Hastalıklar

Papağan Üreme Sistemi Hastalıkları

Alexander Parrot

Papağanda Kloaka Sarkması

Her cins papağanda görülebilir. Makattan pembe renkli dokunun dışarı çıkması söz konusudur. Sarkan doku, temiz ellerle ve eldiven giyerek yavaşça içeri itilmelidir. Girişin rahat olması için yağlı bir kremle kloaka parmak yardımı ile sıvazlanır. Genelde genişlemeye bağlı olarak kloaka sarkması tekrarlar. Böyle durumlarda veteriner tarafından dikiş atılması gerekir.

Erkek Papağan Üreme Sistemi

Papağanlarda Kloaka Tümörleri

Bunlar genellikle polip adı verilen iyi huylu tümörlerdir. Amazon Papağanı, gri papağan ve ara papağan cinslerinde daha sık görülür. Enfeksiyona bağlı gelişen polipler diğer kuşlar için bulaşıcıdır. Kanama, kabızlık, dışarı sarkma ve çiftleşmeye engel olma gibi komplikasyonlar görülür. Neden yönelik tedavi yapılır.

Papağan Yumurta Tıkanması

Sultan papağanları ve cennet papağanları ile muhabbet kuşlarında sık görülür. Gri papağanlarda daha nadirdir. A ve E vitaminleri ile kalsiyum ve selenyum eksikliği bu duruma neden olur. Ayrıca genç yaşta veya ileri yaşlarda yumurtlamalarda da ortaya çıkabilir. Fazla yumurtlama, şekilsiz yumurtlama, yağlanmaya bağlı aşırı kilo alma, yumurtalığın her türlü hastalığı ve enfeksiyonu diğer sebeplerdir. Genel durum bozukluğu, iştahsızlık, karında şişlik, bacaklarda uzun süreli basıya geçici felç durumu ve tünekte duramama, kuyruğun kalkık durması, kanat düşmesi, yere geniş basma gibi klinik belirtiler verir. Röntgende çıkımda yumurta net olarak görülür. Tanıda kan testlerinden de faydalanır. Tedavide papağan sakin bir ortama alınır. Vitamin ve mineral eksiklikleri giderilir. Damardan veya cilt altına sıvı verilerek dolaşım dengesi sağlanır. Kloakanın gevşemesi için yağlı bir merhemle masaj yapılır. Oda ısısı ayarlanır. Papağan sıcak bir havluya sarılarak ısı artımı yardımı ile yumurtanın kendiliğinden çıkması sağlanır. Gerekirse elle tazyik uygulanarak yardımcı olunur. Gayet yavaş ve nazik davranmalıdır. Eğer içeride kırılırsa, kanalın yırtılmasıyla yumurta içeriği karın içine sızar ve karın içi enfeksiyonu gelişir. Tıkanmanın üzerinden 24 saat geçmiş ve genel durum bozulmaya başlamışsa, anestezi altında operasyon yapılarak, kloakadan veya dışarıdan deri üzerinden iğne ile girip içi boşaltılır. Yandan bastırılarak kabuk kırılır ve alttan kabuklar çıkarılır. Destekleyici tedaviye başlanır.

Muhabbet Kuşu Yumurta Sıkışması Nasıl Anlaşılır?

Papağanda Yumurta Şekil Bozukluğu

Üreme sisteminin doğumsal anormallikleri, enfeksiyona bağlı oluşan daralmalar, çevresel faktörler ve sağlıklı beslenememe en sık görülen sebeplerdir. Yumurta kabuğunun yumuşak olmasının nedeni kalsiyum, A ve D vitamini ile, diğer bazı elementlerin eksiklikleridir. Ayrıca yumurtalık ve kanal patolojilerinde de bu duruma rastlanır. Kalın veya düzensiz kabuklu yumurtalar rahim enfeksiyonu veya diğer hastalıklarda görülür.

Muhabbet Kuşu Yavrusu Yumurtadan Kaç Günde Çıkar

Papağan Karın İçi Enfeksiyonu

Daha çok ara, sultan ve cennet papağanları ile, muhabbet kuşlarında görülür. Normalde yumurtalıklardan salınan yumurta, infundibuluma düşerek tüp içinde yoluna devam eder. Herhangi bir nedenle infundibuluma ulaşamazsa, karın içine düşer ve enfeksiyon meydana gelir. Normal dışı yerleşim gösteren bu yumurtaya “ektopik yumurta” adı verilir. Etkilenen papağanlarda iştahsızlık, kilo kaybı, durgunluk hali, nefes darlığı olur.

Vücut olağan dışı yumurtayı yabancı cisim olarak algılar ve reaksiyon gösterir. Karında sıvı birikimine bağlı genişleme olur. Hemen ılık bir ortama alınıp, sıvı dengesi ayarlanır. Uygun beslenme ve antibiyotik tedavisine geçilir. Karındaki sıvının kendiliğinden kaybolması beklenir. Kaybolmazsa veya tekrarlaması durumunda cerrahi girişim gerekebilir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı

Papağanın Devamlı Yumurtlaması

Sultan papağanları ve cennet papağanları ile muhabbet kuşlarında sıktır. Gri papağanlarda da görülür. Beslenme bozukluğu ve kalsiyum eksikliği en sık görülen nedenlerdir. Tedavide yumurtalar kafesten çıkarılmaz, kuş tek bırakılır. Tüm oyuncaklar kafes dışına çıkarılır. Günlük güneş görme süresi 8 saat ile sınırlandırılır. Kafes farklı bir konuma alınır. Diyet vitamin ve minerallerle desteklenir. Veteriner tarafından hormon tedavisine başlanır. Yumurta ile aynı büyüklükte ve şekilde 2 adet alçı yumurta yapılarak kafese bırakılır. Alçı yumurtaları ısıtamayan papağan, kuluçkaya yatmaktan ve tekrar yumurtlamaktan vazgeçer. Eğer ilk yumurtayı alırsanız, içgüdüsel olarak yumurtlamaya devam edecektir. Kuşun bir daha yumurtlaması istenmiyorsa, cerrahi girişimle üreme organları alınabilir.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Efe yiğit
Efe yiğit
1 yıl önce

Pakistan papağını aldım yavru petshop tan alırken uçmasın diye sol kanadı yakmışlar çekersem zara verirmi

Bide sağ kanadının üstü biryere çarpıp yara oldu ne iyi gelir