Hastalıklar

Papağanlarda İshal

Papağan İshali Nasıl Geçer?

Papağan besleyen birçok kişinin de bildiği gibi genelde bu canlılarda nedeni birçok şeye bağlı olabilecek ishal olma(Diarrhae) durumları gözlenir. Bu bahsi geçen nedenlerin en başında ise genellikle beslenme hataları gelmektedir.

Papağana verilen ve onun için uygun olmayan gıdalar(tabaktan veya sofradan yemek yemesi gibi) sindirim zorluğu yaratır. Bu durum da ishal olmalarına neden olur. İshal sindirim sisteminde ki hasara göre çok kolay geçebileceği bazen de epeyi zorlayıcı olabilmektedir. Bu tip bir durumda işin ehli bir veteriner hekime danışmak gereklidir.

Papağan İshal İlacı

Papağan İshal İlacı

Enfeksiyonlarda ishale neden olabilir. Örneğin bakteriler, mantar veya parazitler gibi. Vücudun savunma sistemi güçsüz kalmışsa, aşırı bir strese maruz kalmışsa, psikolojisi bozulmuşsa(ortam değişimi gibi) bağırsaklarda anında mantarımsı oluşumlar başlar. Bunlar çoğu zaman papağanın içinde olduğu ortamda bulunan; ama güçlü bir savunma sisteminde hiçbir sorun yaratmayan E. Coli(Escherichia coli) gibi bakterilerdir. Diğer bir ishale neden olan konuda Candida gibi mantarlar veya Trichomoniasis denilen parazitlerdir.

Papağanlarda sıkça ishal yapan enfeksiyonlara neden olan coccus denilen en başında Enterococcus, Staphylacoccus, Streptococcus olarak adlandırılan yuvarlak(bilye tipli) bakteriler vardır.

Eğer bu tip bir ishal olma nedeninden şüphe duyuluyorsa mutlaka uzman bir veteriner hekimle görüşülmeli ve dışkı tahlili yaptırılmalıdır. Yapılan dışkı tahlili neticesinde veteriner size bakteriye uygun olan antibiyotiği verecektir.

Jako Papağanlarda İshal Tedavisi

Jako Papağanlarda İshal Tedavisi

Duygusal travmalar, aşırı derecede strese girme veya ağır psikolojik etkenlere maruz kalmalarda ishale neden olduklarından bahsetmiştik. Çok sık görülmese de bu tip durumlar ağır seyreden ishal olma durumları yaratır.

Papağan hem ishal olmuş hem de dışkıda kan varsa bu onun bir şekilde zehirlenmiş olduğuna, bağırsaklarında bir tümör olma ihtimaline ya da iç organlarda oluşmuş bir hasara işaret eder. Buna da dikkat etmek ve hemen zaman geçirmeden bir veteriner hekime gitmek şarttır.

Papağan İshali Nasıl Geçer?

Papağanlarda İshal Tedavisi
Papağanınızın her sulu çıkan dışkısı hemen ishal olduğu anlamına gelmez. Genelde birçok papağan sahibi sulu dışkıyı ishalle karıştırıyor. Papağanlar idrarları ile birlikte dışkı atarlar. Özellikle muhabbet kuşlarında bu daha net görülür. Burada önemli olan bunu iyice ayırt edebilmektir. Dışkıda idrar dediğimiz kısım beyaz kremimsi bir görünüme sahip olup daha koyu olan dışkı ile etrafı sarılıdır. Normal bir dışkılamada bu iki ifrazat birbirine karışmadan atılır. Kokusuz olup kısa sürede kurur.

Papağanınız taze gıdalar tüketmişse bu esnada epeyi bir sıvı alımıda olmuşsa dışkısı, öncekine göre daha sulu(idrar kısmı daha yoğun) ve ıslak gelecektir. Bu da gayet normal, endişe edilmesi gerekmeyen bir durumdur. Genelde taze gıda ve aşırı sıvı tüketimi kısa süreli ishal yapabilir. Böyle durumlarda taze gıdaya kısa bir süre ara vermek veya verilen miktarı azaltmak ishali ortadan kaldırır.

Islaklık oranı yüksek dışkılama da, dışkı kısmı(koyu renk) sıkı ama idrar kısmı(beyaz kısımları) daha dağınık ve sulu görünür. Genelde banyo sonrası veya sıvı alımı sonrası dışkıları bu tip olur. Eğer bu tip bir dışkılama sıklaşmışsa, çok geç kuruyorsa, papağanda herhangi bir halsizlik varsa o zaman endişelenmek gerekir. Bu tip dışkılamalar böbreklerinde bir enfeksiyon olduğuna işaret eder.

