Kakadu kelimesi Malezya dilindeki “kakatua” kelimesinden gelmektedir(kerpeten demek). Bu anlam ile bu türün güçlü ve iri olan gagası kastedilmektedir. İçinizde kakadu tarafından ısırılmış olan birisi varsa, zaten bu kelimenin birebir uyduğunu da doğrulayacaktır.
Kakadu ailesi 6 sınıf ve 21 türden oluşur. Bunun için sultan papağanları da sayılmaktadır.
Kakadular, Güney Amerikalı papağan türlerine göre öyle çok renkli türler olmamakla birlikte, genellikle çoğunluğu tek renkte ve çoğunlukla da beyaz(siyah, pembe veya gri renkte olanları da vardır. Bazı ufak türlerde de ana renkten farklı renk bölgeleri olabilmekte) olup kafa üstlerinde bulunan sapkaları daha çok değişen renklerde açılır. Bu şapka heyecanlandıklarında, aşırı sevindiklerinde ürktüklerinde, bir şeye dikkat kesildiklerinde yani o anki ruhsal durumlarına göre açılır ve çok hoş bir görünüm oluşturur.
Bu türün bir diğer dikkat çeken özelliği, iri ve çok güçlü olan gaga yapısıdır. Bu gaga ile büyük bir hayvanı öldürebilecek güçtedirler. Kakadular gagalarını sadece açıp kapamakla kalmaz sağa ve sola doğru da oynatma yeteneğine de sahiptirler. Bu sayede en sert cevizleri veya besinleri bile kırıp parçalayabilirler.
Diğer papağan türleri gibi kakaduların da 4 ayak parmağı vardır. Bunlarla besinleri kolayca kavrayarak ağzına götürebilir.
Kakaduların bir farklı yönleri de safra keselerinin olması ve değişik bir tüy yapısına ve tüy tozuna sahip olmalarıdır. Bu toz tüyleri için ihtiyaç duydukları bakımı sağlayan ince bir tozdur.
Kakadu familyası içinde sultan papağanları da sayılmaktadır. Çünkü görüntüleri(kafa üstü ibikleri), oluşan tüy tozları ve kuluçkada ki davranış şekilleri benzer özellikler gösterir.
Kakadular 36 cm – 80 cm arasında değişen ebatlarda türleri ile orta büyüklükte ve büyük papağanlar grubunda yer alırlar. Uzun yaşayabilen papağan türleri arasındadır. 60 – 100 sene hatta daha uzun seneler bile yaşayabilirler.
Kakadu Papağanları Yaşam Alanları
Kakadu papağanları doğal yaşam alanları Avusturalya ona komşu olan birkaç ada(Tazmanya, Solomon, Yeni Gine), Endonezya, Filipinler, Yeni Zelanda ve Papua Yeni Gine’dir.
Görüldükleri alanlar farklı olabilmektedir. Kuru savan bölgelerinden, sahil kenarlarına kadar geniş bir alanda, ya da tropik yağmur ormanlarında yaşarlar. Eğer sürü halinde etrafta uçmuyorlarsa 10’lu gruplar halinde, yüksek ağaçların üzerinde daldan dala atlayıp, tırmanıp çeşitli oyunlar yaparken görebilirsiniz.
Kuluçka dönemi dışındaki zamanlarda ya ufak ya da 100 çiftin üzerinde büyük gruplar halinde yaşarlar. Birçok papağan türü gibi bunlar da, yaşadıkları bölgeye zarar veren canlılar sınıfına girerler. Çünkü çevrede bulunan ekin alanlarına fazlasıyla hasar veriyorlar.
Doğal Ortamlarında Beslenme Şekilleri
Ağırlıklı olarak yaşadıkları bölgeye has meyvelerle ve tohumlarla beslenirler. Cacatua tenuirostris denilen tür ise bu beslenmeye ek olarak bitki kökleri ve ıtırlı bitkiler de tüketir.
Doğal Yaşamda Davranış Şekilleri
Kakadular insanlarda ve birçok papağan türünde olduğu gibi elleri yerine de geçen ayaklarının bir tanesini kullanma kabiliyetine sahiptirler. Kakadular da genelde sol ayakta olur. Yani kakadular solaktır da denilebilir.
Bazı kakadular aşırı oyuncu olurlar(Eolophus roseicapillus, Cacatua Tenuirostris, Cacatua sanguinea gibi). Birçok gözlemcinin söylediğine göre bunları çocuk parklarındaki kaydıraklardan sırt üstü kayarken görmek mümkündür. Sadece eğlence olsun diye büyük gruplar halinde toz bulutlarına dalıp dağıttıkları, büyük rüzgar tekerlerinin üstünde, çelik tellerde ya da antenlerin üzerinde dans ettikleri, oynadıkları bilinir. Bu sebepten dolayı da, Avusturalya bölgesine has bir deyim vardır: “Playing the galah.”, “Galah gibi şaklabanlık yapma.”
