Blog
Papağan Kafesi Büyük
Papağan, kıvrık bir gaga yapısına sahip, iri ve etli bir dili olan, renkli ve parlak tüyleri bulunan, sıcak yerlerde yaşayan ve söyleneni taklit edebile bir kuş cinsidir. Oldukça güçlü ve tırmanmayı kolay bir şekilde gerçekleştiren, büyük ayaklara sahiptir. Gaga yapısında üst kıvrık gaga hareketlidir. Üst gaga ise genellikle, parçalama ve kırma vazifesini görür. Dili etli bir yapıya sahip olması avantajı işe aynı zamanda papağana dokunma, hissetme duygusunu yaşatır. Papağan kafesi büyük şekilde rahat olarak yaşayabilirler. Gagalarının gücü ve işlevselliği sayesinde, ay çekirdeği vb. kabuklu kuruyemişleri, rahatlıkla hiç zorlanmadan yiyebilirler. Ayrıca en mükemmel tırmanıcı kuş olma özelliğine sahiptirler.
Yeni Zelanda’ya özgü papağan haricinde, hepsi çok iyi uçuculardır. Kısa kanatlara sahip bu kuşlar, genellikle çift veya gruplar halinde uçmayı çok severler. Özellikle Kakadu cinsleri, adeta bir savaşa gidermişçesine, on binlerce topluluk halinde uçarlar.
Nasıl Yaşarlar?
Tropikal ormanlar ve ağaçların bol olduğu bölgede yaşamayı severler. Ağaçlara tırmanıp, uzun süre tutunurlar. İnsanlarla iyi anlattıklarından ve onların seslerini taklit edebildikleri hatta melodi ezberleme yetenekleri sayesinde, papağan kafesi büyük olarak insanlar tarafından evlerde beslenirler. Evlerde beslenirken genellikle kafeslerindeki yaşamları için, küçük ağaç dalları konulduğu takdirde, papağanlar bunları doğal ortamındaymış gibi kemireceklerdir.
Yaşam alanlarını, en güvenli yerlere kurmaya çalışırlar. Genellikle, ağaç kovukları ve kayaların oyuklarına yuva yaparak hayatlarını geçirirler. Eş konusunda ise papağanlar birbirlerine oldukça bağlıdır. İri olan dişiler az yumurtlama özelliğine sahiptirler. Küçükler ise daha çok yumurta üretirler.
Beslenmeleri
Papağanlar, cinslerine göre beslenme çeşitliliği vardır. Genelde, çiçekler ve meyvelerle beslenirler. Doğa dışında, evlerde papağan kafesi büyük şeklinde beslenen papağanların zevkleri gözlemlenerek keşfedilebilir. Özellikle taze ve mevsimine uygun meyve/sebze verilmesi gerekir. Aksi takdirde, dondurulmuş, hormonlu ve sera yapımı ürünler, papağanınızın sağlığına büyük zararlar verebilir. Kuru meyve vermek istediğiniz zaman ise boya ve şeker katkılı olmamasına daha da özen göstermelisiniz. Bunun dışında doğal olarak kurutulmuş olan meyveleri rahatlıkla tüketmesine izin verebilirsiniz.
Sabırlı Olun
Mümkün olduğunca sebzeleri suda haşlamayın. Bunun yerine buhar yöntemini deneyebilirsiniz. Böylelikle buhar ile haşlanan sebzelerin vitamini ve katkısı kesinlikle kaybolmayacaktır. Karpuz ve kavun çekirdeklerine bayılırlar. Yazın yemiş olduğunuz bu meyvelerin çekirdeklerini bu sebeple atmadan saklarsınız, papağınınız için, güzel bir atıştırmalık olacaktır. Yeme düzenine zor alışan papağanlar için sabırlı olmakta fayda var. Papağan kafesi büyük olanlar dahil, hiç vazgeçmeden aylarca aynı mamayı yemesi için, uğraşırsanız sonuçlarının olumlu olacağını göreceksiniz.
Konuşma ve Taklit Becerileri
Kuvvetli hafızaları, istemsizce insanların söylediğini tekrarlama ve çeşitli şeyleri taklit etme yeteneklerini istemsizce sergilemelerine neden olur. Yapılan araştırmalara göre, papağanların kendi doğal yaşam alanlarında insan ya da hayvanları taklit etmediği net bir şekilde gözlemlenmiştir. Taklit yetenekleri, yaşam alanları dışında özellikle insanların yaşam alanlarında ortaya çıkmıştır. Papağanların en konuşkan cinsi olan jako, oldukça yeteneklidir. Güçlü zekasını insanların arasında net bir şekilde gösterir.
Tıpkı yemek alışkanlıkları gibi, eğitimleri oldukça sabır isteyen bir konudur. Ceza ve ödül sistemi ile koşullanmadıkları için, eğitimleri biraz uzun ve zorlayıcıdır. Çoğu zaman, konuşma yetenekleri muhabbet kuşları ile mukayese edilen papağanların, muhabbet kuşları gibi ıslığa benzer bir konuşma tarzı olmadan, net şekilde konuşabildikleri bilinir. Tabi ki eğitimlerin aşaması ve genetik yapı itibari ile de konuşmalarında farklılıklar olabilir.
Ne Kadar Uzun Yaşarlar?
Papağan kafesi büyük olması da yaşam süreleri için büyük önem taşır. Ne kadar özgür alan o a kadar, uzun yaşam anlamına gelir. Yumurtlayarak çoğalan papağanların, 70 yıla yakın ömürleri vardır. Bu süre doğal ortam için geçerlidir. Kafeste yaşayanların ise, 30-40 yıl yaşam süreleri olur. 315’ten fazla cinsi bulunan bu renkli ve yetenekli canlılar, insan hayatına büyük bir değişim ve şans getirdiğine inanılır.