Gerçek bir ishali, dışkıladıktan sonra dağılmasından tanırsınız. İshal dışkılarında ki beyaz kısım daha kıvamlı, sümüksü hatta aşırı sulu gibi durur. Zaten papağanın kloakında da bu yapışkan sümüksü dışkının kendisini o kısımda tüylerin pislemesine ve yapışmasına sebep olarak belli eder. Zaten ishal olan papağanın kloakına baktığınızda çoğu zaman size doğru bilgi verecektir.

Papağanlarda İshal Tedavisi

Papağanlarda İshal
Bir ishali tedavi etmenin en önemli kısmı buna neden olan etkenleri doğru şekilde tespit etmektir. Özellikle ishalin kuşta halsizlik ve savunma sisteminde güçsüzlük yaratacağını bilmeniz gerekir. Bu da kuşun gelebilecek başka hastalıklara karşı güçsüz olmasına neden olacağından ishali mutlaka önemseyip doğru takip edip fazla zaman kaybetmeden bir veteriner hekime gitmek gerekir.

Veterinerinizden doğru teşhis etmesi açısından mutlaka bir dışkı tahlili istemelisiniz. Zaten dışkı tahlili sonucunda; ancak verilecek ilaçlar ve uygulanacak tedavi belirlenebilir. İshal olan kuşta bir diğer önemli konuda ona özel ayrı bir beslenme programını aksatmamanız gerekir. Zira erken kesilen ilaç tedavisi veya kısa süre dikkatsiz uygulanan beslenme programları geçmesi beklenen ishalin çok daha kuvvetli biçimce tekrarlanmasına neden olur.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

17 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Cuma
Cuma
4 yıl önce

İyi günler benim cennet papağanım var ve ishal çok cıvık kaka yapıyor bağırsak düzenleyici aldım ama düzelmedi sebebi nedir ve ne yapmam lazım

Ömer Yetim
Yönetici
Ömer Yetim
4 yıl önce
Cevapla  Cuma

Merhabalar, patates püresi ile bir mama takviyesi vermenizi tavsiye edebiliriz.

Sabri kutay
Sabri kutay
3 yıl önce
Cevapla  Cuma

Merhaba, ölümcül isal dir ozaman avi diar kulanın bite ne kadar 2 günde bir suyu değiştirecek siniz avi diar bitene kadar bitiğinde haylağa devam ederse bir tane dağa avi diar alıp birdağa aynı şekilde devam edecek sin eyer yine olmasa veteriner den isal için antibiyotik alıcaksın, ben dağa önce avi diar la bağırsak enfeksiyon unu geçirdim, ve şimdide ölümcül isal i geçirmeye çalışıyorum sultan papağan nım ölümcül isal.

Anonim
Anonim
3 yıl önce

Merhaba benim pakistan papağanım var daha bu gün aldık ve ishal ne yapmam gerek bilemedim

Ömer Yetim
Yönetici
Ömer Yetim
3 yıl önce
Cevapla  Anonim

Merhabalar, mide sorunu yaşıyor olabilir, yediğine içtiğine dikkat edin. Hafta da bir kez olsun sirkeli su vermeye dikkat ediniz.

Furkan Çetin
Furkan Çetin
3 yıl önce

Merhaba sultan papağanım cereyanda kaldı ve şuan halsiz kabarık duruyor ve uyukluyor dışkısının koyu kısmı ise sümük gibi yapışkan büyük ihtimal ishal oldu nasıl bir tedavi uygulamam gerekir

Serap
Serap
2 yıl önce
Cevapla  Furkan Çetin

Merhabalar yaklaşık 2 yıldır sultan papağanım var onu çok seviyorum ve şuan çok hasta aşırı derecede ishal ve bugün denge kaybıda yaşıyor elimi uzattigimda beni kurtar diye resmen başını getirip oksattiriyor suluguna ishal ilacı damlattim içiyor yem yemiyor ishali iyice arttı ne olur yardım edin onu kaybetmek istemiyorum. ( Bulunduğum yerde kanatlı hayvan veterineri yok)

Buket GÜL
Buket GÜL
1 yıl önce
Cevapla  Furkan Çetin

Çözüm bulabildiniz mi? Aynı sorunları bende kendi cennet papağanımda yaşıyorum

Gizem
Gizem
3 yıl önce

Merhaba sultan papağanı besliyorum evime geleli 2 hafta olacak artık dayanamıyor kafesinde bizdede alıştı diye yavaştan dışarı çıkarma eğitimine başladık, ben dün çok huzursuz diye banyo yağmayıda çok seviyor diye fısfıs yardımıyla biraz üzerine su sıktım çok hoşuna gitti sonra kafesin etrafına önü açık şekilde battaniye koydum peteğin yanına yakın bir yerde duruyordu birazcık daha yaklaştırdım hemde perdeden gelen öğlen 4 suları güneşide biraz vurdu yüzüne uykusu gelir gibi oldu, ama bugün farkettim ki ishal olmuş ama su gibi kaka nerdeyse yok sadece su gibi , bugün suyuna hemen ishal damlası damlattım 6-7 damla, inşallah geçermi sizce , dün çok huzursuzdu napacağımı bilemedim

Ömer Yetim
Yönetici
Ömer Yetim
3 yıl önce
Cevapla  Gizem

Merhaba Gizem Hanım, Öncelikle geçmiş olsun sultan papağanı ishali için hangi ilacı kullandınız. İçme suyuna sirke katmanızı öneririz. Hafta da bir kez de olsa sirkeli su vermeyi ihmal etmeyin. Ayrıca bu kış aylarında onları nemli bırakmayın. Banyoluklarını yada fıs fıs yardımıyla banyo yapmaları kış aylarında sakıncalı olabilmektedir. Umarım ilaç iyi gelir. Tekrardan geçmiş olsun.

Melike
Melike
3 yıl önce

Merhabalar. 2 gün önce 60 günlük yeme düşmüş yavru sultan papağanı aldım. Dün duş aldırdım üzerindeki pislik gitmesi için. Sabah kalktığımda ise yeşil sıvı ishal şeklinde dışkısını gördüm. 3 gün olacak geleli papağan bize fakat ortama alınamadığı için yemek yemiyor kendisi. Dün elimle yumurta haşlayıp azda olsa yedirdim. Onun dışında yine ben yardımda bulunarak su içirip yumurta mamasını kaşık üzerine koyarak kaşıktan yemesini sağladım. Bu neyden kaynaklanır? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Akşam eve işten geçince suyun içine elma sirkesi damlatacağım. Onun dışında patates haşlaması öneriliyor. Haşlayıp versem bir sorun olur mu?

sude
sude
2 yıl önce
Cevapla  Melike

merhaba sultan papağanımın hiçbirşeyi yoktu dün yeni kafese yerleştirdim ve mekan değişikliğinde bulundum ishal olduğunu gördüm geçer diye bekledim ama bugün artık dışkısında hiç bir katılık olmadığını tamamen sıvı dışkısı olduğunu gördüm papağanım aşırı hareketli iştahı gayet yerinde ne yapmam gerek acaba

Türkmen cakar
Türkmen cakar
3 yıl önce

Papağanın isal olmuş ne yapabilirim

Çiğdem
Çiğdem
2 yıl önce

Merhabalar sultan papağanımız doğum yaptı halaiz ve ishali var ne yapabiliriz

Ömer Yetim
Yönetici
Ömer Yetim
2 yıl önce
Cevapla  Çiğdem

Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.

YUSUF
YUSUF
2 yıl önce

Merhaba! Monk papağanım var son 3-4 gündür çok halsiz kabarık ve sürekli kafesin alt kısmında uyuyor dışkısı ise siyah ve etrafında su gibi geliyor Ne sirkeli su verdim ve hala aynı şekilde halsizliği devam ediyor eskiden beni gördüğünde kafeste durmak istemezdi üstüme gelmek için ama şuan kımıldamıyor bile ne yapmam gerekiyor acil destek olur musunuz

Emel
Emel
1 yıl önce

Merhaba, iskender papağanımız yaklaşık 5 gün önce sulu dışkılama yapmaya başladı hafif kan halsizlikde vardı. Veteriner antibiyotik sindirim için damla ve probiyotik damla verdi 5.gunde antibiyotik bitince bugün tekrar sulu dışkılama hatta kaka değil sıvıydı dışkısı ve kan vardı yine halsizdi ve patates haşlaması tuzsuz bi kac tene cekirdek yedirdim anında tekrar kaka yaptı ve koyulaştı hemen kakası fakat sanki o kakada tüy vardı. Sizce ne yapmak gerek