Papağanlar

Papağan Kafesinin Özellikleri

Bir Papağan kafesinde olması gerekenler ve olmaması gerekenler kafes özellikleri

Tavsiye edilmeyen yuvarlak papağan kafesi

Bütün gününü içinde geçireceği kafesinin özellikleri, papağanınızın sağlık ve mutlubir yaşam sürmesi açısından çok önemlidir. Genel kural olarak, köşeli kafesler tercih edilmelidir. Yuvarlak kafeslerin köşeli kafeslere gör dar, yüksekliği ise daha uzundur. Kullanım alanının sınırlı olması, papağanının hareket alanını kısıtlar. İçine konulan tüneklerin yuvarlak kafeslerde daha kısa olması, papağanın rahat egzersiz yapmasına engel olur. Ayrıca yuvarlak kafesler içerisinde yön algılama problemi ortaya çıkar. Bu da papağanın daha asabi olmasına neden olur.

Papağan Kafesi

Kafes boyutu büyük papağanlar için kabaca, açık pozisyonda iki kanat genişliğinin 1.5 katı olmalıdır. Bu durumda gri papağanların kafes boyutu en az 60 x  60 x 50 santimetredir. Özellikle kırmızı kuyruk gri papağanlarile amazon ve kakadu papağanların rahat hareket etmesini sağlamak için 80 x 90 x 70 cm. boyutunda bir kafes onlar için daha iyi olacaktır.

Kafes tel aralıkları, rahat egzersiz yapma ve genç papağanlarda kazaların önlenmesi açısından önemlidir. 2.5 cm’lik aralık idealdir. Tellerin yatay olması gerekir. Bu durum papağana rahat hareket imkânı verir.

Kafese farklı yükseklikte iki adet tahta tünek yerleştirilmelidir. Bunlardan bir tanesi yemlik ve suluklara yakın iken, diğeri daha üstte olmalıdır. Tünek çapı, papağan pençeleri ile kavranınca az bir boşluk kalacak büyüklükte olmalıdır. Amazon, kakadu ve gri papağanlar için ideal çap 2.5 – 3 cm’dir.

Jako Papağan Kafesi Nasıl Olmalı?

Tavsiye ettiğimiz kareli papağan kafesi
Kafeslerin altında tel ızgara bulunmalıdır. Böylece altta biriken yiyecek artıkları ve dışkının ayaklara bulaşarak sağlık problemi ortaya çıkarması engellenir. Ayrıca kafes altı temizliği için sürgülü bir çekmecenin olması idealdir. Böylece papağanı rahatsız etmeden günlük bakım ve temizliği rahatlıkla yapılabilir.

Kafesin tabanına gazete kağıdının konulması son derece yanlıştır. Oyunu seven papağanlar, taban kağıdını didiklemeye de meraklıdırlar. Kimyasal maddelere çok duyarlı olan bu canlılar, az miktar mürekkepten bile olumsuz etkilenebiliyor.Bu nedenle ticari olarak üretilmiş kafes kumu veya özel taban malzemeleri kullanılmalıdır. Bu malzemeler dışkı ile temas edince kısa sürede kurumasını sağlayarak, mikropların papağana zarar vermesine engel olurlar.

Kafesin içinde su ve çekirdek gibi tohumların konacağı iki adet kap bulunmalıdır. Bu kaplar, kafesin kapısını açmadan dışarıdan rahatlıkla çıkarılabilmelidir. Taze meyve ve sebzelerin konulacağı ayrı bir kap da bulunabilir.

Kafsin kapısı papağanın rahatlıkla girip çıkabileceği boyutta olmalıdır. Zeki canlılar olan papağanlar kafes kapılarını açmada da oldukça ustadırlar. Bu nedenle kapıya küçük bir kilidin takılması yerinde olur.

Ahşap Papağan Kafesi Modelleri ve Özellikleri

Ahşap Kafes Siparişi İçin

ELTA Kafes – Bilal Altemir 

0536 938 54 05

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest


0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle