Karaciğerde oluşan rahatsızlıklar, birçok hastalığı da beraberinde getirdiğinden çok önemlidir. Tüm canlılarda atıkların işlenerek ortadan kalkması görevini üstlenen karaciğerin çalışmasında bir problem oluştuğuda, diğer vücut sistemlerinden birçoğu etkilenecektir.
Papağanlarda karaciğer hastalığına neden olan etkenlerin başında PSİTTAKOZ gelir. Bir bakterinin neden olduğu bu enfeksiyonun en önemli özelliği eğer tedavi edilmezse, insanlara bulaşabilmesidir. Ayrıca yine bakteriler tarafından oluşturulan SALMANELLA ENFEKSİYONU ile PACHEO HASTALIĞI da karaciğer hücreleride önemli hasarlar meydana getirebilirler.
Papağanlarda Karaciğer Yağlanması
Papağanın beslenme diyeti, karaciğerin harap olmasında en önemli etkendir. Fazla miktarda tohum ağırlıklı beslenme, karaciğerin yağlanarak, hücrelerin azalmasına, buna bağlı olarak da işlevini tam olark yerine getirememesine bağlı bir takım fonksiyon bozukluklarının ortaya çıkmasına yol açar. Karaciğer hücrelerinin harabiyetine bağlı olarak zaman içerisinde papağanın genel durumu bozulur. Bir süre sonra sarılık geçirerek malesef papağanın ölümüne sabep olur.
Az miktar ve tek yönlü beslenmenin sonucu olarak, karaciğer hücrelerinde dejenerasyon meydana gelir. Bu hayati organ küçülür. Oluşan rahatsızlık sonucu fonksiyonunu yerine getirmez.
Muhabbet Kuşunun Başını Öne Eğmesi ve Kafes Tabanında Durması
Amazon papağanları, sultan papağanları ve muhabbet kuşu hastalıklarında daha sık rastlanmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları, yağlanma, zehirlenmeler, tümörler, dolaşım bozuklukları ve aşırı mineralden zengin diyet en sık rastlanan sebeplerdir. Karında şişkinlik, solunum güçlüğü, iştahsızlık, kilo kaybı, idrar miktarında artma, sıvı kaybı, zaman içerisinde davranış bozuklukları, tüy yolma, aşırı kaşıntı gibi klinik bulgular verir. İlgisiz bir şekilde ya tünekte, ya da kafes dibinde oturur. Yem yemezler.
Karaciğer hücreleri, yapıları gereği kendilerini yenileme özelliği olan mükemmel oluşumlardır. Hücrelerin %50’den fazlasının harabiyetinde bile, fonksiyonlarını yerine getirmeye çalışır. Bu nedenle hiçbir klinik belirti vermeyebilirler. Çok iyi bir gözlem haricinde genellikle hastalığın son dönemlerine gelinceye kadar, papağan sahipleri tarafından bu hastalık atlatılabilir.
Muhabbet Kuşu Karaciğer ve Akciğer Hastalığı Tedavisi
Papağanlar Muayenede, zayıf olanlarda ve yavru papağanlarda, karaciğer ele gelir. Laboratuvar tetkikleri tanıda yardımcıdır. Röntgen ile karaciğer bölgesinde büyüme saptanır. Ultrason ile de karaciğer değerlendirilebilir. Etken ortadan kaldırılarak destekleyici tedabi yapılabilir.
Karaciğerdeki aşırı yağlanmaya bağlı gelişen hastalığı önlemek için, papağanın diyetindeki ay çekirdeği ve fıstık oranını çok iyi ayarlamak gerekir. Yağ yönünden zengin bu besinler, fazla tüketildiklerinde zaman içerisinde ciddi sorunları da beraberinde getirir.
Bozulmuş olan karaciğerin tedavisi mümkün olmadığından, Dengeli bir beslenme ve iyi bir bakımla hastalığın önlenmesi en doğru yaklaşım olacaktır.
Şimdi benim sultan papaganimdada var diyolar kariciyer yağlanması tüyleri sarardı belirtiler bunlarmi ama kuşum zayiftir
Sultan papağan var ve her şey yiyor bu doğal mi kendi yiyexeklerinide yıkıyor ama daha çok bizimle birlikte sofrada yemek yemeği çok seviyor herseyden yıkıyor kontrollerini yaptırıyor ama hiç ultrason veya röntgen çekilmesi vücut kilosu normal