Blog
Sultan Papağanı Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Sultan Papağanı Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler ve Sorulacak Sorular
Alerji veya benzeri durumlar evde yaşayanlarda alerji veya benzeri bir durum var mı ?
Kuşlar ufak tüyler dökerler. Bu da solunduğunda alerjik reaksiyon ve problem yaratabileceğinden özellikle yatılan odada beslenmeleri kesinlikle sakıncalıdır.
Bir Sultan bir eşya olarak görülmemelidir.
Bir köşeye atılmamalıdır.
Keyfine göre davranıp geri vermek hatalı bir davranıştır.
Şimdi asıl konumuz sultanlar olduğundan onlarla ilgili gereken kısımları cevaplayalım. Sultan Papağanları sosyal yaşam şekli olarak papağanlara çok yakın olan bir tür olduğundan onlarda dikkat edilmesi gereken bir hayli durum vardır.
Pelüş Oyuncak Versiyonu Bir Pet Alacağım ?
O zaman sultan almayın sultanlar bir kuş türüdür yani pelüş oyuncak değildir. Özellikle çocuklar için uygun değildirler; çünkü sultanlar sıkıştırılıp sıkılmaz.
Daima çift olarak bakılmalıdırlar. İnsan kesinlikle ona bir eş olamaz. Kendi türdeşinin yerine geçemez. Her ne kadar yapısı gereği uysalda dursa da alırken çift olarak almanız gerektiğini hesaplayın.
Geniş yeriniz olmalıdır bu ne demek demeyin !
Bunlar kafes kuşları değildir. Gerçi kim ufak bir duşa kabin boyutunda bir yerin oturma odası olmasından memnun olur. Eğer onlara oda içinde bir salma yapamıyorsanız o zaman mutlaka (ki hayvanları koruma yasasına göre de bu şarttır) içinde bulundukları kafes 2 sultan için 100 cm x 50 cm x 100 cm ölçülerinde olmalıdır. Fakat böylede olsa günlük düzenli açıkta kalıp uçmaları da gerekecektir.
Yani yer lazım köşe değil! Sultanlar pisletirler. Yemek yerken etraflarına saçarlar. Temizlenirken uçarken tüy dökerler. Ufak veya büyük bunlarda oda da uçuşacak ve odayı pisletecekler. Birde doğal yapılarından kaynaklanan beyaz tozları vardır onlarda oda da bol miktarda olacaktır. Uçarken etrafa tuvaletlerini yapacaklardır yani tuvalet eğitimi diye bir şey mümkün değildir. Almadan önce bunla yaşayabilir miyim diye kendinize sormalısınız.
Evde kendileri yemek ve içecek alamayacaklarından, daima temiz su yem vermelisiniz. Vitamin ve mineral takviyesi yapmalısınız.
Tatilde iseniz bir, iki gün idare edecek miktarı tedarik etmelisiniz. Sultanlar da bir günlük geziler sorun olmaz. Sultanlar için temizlik ve hijyen de önemli bir konudur.
Kafes ve salmanın altı daima temizlenmeli ve mümkünse kuş kumu konmalıdır(yoksa talaş, kuş toprağı deniz kumu, çim samanı da olabilir.) Kum değiştirilmeli ki bakteri oluşumu engellensin. Tünekler de sık aralıklarla sıcak suyla yıkanmalı. Yem kapları daima temiz tutulmalı ve artık yemler günde 2 kere atılmalıdır.
Sultanlar oyalanmayı değişikliği severler. O yüzden buna zaman ayırmalı sizin olmadığınız zamanlarda ona meşguliyet olacak ağaç, tünek, dallar veya oyuncaklar olmalıdır.
Sultan papağanları çok zekidir fakat kendilerine kural koyulmasını sevmezler. Genel olarak konuşmayacaklardır; fakat tek tük kelime öğretme şansınız vardır. Fakat bu da epeyi bir uğraş ve zaman alır. Eğer elinizden yem yemeye alıştırdıysanız ve hemen uçup kaçmıyorsa o zaman ehlileştirmek konusunda epeyi bir yol kat etmişsiniz demektir. Çünkü en çok başarılan parmağa konmasını sağlamak oluyor.
Sultanlar egonuzu tatmin etmeye yaramazlar.
Sultanlar ötüşü güzel(kanarya gibi) kuşlar değildir. Daha çok bağıran ve gürültücü bir türdür. Komut üzerine de susmazlar.
