Papağanlar

Papağan Kafes Temizliği

Salma Papağan Kafes Temizliği

Papağanlar diğer ismi ile pareket, iyi bakım isteyen kafes hayvanlarından biridir. Mümkün olduğunca temiz bakılmalı ve hastalıklardan korunmalıdır. Kuş beslemek ciddi bir iş, sorumluluk ve emek harcanması gerekir. İlk sırada temizlik gelir. Kafeslerin içinde yuvalık, suluk gibi titizlik isteyen parçalar bulunur. Bu tip kafes eşyaları nemli kalabileceği için, içerisinde hızlı bir şekilde bakteri ve mikrop üreyebilir. Özellikle kafes malzemesi ahşapsa, mikroplar uzun süre birikebilir. Genel de kafesler çamaşır suyu ile temizlenip kurulanır. Çamaşır suyu koyulmuş su da suluklar ya da follluklar bekletilir. Malzemeler iyice kurumadan tekrar kafese koyulmamalıdır.

Kuş kafesi uzun süre temizlenmeden bekletilirse, kuşların sağlığı açısından da zararlıdır. Özellikle papağanlar, hassas hayvanlar olduğu için, haftalık temizlik aksatılmadan yapılmalıdır. Bazen kafesten koku gelebilir, bunun nedeni kirlenmesidir. Eğer birden fazla papağan besliyorsa, bulaşıcı hastalıklar oluşabilir. En çok merak edilen konulardan biri de kafes temizliğinin, nasıl yapıldığıdır.

Papağan Kafes Temizliği

Papağan Kafes Temizliği Nasıl Yapılır?

Papağanların kafesi temizlenmeden önce, papağan güvenli bir yere koyulmalı ve temizlik işlemine başlanmalıdır. Kuş familyası, çabuk strese giren hayvanlardan oluşur. Korkmaması için, temizlik düzeni iyi kurulmalıdır. Papağanlar, kafes temiz değilse huzursuz olur ve sahibine mutsuzluğu yansır. Ya da kafesten çıkmak istiyor ve sinirli hareketler sergiliyorsa, kafesin kirli olması, neden olabilir. Kuş besleyenler için, evin bir bölümü, kafes için ayrılır. Evin de hijyenik olması için, mümkün olduğunca dikkat edilmesi gerekir. İsteyenler, günlük olarak temizlik yapabilir.

Kafes Temizlik Önemi

Günlük Kafes Temizliği Nasıl Yapılır?

Günlük kafes temizliği, haftalık temizliğe göre daha basittir. İlk olarak kişisel hijyen için, eldiven kullanılması önerilir. İsteyenler temizlik esnasında maske kullanabilir. İlk olarak kafesin zemini temizlenmeli, daha sonra kullanılan kâğıt değiştirilmelidir. Kâğıdın sık sık değiştirilmesi, oldukça önemlidir. Koku oluşumunu engeller. Daha sonra su kabı ve yemlik, deterjan ve bol su ile yıkanmalıdır. Papağan aksesuarları teker teker silinmeli ve kurulanmalıdır. Eğer kirleri temizlemekte güçlük çekiyorsanız, bu işler için özel olarak üretilen temizleme ürünleri bulunur. Kuşlar için ideal sıcaklık her zaman önemlidir. Bu yüzden ıslaklık kalmasına önem verilmesi gerekir.

Galvaniz olmayan, kimyasal boyalı kafesler papağana zarar verecektir. Elleri gibi kullandığı gagalarını kafes içerisinde dolaşırken tellerden tutunacak ve teller aşınarak papağana zarar verecektir.

Haftalık Kafes Temizliği Nasıl Yapılır?

Haftalık papağan kafesi temizliği, daha fazla detay ister. Haftalık kafes temizliği yapılırken, şu hususlara dikkat edilmelidir;

  • Kafesin alt kısmı bir bez ve temizleyici yardımı ile temizlenmelidir. Direk olarak suyun altına tutulursa, kuru bir bezle kurulanmalıdır.
  • Kafesler de bulunan ızgaralar özenle silinmelidir.
  • Tünek kısımları, kuşların en sevdiği alanlardandır. Bazen en çok kır buralarda bulunur. Haftalık olarak temizlenmesi uygundur.
  • Oyuncak ya da, en çok bakteri barındıran yerlerdir. Kafesin temizliği ve kuşun sağlığı için önemlidir.
  • Dezenfektan kullanılırsa, oda bir kaç saat temizlendikten sonra, papağan kafese koyulmalıdır.
  • Kuşlar parfüm ve kokulara karşı hassastır. Mümkün olduğunca parfümsüz temizleyiciler dikkat edilmelidir.
Muhabbet Kuşu Kafesi

Muhabbet Kuşu Kafesi

Papağanlar ve genel olarak kafes kuşlarının yıkanma aralığı en fazla 15 günde bir olmalıdır. Mevsim koşulları da kuşun hastalanmaması için önemlidir. Bazen süre 1 aya da çıkabilir. Eğer kuş huzursuz ve gagası ile temizlik yapıyorsa, yıkama zamanı gelmiş demektir. Çok fazla banyodan kaçınılması gerekir. Su soğuk olmamalıdır. Papağan yıkandıktan sonra, mutlaka sıcak bir ortamda kalmalıdır. Papağanların kafes temizliği kadar, kendi temizliği de önemlidir. Kuş besleyenler sorun yaşamamak için, mutlaka bu konulara dikkat etmeli ve temizliği aksatmamalıdır. Papağan beslemek, eğlenceli olduğu kadar, zor da bir süreçtir. Temizlik de bunların başında gelir.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
İsimsiz
İsimsiz
3 yıl önce

Bu değerli bilgiler için teşekkür ederiz.