Blog
Sultan Papağanı Ve Kuruma Hastalığı
Sultan Papağanı Kuruma Hastalığı Nedir?
Sultan papağanı iç kuruma hastalığı da denen bu hastalık aslında tüm muhabbet kuşu familyasında görülebilen bir bakteriden kaynaklanır. Tıp dilinde adına megabacter denilen bu bakteri bilinen diğer bakterilerden boyut olarak daha büyük olduğu için bu ismi almıştır. Megabacterler muhabbet kuşları ve papağanların sindirim sistemine enfekte olarak buradan da hastalığın yayılmasına sebep olurlar. Megabacterler kanatlılara ağız salgısı, besin yolu ya da dışkı ile bulaşabilmektedir. Bu bakteri kanatlı hayvanların bulunduğu yerlerde sıklıkla yaşar ve tıpkı bir salgın gibi tüm hayvanları kısa sürede etkisi altına alarak aynı zamanda neredeyse ölümcül olan bu kuruma hastalığını yayar. Kuruma hastalığı tedavisi çok geç kalınmadığı sürece bazı geliştirilen antibiyotik ve ilaçlar ile yapılabilse de genelde geç fark edildiği için sonuçlar ölüm olmaktadır.
Kuruma Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Kanatlı hayvanlarda kuruma hastalığı en büyük belirti papağan ya da kuşun yemekten kesilmesi ve zayıflamaya başlamasıdır. Küçük kuşlarda bu durumu fark etmek epey sordur. Hastalığın ilk evresinde sindirim sisteminde çoğalan bakteri ishal ve sindirilmeden atılan yem parçaları ile kendini gösterir. Böyle bir durum ile ilk karşılaştığınızda yapmanız gereken kuşu elinize alıp göğüs kısmında bir zayıflama ve dilindeki renk değişikliğinin kontrolünü yapmak olmalıdır. Bu hastalığın belirtilerinden biri de kuşun bağırsaklarda suyu emememesi nedeni ile dilinin kuruması ve beyaz lekeler oluşmasıdır. Hastalığın adı da buradan gelmektedir.
Kuruma Hastalığı Tedavisi ve İlacı
Kuruma hastalığı ilacı olarak kullanılan bir takım antibiyotikler ancak hastalığın ilk safhasında etki edebilirler. Çünkü hastalık genelde akut olarak ortaya çıkar ve 3-4 gün gibi bir sürede kuşun susuzluktan ölmesine sebep olur. Bu sebeple de hastalıkların çoğunluğunda ölüm görülmekte ve tedavi de başarılı olmamaktadır. Nadir şekilde kronik seyreden vakalarda hastalığın yavaş yavaş seyretmesi mümkündür ve kuş 6-7 ay gibi bir süre içinde zayıflama ve halsizlik gösterir. Bu halsizlik iştah kesilmesi ve tamamen hareketsizlik ile kendini göstermeye devam eder. Bu aşamada hem teşhis kolay koyulmakta hem de devamı olumlu etki göstermektedir.
En çok merak edilen ilk soru da şu olmaktadır; sultan papağanı kuruma hastalığı insana bulaşır mı? Cevabı ise hayır bu hastalık insana özgü bir hastalık değildir. İkinci bir soru ise sultan papağanı kuruma hastalığı bulaşıcı mı? sorusu olmaktadır. Bu hastalık tüm kanatlı hayvanlar için bulaşıcı olmaktadır. Son soru ise sultan papağanı kuruma hastalığı diğer kuşlara bulaşır mı? Sorusudur. Sultan papağanı kuruma hastalığının bulaşma yollarından birisi de ağız salgısı ve dışkı olduğu için bu durum aynı kafesteki diğer hayvanlar için bulaşıcıdır.
Sultan Papağanları Hakkında Sık Sorulan Sorular
İlgili Yazılar
Deri, Tüy ve Gaga Hastalıkları
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Sultan Papağanı Fiyatları 2023
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Papağanlar İçin Kapalı Ortam Havasının Önemi
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Papağan Üreme Sistemi Hastalıkları
Papağanlarda Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Papağanlarda Hormonal Hastalıklar
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Papağan Göz Hastalıkları
- Yazar Macaw Ara
- 0 yorumlar
Papağan Deri ve Tüy Yapısı
Papağan Sindirim Sistemi Hastalıkları
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Papağan Sindirim Sistemi
- Yazar Macaw Ara
- 0 yorumlar
Papağan Hastalıkları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Kuruma ilacı ne önerirsiniz
Meraba benim kusum zayifladi ama yeme icmesi iyi ama yedigini kusuyor ne yapmalıyım
kuşumda kuruma hastalığı başladı halsiz durgun
Merhabalar Turgut, yazımızda aktarmış olduğumuz bilgiler size yeterli olacağını düşünüyoruz.
Benim sultan papağanım aldığım zamn baya iri yapılıydı 5 6 aydır çok zayıf yemini yemesi su içmesi normal ama baya zayıf ve hasta olduğunda düşünmüyorum neden bu kadar zayıf veterinere götürmelimiyim
Kuruma ilaci önerirmisiniz