Bunları sürekli izlemek gözlemek lazım ki en ufak bir değişimi fark edip sağlıklarını kontrol edebilmelidir. Bunlar hastada olabilecek bir türdür. Böylece veterinere gitmek gerekir buda masraf oluşturur. Yani masrafı da olan bir türdür.
Bir sultan iyi hallerde 20 sene yaşayacaktır. Alırken bunu asla unutmayın.
Yukarıda sayılan tüm maddeler bir Sultan için yapılması gerekenlerdir. O yüzden iyice düşünün.
Sultan Papağanı Evdeki İlk Gün
Uygun şartları ve ortamı hazırlamışsak eğer şimdi iş aldığımız sultanın bize alışmasını beklemeye gelmektedir. Onlara bunun için sakinlik ve zaman vermemiz lazım. Çünkü onun için her şey çok yeni ve üstüne bir de gözüne büyük deşen insan tehlikeli gözükmektedir.
Bu görünmez olacağız anlamına gelmemeli. Salma veya kafese 1-2 metre mesafe kalacak şekilde sakince(dikkatli) yaklaşmalıyız. Kafes sizin ona tepeden bakacağınız veya size tepeden bakacağı bir şekilde değil de göz hizasında monte edilmelidir. Sakin ve sevecen bir ses tonuyla sultanımızla konuşmalıyız. Bağırmak veya yüksek sesle konuşmak kesinlikle yanlıştır. Nitekim sultanın etkilenip kaçacak alanı yoktur.
Sultanlar kesinlikle günlük yaşam alanında bulundurulmalıdır. Böylelikle nerede olduklarını ve bu aileye ve ortama kimlerin dâhil olduğunu daha çabuk kavrayacaklardır. İlk etapta çocukları uzak tutmakta faydalıdır. Çünkü bunlar bilinçsiz olduğundan kafesin üstüne vurabilirler. Bu da sultanlarda şok etkisi yapabilir.
Bir süre ortamı tanıyıp alıştıktan sonra, oda içerisinde serbest bırakabilirsiniz.
Sultan Papağanları Serbest Bırakıldıklarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Camlar kapalı olmalı
- Zehirli olabilme ihtimaline karşı oda bitkileri(Salon çiçekleri) çıkarılmalı
- Ortada varsa kablo veya benzeri şeyler kapatılmalı
- Perdeler(takılma ihtimali için) düzeltilmeli
- Dolap arkaları boşlukları kontrol edilmeli
- Çekmeceler kapatılmış olmalı
- Kutu vb. şeyler kapatılmış olmalı
- Kül tablaları kaldırılmalı
- Sinek veya benzeri hayvan tuzakları varsa kaldırılmalı
- Banyo tuvalet kapıları kapatılmalı, Çünkü klozetler tehlikelidir.
- Geniş cam alanlara mutlaka uyarıcı yapışkan konulmalı ki uçarken bunlara çarpmaları önlenmiş olsun.
- Kafese geri dönmeleri açısından dışarıda ulaşabilecekleri bir yere yem konulmalıdır.
Çoğul beslendiklerinde bile sultanları ele alıştırmak, ehlileştirmek gayet mümkündür. Önemli olan kuşun güvenini kazanabilmektir; Çünkü böylece acil durumlarda hastalıklarda veya davranış bozukluklarında müdahale imkânı olabilecektir. En iyi alıştırma metodu sevilen bir yem ve vb. şeyleri ikram etmek olacaktır. Ufak parçalı ikramlar ele alışmayı daima kolaylaştırır böylece kuş elin kötü bir şey olmadığını kavrar.
Sultan Papağanları Hakkında Sık Sorulan Sorular
İlgili Yazılar
Sultan Papağanı Fiyatları 2023
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Sultan & Cennet ve Jako Papağan Eğitimi Nasıl Yapılır?
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Papağan Fiyatları Sultan
Sultan Papağan Fiyatları
- Yazar Macaw Ara
- 0 yorumlar
Sultan Papağanı Fiyat
- Yazar cicikus
- 7 yorumlar
Silver Sultan Papağanı
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Pied Sultan Papağanı
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Sevimli Pearl Sultan Papağanı
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Pearl Sultan Papağanı
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Grey Sultan Papağanı
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Sevimli Lutino Sultan Papağanı
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Lutino Sultan Papağanı
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Sultan papağanı neler yer
Sultan papaganım var cok alıstı bana surekli dısarda sadece yem yemek için kafese giriyor ve geri cıkıyor aksam yatana kadar odada gezıyor bende dısarda ısım oldugu zamanlarda onu kafese koysam sıkıntıdan hastalanırmı surekli dısarda oldugu için yada odada bıraksam gitsem basına bişey gelirmi