Palm kakadu türü kendi yaptığı aletleri kullanma yeteneğine sahiptir. Bir grevillea-fındığı ya da bu amaç için kullanabilecek şekilde ayarlamış olduğu dal parçasıyla kuvvetlice ölü dalların ağaç kabuğuna vuru. Bu sayede nerdeyse 100 m öteden duyulabilecek bir ses oluşturur. Bunu yapmasının amacı, eşine ya da bölgesine girecek olan başka bir türe varlığını bildirmek olabileceği düşünülmektedir. Kakadular tüm gün kendilerini meşgul edecek uğraşılar bulan çok hareketli papağanlardır.
Kakadu Papağanı Sesleri
Birçok kakadu türünün yüksek sesi vardır. Her türlü istek ve dertlerini bu sesi kullanarak dile getirirler. Kesintisiz bağırma özellikleri mevcuttur. Seslerini değişik tonlarda ustaca kullanırlar. Eğitildiklerinde, her ne kadar bir gri papağan kadar olmasa da kelimeleri ezberleme yetenekleri de mevcuttur. Bunun yanı sıra telefon, kapı zili veya çevreden duydukları herhangi bir sesin aynısını çıkarabilen, iyi taklit yapan papağanlardır.
Doğal Ortamda Üremeleri
Son yapılan araştırmalarda fark edildi ki, kakadular diğer papağan türlerinde olduğu gibi monogram(tek eşli) olarak yaşamıyorlar. Bu konuda daha esnek davranıyorlar. 1-2 kuluçkadan sonra eşlerini değiştiriyorlar. İşte bu yönleri de kafes ortamında üretildiklerinde, erkeklerde agresifliğe ve dişilerde tüy yolmaya varan sorunlara neden olur. Erkekler dişi değişmediğinde çoğu zaman dişiyi ağır darbelerle(agresifleşip) yaralıyarak, ölmesine bile neden olabilir. Ayrıca da bu agresiflik, onları besleyen kişiye zarar verecek kadar da ileri boyutlara gidebilmektedir. Bundan da yola çıkarak, kakadular için ev ortamında beslenmeye çok uygun olduğu söylenemez. Zira doğal ortamlarının onlara sunduğu imkanları ev ortamındaki beslenme koşullarında sunmak imkansızdır.
Sorunlar genelde 5-8 yıl sonra fark edilecek düzeye geldiğinden, ilk zamanlarda anlamak zordur. Fakat özellikle üreticilerin kuluçka makinelerinde veya elde üreterek “sevgi dolu aile papağanları” adı ile yetiştirip tüm dünyada sattıklarında, bo sorunlar biraz daha erken baş gösterebilmektedir.
Kakadularda örneğin Calyptorhynchus türü gibi, erkeklerin kuluçkada dişiye yardım etmediği türler de vardır.
Kakadular bunun dışında yüksek ağaç kovuklarına yuvalarını yaparlar. Türe göre değişen kuluçka süresi 18 – 30 gün arasında olup, yine türe göre yavru bakımı süreleri de 35 – 120 gün arasındadır.
Evcil Olarak Kakadu Papağanı Bakımı
Bazı kakadu türleri birçok kişinin alıp baktığı papağan türleri sınıfına girmektedir. Tüm canlılarda geçerli olan kural, kakadularda çok daha fazla ihtiyaç olan bir durumdur. Kakadular çok fazla ilgi ve alaka isteyen türlerdir. Bu yüzden bazı sorunları yaşamak istemiyorsanız kakadu papağanı alırken çok iyi düşünmelisiniz. Eğer bir kakadu papağanı varsa ve buna ihtiyaç duyduğu ilgiyi ve bakımı en başta veremiyorsanız, ilk olarak gün içinde sürekli bağıracaktır. Daha sonra kendisini yaralayacak ve hatta ölümüne sebep olabilecek boyutta onu tüy yolmaya iten psikolojik sorunları yaşamaya hazırlıklı olmanız gerekir.
Tüm şartları kabul edip bir kakaduyu evcil olarak almaya karar verdiğiniz de, bazı noktaları da dikkate almanız gerekecektir.
Bunların en önemlisi, birçok kakadu papağan türünde olan ve tüylerinin daha değişik bir yapısı olmasından kaynaklanan tüy tozudur. Bunu diğer papağanlara kıyasla daha büyük miktarlar da dökerler ve bu da bulundukları ortamda ve çevresinde sürekli bir toz birikmesi ve temizlik yapılması anlamına gelir.
Mobilyalarınız için de endişe etmeniz gerekecektir. Çünkü kakadular çoğunlukla ihtiyaçları giderilse bile, aşırı kemirme eğiliminde olan türler arasına girdiklerinden evde özellikle de tahta veya ahşap buldukları her nesneyi mutlaka kemirmek isteyeceklerdir.
Kakadu papağanları yüksek sesleri ile bağırmayı, hele de güneş doğuşunda ve batışında güne bağırarak “merhaba ve güle güle” demeyi çok severler. Ama gün içinde de eğer sizden ilgi bekliyorsa, hele de canı sıkılmışsa büyük bir gürültü çıkaracağına ve istediğini elde etmeden de susmayacağına hazırlıklı olmanız da da fayda vardır.
Çok aktif türlerdir. Bu nedenle de gün içinde fazlasıyla açıkta olup uçmak isterler. Devamlı olarak kafeste kapalı tutulması, kakadu papağanları için tavsiye edilen bir şekil değildir. Oda tipi ya da gerekli yalıtım, ısı koşulları sağlanmış dış mekan salmalarında barındırılmaları tavsiye edilir.
Kakadu Papağanı almadan önce bilinmesi gereken bir özellikleri de zor eğitildikleridir.
Öncelikle kakadu papağanın hangi türünü alacağınıza iyice karar verin, iyice araştırın. Web sitemizde kakadu papağan cinsleri hakkında birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Yabani doğadan yakalanmış ise, bu işinizi daha da zorlaştıracaktır. Eğer böyle bir kakadu papağanı alacaksanız en azından çok genç hatta daha yavru olmasına dikkat ediniz.
Hobi severler tarafından üretilenler ise daha kolay eğitilmelerine karşın, sosyal olarak çok verimli değildirler. Buna ek olarak da elde üretimler de genelde cinsellikleri ile ilgili üretimde kullanılmayacak sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Kakadu papağanları onlarla ilgilenen ve bakan kişilerden birine aşırı bağlanan türlerdir. Bakıcısı ile arasında çok kuvvetli bir duygusal bağ oluşturur. Bu durum, her ne kadar güzel bir özellik gibi görünse de, bu şahsın işi veya başka bir nedenden ötürü onunla kısa süreli bile ilgilenmediği durumlar ortaya çıktığında, kakadu papağanlarında davranış bozuklukları ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir.
Kakadu papağanı beslemek isteyenlere yapılacak en güzel tavsiye, en başta genç olan(yavruluktan yeni çıkmış şmkan varsa 1 yaşını daha geçmemiş olanlar) insana alışık ama bunun yanı sıra kendi türdeşleri ile birlikte büyümüş bir kakadu papağanı seçmelidirler. Bu tip bir kakadu papağanı sorunsuz bir şekilde evcilleşebileceği gibi, yanına alınacak(veya birlikte alınacak) bir türdeşine de kolayca bağlanır. Sosyal davranışları kolayca benimser ve öğrenir. Psikolojik sorunları daha az olur ve böylece bakımı da sizin için kolay olur.
Kakadu Papağanı Familya Sınıfı
- Probosciger Sınıfı
- Aterrimus
- Aterrimus Aterrimus
- Aterrimus Macgillivray
- Aterrimus Goliath
- Calyptorhynchus Sınıfı
- Funereus ve alt türleri olan
- C. Funereus Funereus
- C. Funereus Whiteae
- Funereus ve alt türleri olan
- C. Funereus Xanthonotus
- Latirostris
- Baudinii
- Banksii vealt türleri
- C. Banksii
- C. Banksii macrorhynchus
- C. Banksii Samueli
- C. Banksii Naso
- C. Banksii Graptogyne
- Lathami ve alt türleri
- C. Lathami Lathami
- C. Lathami Halmaturinus
- Lathami Erebus
- Callocephalon
- Fimbriatum
- Sultan(Nymphicus) Papağan Sınıfı
- Hollandicus
- Rosakakadu(Eolophu) Sınıfı
- Roseicapilla ve alt türleri
- E. Roseicapilla Roseicapilla
- E. Roseicapilla Albiceps
- Roseicapilla ve alt türleri
- E. Roseicapilla Kuhli
- Gerçek Kakadular(Cacatua) Sınıfı
- Inka Kakadu(C. Leadbeateri)
- Galerita ve alt türleri
- C. Galerita Galerita
- C. Galerita Triton
- C. Galerita Fitzroyi
- C. GaleritaEleonora
- Sulphurea ve alt türleri
- C. Sulphurea sulphurea
- C. Sulphurea parvula
- C. Sulphurea abbotti
- Ophthalmica
- Alba
- Molucan(C. Moluccensis)
- Haematuropygia
- Goffin(C. Goffini)
- Pastinator ve Alt Türleri
- C. Pastinator Pastinator
- C. Pastinator Derbyi
- C. Pastinator Butleri
- Tenuirostris
- Sanguinea ve Alt Türleri
- C. Sanguinea Sanguinea
- C. Sanguinea Gymnopis
- C. Sanguinea Westralensis
- C. Sanguinea Normantoni
- C. Sanguinea Transfreta
- C. Ducorpsii