa, sinir sistemini ilgilendiren problem akla gelir. Kas, iskelet sistemi hastalıklarında, eklemlerde şişlik ve deride lezyon vardır. Papağanlarda en sık kurşun ve çinko zehirlenmesi, gut hastalığı, sinir sistemini tutan hastalıklar ve travma sonucu ortaya çıkar. Sadece tohumla beslenen kuşlarda, kalsiyum eksikliği gözlenir. D vitamininden eksik gıdalarla beslenenlerde kalsiyum eksikliği de varsa, kemikler aşırı kırılgan bir hal alır. Kırıkların diğer bir sebebi travmadır. Göğüs kafesinde oluşan kırıklarda deri altına ve akciğer ile zarı arasına hava kaçar. Bu bölgeye kanama da olabilir. Ani başlayan nefes darlığı ve genel durumda aniden kötüleşme vardır. Acil müdahale edilmesi gerekir.

Papağan Anatomi

Vücutta D vitaminin aktif hali olan D3 formuna dönüşmesi için güneş ışığını doğrudan almak gerekir. Bu nedenle yeterli miktarda güneş görmeyen kuşlarda da D vitamin eksikliği gözlenir.
Kırıklar ve yumuşak dokudaki zedelenmeler röntgen ile saptanır. Kırık varsa, uygun bir atelleme ile o kemiği hareketsiz hale getirmek gerekir. Atellemenin başarısı kuşun büyüklüğüne, kırığın yerine ve kırılma derecesine göre değişir. Atele alınan kısmın dışarıdan desteklenerek kayması engellemelidir. Şiş eklemden alınan sıvıdan inceleme yapılarak etkene uygun tedaviye başlanır. Diyet yeniden düzenlenir. Eksik maddeler yerine konur.

Papağan Anatomi

Atelleme Nedir?

Atel, “yer değiştirmiş veya hareketli bir parçayı yerinde tutan sert veya esnek bir cihaz; ayrıca yaralı bir parçayı yerinde tutmak ve korumak için kullanılır” veya “hareketi korumak, hareketsiz hale getirmek veya kısıtlamak için kullanılan sert veya esnek bir malzeme olarak tanımlanır.

Papağan Anatomi

Papağanlarda Kanat Düşmesi

Birden fazla kanat ekleminin aşırı uzaması sonucu kanat düşmesi görülür. Aspergillus enfeksiyonu, kalsiyum eksikliği, D vitamini eksikliği, kurşun ve çinko zehirlenmesi ve travma sonucu görülen kırıklarda da ortaya çıkar. Sinir sistemini veya kas, iskelet sistemini tutan hastalıklar da kanat düşmesine neden olabilir. Etkilenen kanat diğerine göre daha aşağıdadır. Şişlik, ağrı, kızarıklık ve oluşan reaksiyona bağlı sıcaklık artışı vardır. Nedene yönelik tedavi yapılır.

Papağan Anatomi

Papağanlarda Eklem Şişlikleri

Bakteri enfeksiyonları, Aspergillus enfeksiyonu, gut hastalığı, çinko, manganez, B1 ve B9 vitamin eksiklikleri ve travma en sık görülen sebeplerdir. Laboratuvar tetkikleri tanıya yardımcıdır. Nedene yönelik tedavi yapılır.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle