Ara Papağanları, Macaw Papağanları, Papağanlar

Mavi Başlı Ara Papağanı

Mavi Başlı Ara Papağanı

Mavi Başlı Ara Papağanı(Ara Couloni) Genel Bilgiler ve Özellikleri

Tür olarak ismi,diğer türlerde olduğu gibi, taşıdığı özelliklerden dolayı verilmeyip ünlü bir bilim adamı olan, Louis Coulon’a(1804-1894) itafen verilmiş bir addır. Aynı zamanda Neuchatel’deki tarihi doğa müzesinin de kurucusu olan bu bilim adamı, ünlü ornotologlar Tschudi ve Sclater ile yakın arkadaş olduğundan, Sclater bu ara türüne onun adını vermiştir.

Bir de bu türü kategorilere koyarken bazı araştırmacılar Prompyrrhura diye tanımlarlar. Bu da ara papağanları veya Pyrrhura türleri arasında bir bağ olarak bu şekilde söylenir. Hatta aynı konu Ara Maracana adlı türde de bu şekilde ele alınır.

Mavi Başlı Ara Papağanı Yaşam Alanları

Brezilya üçgeninde kalan izole edilmiş bir bölge, Peru; Bolivya ve Peru boyunca uzanan Huallaga ve Ucayalı nehirleri boyunca yaşarlar. Gerçek yaşam alanları hakkında ki bilgi de, bu türün birçok özelliği hakkında olduğu gibi tam olarak bilinmemektedir. Zira Brezilya ve Bolivya’daki varlıkları bile daha 1986 yılından bu yana ıspatlanmıştır. Birbirinden bir hayli uzak mesafede olan dağılım alanlarına göre, 150 – 1300m yükseklik arasında nehir ve orman kenarında, hatta fundalık tarzı yerlerde, insanların yerleşim alanlarında, şehir dışında kalan kısımlara yakın yerlerde de barınır.

ara papağanı özellikleri

Forshaw’a göre(1983) bu Ara türünün bu şekilde dış hayata kapalı olan yaşam tarzını kalıcı kılığ diğer birçoğu gibi nesli tehdit altına girmemiştir.

Robiller de buna ek olarak; bu türün, insanlara yakın bölgelerde yaygın yaşam alanlarından daha sık görüldüğünü söyler. Bunun bir nedeni belki de doğaya uyumlu renkleri sayesinde iyice gözlerden uzak saklanma imkânı ve sessiz bir tür olması sayılabilir. Yalnız işte gene bu özellikleri de onları yerleşim alanlarına yakın olmayan kendi dağılım bölgelerinde izleme ve tür bilgileri oluşturma konusunda çalışmalar yapmayı da fazlasıyla zorlaştırıyor.

ara papağanı ömrü

Mavi Başlı Ara Papağanı Renkleri ve Genel Özellikleri

Yaklaşık 40 santimetre boyutlarındadırlar. Tüy rengi ağırlıklı yeşildir. Kafa kısmı mavi olur. Arkaya doğru turkuaz ve yeşil tonlar vardır. Birçok Ara türünde görülenin aksine, bunların sadece göz çevresi ve burun üstü tüysüz olur. Bu kısımlar ise grimsi bir tondadır. Göğüs bölgesi ve karın kısmı koyu yeşilden, olive(Zeytin yeşili) tona doğru değişen renklerde iner. Kanat kenarları ise, dış kol ve uçucu kanat renkleri ile mavimsi bir tonda görünür. Kuyruk tüyleri A. auricollis gibi kızıl(pas) kahverenginden uçlara indikçe maviye doğru değişir. Kuyruk altı yeşil sarı bir tondur. Gagası siyahtır ama ucuna doğru daha açık renkte olur. Ayakları ten rengindedir. göz irisleri ise sarımsı bir tondadır.

ara papağanı kaç yıl yaşar

Mavi Başlı Ara Papağanı Beslenme Şekli – Ne Yer & Ne İçer ?

İnsanlara yakın bölgelerde yaşıyor olmasına rağmen, bu konuda elde hiçbir veri bulunmamaktadır. Genel olarak diğer ara türlerine benzer şekilde beslendiği söylenmektedir.

ara papağanı fiyatları

Mavi Başlı Ara Papağanı Üreme Şekilleri ve Kuluçka Dönemleri

Aslında bu konuda da kesin bilgiye rastlanılmamaktadır. Hiçbir veri yoktur. Fakat “Lexicon Of Parrots” da verilen kesinleştirilmemiş bilgilere göre kuluçkaları bir seferde 3 veya 4 yumurtadan oluşur. Kuluçka süresi yaklaşık 26 gün sürer. Yıl içide de en fazla 2 kere kuluçkaya yatarlar.

ara papağanı satılık

Mavi Başlı Ara Papağanı Evcil Olarak Bakımları

Hem tür araştırmalarında, hem de evcil olarak bakım ve beslenme konularında, her ne kadar som zamanlarda insanların yaşam alanları yakınlarında sıkça görülse bile pek rağbet görmeyen türler grubuna girerler.

Varsayımlara göre esaret altındaki ilk üretim Tacikistan’da 1996-1997 yılları arasında yapılmıştır. Yalnız bu yasal olmayan üretim olarak geçiyor. Bu üretimi de Rusya üzerinden kaçak olarak ülkeye sokulan papağanlarla yaptıkları bilinmektedir. Almanya’da Walsrode’de bulunan Kuş Parkında da böyle kaçak yollardan gelmiş bir grup vardır. Park yönetimi, ilerleyen yıllarda bunları üretmeyi başarıp genel yapıları hakkında daha çok bilgiye de ulaşmayı amaçlamaktadır.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle