Hastalıklar, Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşu Kuruma

Muhabbet Kuşu Kuruma

Papağan türleri arasında yer alan muhabbet kuşları, evcil bir kuş türüdür. Ömürleri yaklaşık olarak 15 yıl kadar süren muhabbet kuşları Avustralya kıtasına has bir kuştur. Birçok renkte ve çeşitleri bulunan muhabbet kuşları, estetik görünüm sayesinde genellikle evcil olarak beslenir.

Bazı türlerin ibibikleri bulunmayan muhabbet kuşları, kanatları siyah taralı çizgiler, yeşil, mavi hatta beyaz renkteki cinsleri ile oldukça alımlı bir görünüme sahiptirler. Doğal ortamlarında tohumla beslenen muhabbet kuşları, ev ortamında birbirinden farklı kuş yemi ve farklı aparatlarla beslenir. Kırmızı papağanlarla akraba olan muhabbet kuşları yaklaşık 5 milyon yıllık bir tarihe sahip oldukları biliniyor.

Muhabbet Kuşlarını Evde Besleme Yöntemleri

Muhabbet Kuşlarını Evde Besleme Yöntemleri

Avustralya kökenli muhabbet kuşları evde genellikle kafeste beslenir. Uzun yaşam süresi ise bu kuşların bakımına ve temizliğine verilen öneme bağlıdır. Muhabbet kuşlarını evde besleme yöntemleri arasında muhabbet kuşu için aldığınız kafes önemli yer tutar. Kuşun rahat hareket edebilmesi için çok küçük olmamalıdır.

Kafesin üzerine alınacak tünek, kuşun tuvaletini her yere yapmasını önleyecek böylece kafes daha temiz kalacaktır. Muhabbet kuşları narin canlılar olduğu için çok soğuk havada ya da rüzgarda bırakılmamalıdır. Aynı şekilde çok sıcak ortam ve güneş altında bırakılması da kuşun hastalanmasına sebep olacaktır. Her gün suyu temizlenmeli ve mümkünse klorsuz su verilmeli ayrıca gagaları için kafese gaga taşı bırakılmalıdır.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığının Tedavisi

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı

Muhabbet kuşlarında bulunan kuruma hastalığı bağırsağın üzerindeki hücrelere zarar vererek, sindirimi yok eder ve kuşun besinlerden yararlanmasını önler. Yeterli beslenemeyen kuş, yağ dokusunu kaybederek zayıflar, dengesi bozularak ölümüne yol açar. Belirtileri arasında iştah kaybı, hareketsizlik, ishal, zayıflama hatta kusma görülür.

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı teşhisi konması oldukça zordur. Kuruma hastalığının tedavisi de teşhisi gibi zordur. Klasik kullanılan antibiyotikler etki etmeyebilir. Ancak bir veterinerin vereceği ilaçlar hastalığın durumuna göre iyileşme söz konusu olabilir. Kuruma hastalığı bulaşıcı olmasından dolayı kafeste başka bir kuş bulunuyorsa ona da bulaşmaması için, mutlaka hasta olan kuştan ayrı bir kafeste tutulmalıdır.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

Kuruma hastalığı yani bilinen ismiyle mantar hastalığı, genellikle bütün kuşların genetiğinde bulunur. Belirtiler görüldüğünde erken müdahele yapılmaz ise çok hızlı bir şekilde kuşun her yerine yayılmaya başlar. Muhabbet kuşu kuruma hastalığı insana bulaşır mı? sorusunun cevabı ise tedirgin edici olmakla birlikte önlem alındığında risk teşkil etmez.

Mantar hastalığı olarak bilinen kuruma hastalığı insanlarda da oluşabilen bir hastalıktır. Bu sebeple muhabbet kuşu hastalandığında eldiven ile temas etmek yerinde olacaktır. Temas sona erdiğinde elleri mutlaka oksijenli su ile temizlemek bizi kuruma hastalığından koruyacaktır. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu ise Muhabbet kuşu kuruma hastalığına yakalandığında mutlaka veteriner hekimin gözetiminde tedaviye başlanmalıdır.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığının Tedavisi

Kuruma hastalığı bakteri kökenli değildir. Bu yüzden Antibiyotik ile tedavi edilmeyecektir. Muhabbet kuşu kuruma hastalığın tedavisi oldukça zorlu olduğu için kendi başımıza çözebileceğimiz bir sorun değildir. Veteriner hekimin vereceği ilaçlar kullanılmalıdır. Bazı ilaçlarda kuruma hastalığını önleyici özelliği bulunur. Şurup olarak verilen bu ilaç suyuna damlatılmalıdır. Bazı ilaçlar ise serum şeklinde bir veterinerin kuşa enjekte etmesiyle kuşa verilir.

Yapılan ilaç tedavisi yanı sıra evde yapılacak işlemlerde kuşun iyileşmesinde yardımcı olacaktır. Öncelikle yem ve su kabı her gün temizlenmelidir. Kafes daime temiz tutulmalıdır. Suyun temiz olması için bir iki damla elma sirkesi damlatılır. Bağırsak hareketlerini düzenleyecek vitamin desteğinin de faydası olacaktır. Ancak muhabbet kuşunun özenli bakımı hastalanmadan önce alınacak en mühim önlemdir.

Kuruma Hastalığı Belirtileri
  • Bazen ishal olan göz veya sinüs problemi yaşayan kuşlarınız olabilir. Ancak genelde kuş zamanının çoğunu yem yiyerek geçirir hasta kuşların %90’ı kurumayla savaşır. Ne kadar çok yerlerse yesinler giderek kilo kaybederler.
  • Kuşun en basit olarak diyetinde ani bir değişiklik yapmak felaket sonuçlar doğurabilir.
  • Kuşun fiziki muayenesi yapılarak herhangi bir sorun olup olmadığını anlamaya çalışınız burada kilit nokta kuşun göğüs kemiğidir.
  • Kurumada göğüs kemiği bıçak gibi keskinleşir ve kolayca görülebilir.
  • Kimi zaman kuşlar o kadar halsizlerdir ki kafesin tabanında dururlar. Kafesin tabanında bekleyen bir kuş için her şey çok geç olabilir.
  • Taşlık zarar gördüğü için kuşlar yemleri sindirilmemiş halde çıkarırlar, buna popcorn etkisi denir.
  • Hastalıklarla savaşmak için en iyi yol hastalıkları engellemektir.
0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle