Hayvanlar, Papağanlar

Sıcak Havalarda Papağan Bakımı

Isınan Havalarda Papağan Bakımları

Soğuk günlerin ardından gelen sıcak havalarda bazı önlemleri almak sadece bizler için değil, evde beraber yaşadığımız papağanlarımız içinde çok önemlidir.

Kışın evde daha kapalı yaşayan papağanlarda önemli olan bir diğer dikkat konusu da daha fazla açılmaya başlayan kapı ve pencerelerimizdir. Diğer bir konumuz da genel hijyen kuralları olacaktır. 

Isınan Havalarda Papağan Bakım

Sıcak Havalarda Papağan Bakımı

Özellikle iri grup papağanlarda daha önce kanat ayarı kontrolü yapılmışsa dahi evde tekrar kontrollerini yapınız. Kanatlarda uzama varsa yeniden kanat ayarı yaptırmadan kafes dışında açık bırakmayın. Bırakacaksanız da önceden mutlaka cam ve kapı kontrollerinizi yapın. Daha küçük olan papağan türleri için önerdiğimiz kanat ayarı kontrolünü yapınız. Kafes dışına çıkarmadan önce mutlaka cam ve kapıları kontrol edin.

Evde cam önünde ki perdeleri çekin.(Papağanların ışığı algılama şekilleri farklı olduğu için camı görmez ve uçarken direk cama çarparlar.) Papağanınızı serbest bırakın.

Isınan Havalarda Papağanların Bakımları
Havaların ısınması ile birlikte bakteriler de üreme imKânı bulur. Hayatımıza daha aktif olarak girerler. Bu mevsimlerde kafes tabanı temizlik sayısını kış aylarına göre haftada 2-3 den 4-5’e çıkarmakta fayda vardır. Kafesleri ve malzemeleri ise her hafta bitiminde mutlaka sıcak su ile iyice yıkayıp temizlemek şarttır.

Tellere yapışmış yem ertıkları veya tabana bulaşmış dışkı parçalarını temizleyin. Bunları temizlemeyi ihmal ettiğiniz takdirde unutmayın ki bunlar bakteri üretecektir. Bakteriler sevgili dostunuza zarar verecektir. Isınan havaların etkisi ile kafes tabanında biriken yem artıkları ve dışkıların evde aşırı kokuya neden olacağını da unutmayın.

Papağanlar Üşür Mü?

Yine bu aylarda taze gıdaların çeşidi bollaşır papağanlarımıza kışa göre daha zengin menüler sunarız. Fakat bu iyi yönün en kötü tarafı da, bunların kafeste uzun süre tutulamaması oluyor. Kışın verilen gıdanın bozulma ve kokma süresi yaklaşık 4 saatse, yaz sıcağında bu süre 2 saat olarak düşünülmelidir. Tabak veya yemlikte bırakılan taze gıdaları vaktinde almadığınız takdirde bilmelisiniz ki; bunlar kesinlikle bakteri üretecektir ve ayrıca bozulduğu için evcilinize fayda yerine zarar verecektir.

Bunun yanı sıa bu şekilde gıdalarda üreyen küf mantarı papağanlarımızda Aspergillus hastalığına neden olabilir. Bu hastalık öldürücüdür. Öldürmediği durumlarda ise yaşam süresini kısaltır ve tedavisi mümkün değildir. Bu konuda en çok gündüzleri evde olmayan, çalışan arkadaşlar sıkıntı çekerler. Size önerim sabah evden çıkmadan önce bir saat kadar ereken kalkın veya kalkar kalkmaz papağanınıza taze gıdalar verin. Zaten siz hazırlanığ günlük bakımınızı yapana kadar onlar ihtiyaç duydukları miktarı tüketip kalanını atacaktır.

Böylece evden çıkmadan yem artıklarını kafesten uzaklaştırma imkânınız da olur. Taze gıdaları ayrıca akşam eve geldiğiniz saatlerde de verme imkânınız var. Sabah veremediğinizde bunu akşam telafi edersini. Ama 2 saat sonra kafesten almayı ihmal etmeyin.

Isınan Havalarda Papağan Bakımı
Kışın daha az banyo ihtiyacı isteyen papağanlarımız için gelen sıcak günlerde bu sayıyı da arttırmak gerekecektir. Haftada bir yerine yazın günün ısı düzeyine göre aynı günde 2-3 defa spreylemek gerekebilir. Çalışan veya gündüz evde olamayan biriyseniz sabah evden çıkmadan bu işlemi lütfen yapmayın.

Spreyleme işlemini tüm gün evde olduğumuz günlerde özellikle de öğle saatlerinde yapmanız daha sağlıklıdır. Ufak türler için bu olay piyasada satılan banyoluklarla daha kolay çözülür. İri ve büyük türleri ise düzenli spreylemek gerekiyor. Size önerimiz haftada bir kere spreylemk komple ıslatıp tam anlamıyla yıkanmasını sağlarken, günaşırı hafif nemlendirin. Elbette bu uygulamada önemli olan o günki havasıcaklığdır. Burada bahsedilen aşırı sıcak havalardır.

Sıcak Havalarda Kuşlar İçin Alınacak Önlemler

Kafesleri balkona çıkarıyorsanız kafeslerin oda kapılarından hava akımı almamaları ve direk güneşe maruz kalmamaları gerekir. Bizlere zararlı olan güneşe çıkma saatleri onlar içinde zararlıdır. Güneşlenmeleri için çıkaracağınız da buna dikkat edin.

Unutmayın sıcak onları da çarpar ve onların ölümlerine neden olabilir. Ayrıca aşırı esen veya akımda olan balkonlarınızda bu esintiyi veya akımı kesecek önlemleri almadan yine dışarıya çıkarmayın.

Papağanınız taze gıda ile beslenmeye alışık ise ve bunları sorunsuz alıyorsa ilkbahar ve yaz aylarında sulara eklenilen vitamini haftada 2’ye indirmenizde fayda vardır. Zira vitaminin içeriğinde şeker olması ve bunu taze gıdalardan alması faydadan çok zarar verir.

Sularının da aynı özenle takip edilmesi lazım. Bu sular hergün 2 kere değiştirilip tazelenmelidir. Özellikle vitamin eklediğiniz zaman suyu fazla bekletmeden yenileyin. Aksi halde yine bakteri üretimine neden olup zarar verecektir.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Medine
Medine
5 yıl önce

yaz ayı geldi sultan papağanım ve muhabbet kuşumu tatile giderken kime nasıl teslim edeceğimi bilmiyorum bu konuda nasıl bir yol izliyorsunuz bilgi verir misiniz ?

Elbrus Alıyev
Elbrus Alıyev
1 yıl önce

muhabbet kuşlarını nasıl kızıştıra bilirim yavru almak için ne yapmalıyım