Blog
Muhabbet Kuşu Yavruluk
Muhabbet kuşları neşe kaynağı ve son derece sevimli canlılardır. Muhabbet kuşları bir sene içerisinde en fazla 5 ya da 6 kez çiftleşme dönemi geçirir. Çiftleşme sonrası için ise yumurtalarını rahatça saklayabileceği bir muhabbet kuşu yavruluk ihtiyacı duyar. Dişi muhabbet kuşu yavrularını bırakmak için kuluçka dönemini yavruluk içerisinde geçirecek ve yavrularına bir zarar gelmesini engellemek için yavruluk kullanacaktır.
Yavruluk içerisine talaş, pamuk veya kum gibi materyaller konulabilir. Ancak kum konulması yumurtaları kırabilecek nitelik taşır. Bu nedenle muhabbet kuşu yavruluklarının içine yumurtayı korumak için talaş koymak en doğru seçenektir. Kaliteli bir talaş yumurtaların kırılmasını ve birbiri ile temas etmesini engeller. Günümüzde muhabbet kuşu yuvalık içerisine folluk da konuyor. Böylelikle muhabbet kuşlarının yuvalıkları çok daha kolay bir şekilde temizlenmiş oluyor.
Muhabbet Kuşu Yuvalık
Erkek ve dişi muhabbet kuşlarının çiftleşmesi sonucu dişi muhabbet kuşları yavrulamak için muhabbet kuşu yuvalık içine girecektir. Yuvalığı olmayan bir muhabbet kuşu yavrularını kendisi bile yapabilir. Bu nedenle kafeslerde yuvalık bulundurmak çok önemlidir. Yuvalıklar genellikle tahtadan yapılır ve ev görünümünü andırır. Kafeslerin içerisine yerleştirilen yuvalıklar bulunduğu gibi kafesin kenarına takılabilen yuvalıklar da mevcuttur.
Yuvalık aksesuarı ile kuş yavru yapacağı sırada yuvalık içerisine girecek ve folluğun üzerinde kuluçkaya yatacaktır. Yuvalık içinde rahat edecek olan dişi kuş yavruları yumurtadan çıkana kadar yuvalıktaki folluğun üzerinde kuluçkada yatar. Folluk genel olarak plastikten yapılır. Folluk içine ise peçete parçaları, talaş veya fare kumu konulabilir. Böylelikle yumurtalar birbirine değerek kırılma riski taşımaz.
Muhabbet Kuşu Yuvalık Yapımı
Muhabbet kuşu kafeslerinin çiftleşme döneminin vazgeçilmez parçası yuvalık ya da yavruluklardır. Bu parçalar genellikle ahşaptan ya da tahtadan yapılır. Muhabbet kuşu yuvalık yapımı çok zor bir iş değildir. Bunun için tahta levhalar yeterli olur. Muhabbet kuşlarının çiftleşme dönemlerinde dişi kuşların rahat etmesinin önemi büyüktür. Bu sebeple kafesin iç veya dış kısmına ev benzeri bir yuvalık yapabilirsiniz. Kafese asabileceğiniz bir yuvalık yaparak muhabbet kuşu yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Yuvalık İçine Ne Konur?
Muhabbet kuşu kafeslerin içinde kullanılan yuvalıklar, kuşların rahat bir şekilde kuluçkaya yatması için tasarlanmıştır. Eski yıllarda yuvalık içerisine talaş veya küçük küçük otlar konulurdu. Bu otları veya talaşı koymanın amacını yumurtaların birbirine çarparak kırılmasının önlenmesiydi. Dişi muhabbet kuşları her ne kadar yumurtalarını korumaya çalışsa da yuvalık içindeki yumurtaların birbirine dokunması veya çarpması sırasında kırılma riski bulunur. Bu durumu engellemek isteyenler muhabbet kuşu yuvalık içine ne konur, sorusunu sorar. Yuvalık içine maydanoz veya nane koçanı koymak doğru değildir.
Yumurtalara zarar veren bu koçanlar aynı zamanda kötü bir koku oluşmasına da sebep olacaktır. Bu nedenle yuvalık veya yavruluk içine yalnızca talaş veya ince kum konulurdu. Şimdilerde ise yuvalık içine folluklar konuluyor. Folluk sayesinde yumurtaların çatlama ve kırılma gibi riski önlenmiş oluyor. Yuvalığın içinde bulunan folluklar plastikten yapılıyor. Dilediğiniz zaman çıkarıp yıkanma özelliğine sahip olan folluklar dişi muhabbet kuşunu rahat ettirirken yumurtalara da zarar verilmesini engelliyor.
Aynı zamanda follukları daha rahat hale getirmek için follukların içine peçete parçaları veya talaş koyabilirsiniz. Bu durum folluğun dişi muhabbet kuşu için daha rahat ve konforlu hale gelmesini sağlayacaktır. Plastikten tasarlanmış olan folluklar yuvalık içine girebilecek büyüklükte olmalıdır. Bu detaya özen göstermek şarttır.
Muhabbet Kuşu Yuvalık Ölçüleri
Muhabbet kuşu yetiştiriciliği yapanların kafes ölçüleri oldukça büyüktür. Bu kafeslerin içine yerleştirilecek olan muhabbet kuşu yuvalık ölçüleri normalden biraz büyük olabilir. Ancak yalnızca evde besleme amacıyla muhabbet kuşu sahibi olanlar için eğer yuvalık kafesin içine asılacaksa küçük boyutlu bir yuvalık yeterli olacaktır.
Yuvalık içine yalnızca dişi muhabbet kuşunun gireceği kadar bir yuvalık koymak yeterli olacaktır. Kuşların içine girerek kuluçkaya yatacakları yuvalıklar kafesin kenar boşluğundan da takılabilecek materyallerdir. Böylelikle kafesin içinde yer kaplamayacak ve erkek kuşun uçma ve hareket etme alanını daraltmayacaktır. Bu anlamda yuvalıklar kafes ölçüsüne uygun boyutta olmalıdır.
Muhabbet Kuşu Folluk
Muhabbet kuşlarının yuvalık içinde rahat bir şekilde kuluçkaya yatması için günümüzde yuvalık içine folluk konuyor. Muhabbet kuşu folluk kullanımı ile dişi muhabbet kuşu rahatça kuluçkaya yatıyor. Folluk içinde yumurtaların açılması daha kolay olurken kırılma veya çatlama riski de bulunmuyor. Aynı zamanda yuvalığın içinin temizlenmesi de kolaylaşıyor. Muhabbet kuşu aksesuarları arasında bulunan folluk, farklı ebatlarda ve özelliklerde tasarlanıyor. Yalnızca muhabbet kuşları için değil kanaryalar için de kullanılıyor.
Kolay kullanımlı olan folluk, yuvalığın içerisine kolaylıkla yerleştirilebilirken folluğun içine talaş ve peçeteden parçalar atılabiliyor. Folluk kullanmak yuvalığın rahatça temizlenmesini sağlıyor. Yuvalık içinden kolaylıkla çıkarılma özelliği taşıyan follukları yeniden çıkarılan yere koymak da mümkün oluyor. Folluk içine hamster kumu kullanımı da yaygın olurken hamster kumu kullanmak istemeyenler için talaş doğru bir seçim oluşturuyor.