Papağanlarda Nöbet
Beyindeki sinir hücrelerinin kendiliğinden elektrik üretmesine neden olan hastalıklarda ortaya çıkan bir belirtidir. Beyinin kendi hastalıkları yanında tümörler, enfeksiyonlar, metabolik hastalıklar, zehirlenmeler ve travma sonucu ortaya çıkabilir. Gri papağanlarda en sık sebep kalsiyum eksikliği iken amazon papağanlarında sara nöbetleri, cennet papağanında ısı çarpması, sultan papağanlarında ise karaciğer hastalıkları ile kurşun zehirlenmesi ilk sıradadır.
İstemsiz hareketler, denge bozukluğu, kasılma, dışkı kaçırma, değişik sesler çıkarma gibi belirtiler gözlenir. Davranış bozuklukları da tabloya eklenebilir. Halsizlik, yorgunluk, şuur bulanıklığı vardır.
Gıda alımından sonra belirtiler ortaya çıkarsa, karaciğer iltihaplanmasına bağlı beyin hasarı akla gelmelidir. Gıdanın sadece tohumlardan ibaret olması durumunda kan kalsiyum düzeyi düşer, fosfor düzeyi ise artar. Kalsiyum düzeyi düşüklüğüne bağlı gelişen nöbetlere en sık gri papağanlarda rastlanır. Kurşun, çinko, teflon, çikolata, tuz, tütün ve böcek ilacı zehirlenmelerinde de nöbetle karşılaşabilir.
Laboratuvar testleri ile kan kalsiyum, şeker, safra asidi ve üre düzeylerine bakılarak, sonuçlara göre uygun tedavi seçilir. Röntgen ile kurşun ve çinko zehirlenmeleri, kırıklar, karaciğer boyutları değerlendirmeye alınarak, doğru tanı şansı artırılır.
Papağanlarda Koordinasyon Bozukluğu
Baş, kanat, vücut ve ayakların istemsiz ve düzensiz hareketleridir. Yere geniş tabanlı basma söz konusudur. Beyinciği ve iç kulaktaki denge merkezini tutan hastalıklarda gözlenir. Gri papağanlarda en sık sebep kalsiyum düşüklüğü iken, diğer büyük papağanlarda karaciğer hastalığı, travma, kurşun ve çinko zehirlenmeleri ilk sıraya alırlar. Sultan papağanlarında baş travması, böcek ilacı zehirlenmelerinde, muhabbet kuşlarında ise karaciğer yağlanması, virüs enfeksiyonları ve travmalar karşımıza çıkar.
Orta kulak iltihabında denge merkezi etkilenir. Virüs enfeksiyonları muhabbet kuşlarında yeni uçma döneminde koordinasyon bozukluğu yapar.
Tanıda kan tahlilleri, tomografi ve röntgenden faydalanılır. Kafesteki tüm malzemeler çıkarılarak, papağanın zarar görmesi engellenir. Yem ve su ulaşabileceği mesafeye konmalıdır. Nedene yönelik tedavi yapılır.
Papağanlarda Felç
Tüneyememe ve kanat düşmesi şeklinde ortaya çıkar. Beyincik, omurilik veya çevresel sinirlerde lezyonlar nedeniyle görülür. Kırık sonucu sinir zedelenmesine bağlı tek taraflı felçler olabilir. Genel halsizlik ve zaman içinde etkilenen kaslarda erime meydana gelir. Tüneği kavramada zayıflama veya tünemenin engellemesi, siniri tutan bir takım lezyonlardan kaynaklanır. İskelet sisteminde de zaman içinde şekil bozuklukları ortaya çıkar. Ağrı olabilir veya yoktur. Felcin muhabbet kuşlarında en sık sebebi travma ile böbrek ve cinsiyet hormonu tümörleri iken, cennet papağanı ve sultan papağanı yumurtlama zorluğu ve tümörler ilk sırayı alır.
Kavrayamama veya zor kavrama en önemli klinik belirtidir. Parmaklar istemsiz olarak içe doğru kıvrılmıştır. Kanat felcinde bir kanat diğerine nazaran daha aşağıdadır. Travmaya bağlı felç durumunda diğer vücut bölgelerinde darp izleri mevcuttur. Eğer vücutta oluşan kitlenin basısı ile felç meydana gelmişse, röntgen ve ultrason ile yer işgal eden her türlü oluşum ile kırık ve çıkıklar, yumurtaya ait belirtiler rahatlıkla saptanır. Tanının konmasında kan testleri ve tomografiden de faydalanılır.
Papağanın İstemsiz Göz Hareketleri ve Kendi Etrafında Dönme
Beyincik ve denge merkezini etkileyen hastalıklarda görülür. Papağanlarda en sık sebepler; orta kulak iltihabı, kurşun zehirlenmesi ve travmadır. Lezyon hangi tarafa ise, baş o tarafa doğru eğilmiştir. Papağan o tarafa doğru kendi tarafına döner. Buna ek olarak idrarında kan varsa, o zaman kurşun zehirlenmesinden şüphelenilir. Kulak iltihabı yayılırsa dış kulakta akıntı, şişlik ve kızarıklık ortaya çıkar. Laboratuvarda kan testlerinden faydalanılır.
Destekleyici tedaviye başlanır. Hasta kafesi uygun sıcaklıkta ve sessiz bir ortama alınır. Yem ve su ulaşabileceği mesafeye konur. Kulak iltihabında laboratuvar sonuçlarına uygun antibiyotik verilir. Kırık, çıkık, tümör gibi durumlarda, neden uygun tedavi ile genel durum düzeltilmeye çalışılır.
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. benim 3 yıllık bir kuşum var kum ve çekirdek yemiyor bazan ağzı ekşi kokuyor bende endişeleniyorum bir cevap alabilirsem memnun olurum
Taçlı ve taçsız muhabbet kuşları çifleşebilirmi? Sağlıklı yavru alabilirmiyiz?