Spreyleme ile Papağan Yıkama
Kuşlara asla duş, maşrapa vs. su dökerek banyo yaptırılmamalıdır. Tepeden dökülen sular burun deliklerinden sünüslere ve solunum sistemine kaçarak enfeksiyona neden olurlar. Tüylerin sağlık açısından belirli sıklıkta nemlendirilmeleri gerekmektedir. Bunun için en uygun teknik spreylemedir.
Spreyleme için uygun zaman öğle saatleridir. Özellikle havanın soğuk olduğu günlerde, papağanın akşam ıslak kalmamasına dikkat edilmelidir. Kafesteki tüm yiyecek kapları çıkarılır. Sprey kabına ılık su doldurularak, papağanın üzerine eğimli bir şekilde yağmurlama yaparak su püskürtülür, direkt olarak üzerine sıkılmaz. Kafesin altı temizlenip tünekler kurulanarak papağan dinlenmeye bırakılır. Havanın sıcaklığına göre tekrarlanır.
Tırnak ve Gaga Kesimi
Tırnakların fazla uzamaması için, tünekler yeterli kalınlıkta olmalıdır. Tünek haricinde papağanın kabuklu ağaç dallarına tırmanması sağlanmalıdır. Doğada tırnaklarını ağaç kabuklarına sürterek aşırı uzamayı engeller.
Tırnakların normal uzunluğu, bir çemberin 4/1’ini geçmemelidir. Normalden uzun ise veya tırnakta anormal bir büyüme varsa, mutlaka kesmek gerekir. Tırnak makası ile, ucundan küçük bir bölüm kısaltılır. Fazla içerisin kesilirse, kan damarının zedelenmesine bağlı kanama olur. Böyle durumda tırnağa bastırılarak tampon yapılır ve kanama durdurulur.
Gaganın içinde çok sayıda kan damarı ve sinir bulunur. Yanlış kesildiğinde kuş için büyük ağrılar ve durdurulması zor kanamalar meydana gelebilir nokta. Gagadaki küçük düzeltmelerde törpü kullanılır. Fazla uzama varsa, tırnak makası ile ucundan kesilerek törpü ile düzeltilir. Bu işlemler sırasında dilin zarar görmemesine dikkat edilmelidir.