Papağanlar

Kafes Tabanında Kullanılan Malzemeler

Papağan Kafes Tabanı

Bir Papağan Kafes Tabanında Olması Gerekenler

Kanatlı dostlarımızın kafes ile ilgili tüm ayrıntılarını özenle gözden geçirdiniz. Kafesin büyüklüğü, tüneklerin cinsi, konumu, yemlik ve suluğun kafes içerisinde ulaşılabilir olması, meyve-sebzeliğin konumu ve hijyeni konuların da aşırı özen gösteriyorsunuz. Peki, kafes tabanında hangi malzemeleri kullanıyorsunuz?(aşağıdaki yorum kısmında bizlere yazabilirsiniz)

Kafes tabanında kullanılan malzemeleri hijyeni, papağanınızın sağlığı açısından çok önemlidir. Hepimizin bildiği gibi papağanlarımız, tuvalet ihtiyaçlarını gün içerisinde kafes ortamında sağlamak zorundadırlar. Ayrıca gün boyu kendilerine sunulan meyve-sebze ve diğer besinler, kafes tabanında bir birikim oluşturacaktır. Can dostlarımızın hayatlarındaki malzemelerinin seçimine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Muhabbet Kuşu Kafes Altlığı Nasıl Olmalıdır?

Papağanlarda dışkılama ve idrar, aynı boşaltım sistemi ile dışarı atılır. Bu muhteviyatın gün içerisinde bir kısmını gaita, bir kısmını da idrar oluşturur. İdrar steril yani mikropsuz bir sıvı olmasına karşın, gaitanın büyük bir kısmını mikroplar oluşturur. Bu nedenle kafes gibi kapalı bir ortamda bulunan papağanlarımız, her an mikroplarla iç içe yaşamak zorundadır. Papağanlar doğası gereği her tarafı karıştırmaya ve didiklemeye meraklı olduklarından, dışkıyla temas etme ihtimalleri çok yüksektir.


Papağan Kafes Altlığı

Papağan Kafesi Tabanı Nasıl Olmalı?

Bu iş için geliştirilmiş malzemeler mevcuttur. Özellikle mısır koçanından yapılanlar, doğal yapıda olması nedeniyle tercih edilmektedir. Ayrıca kimyasal maddelerden yapılmış, papağanlar tarafından yutulsa bile onlara zarar vermeyecek malzemeler de mevcuttur.

Kafes tabanına konulacak kaliteli malzemelerin absorbansı yani dışkı içeriğini emilim özelliklerinin yüksek olması gerekir. Böylece dışkı tabana ulaşır ulaşmaz bu madde tarafından emilerek içeriği hapsedilir. Maddenin antimikrobik özelliğine bağlı olarak dışkıdaki mikroplar anında yok edilir ve dışkı kurutulur. Böylece papağanlara bulaşması da engellenmiş olur.

Kafes Taban Teli Kullanmanızı Öneriyoruz!

Kafes tabanında kullanılan en tehlikeli maddelerden biri, gazete kağıdıdır. İçerdiği mürekkepler nedeniyle, tabandaki gazeteleri yırtma meraklısı olan kanatlı dostlarımız için büyük tehlike oluşturmaktadırlar. Bu mürekkep, ıslanınca gazete kâğıdı tarafından dışarı verilir. Ağız yolu ile alınan mürekkep, zaman içerisinde papağanlarımızda çeşitli sağlık problemlerine yol açmaktadır. Bu nedenle kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.

Yıllardır kullanan arkadaşlar, papağanlarına bir şey olmadıklarını savunacaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta; kimyasal maddelere bağlı oluşan zararların, sigaranın insan vücuduna verdiği zararla olan benzerliğidir. Yani sigarada olduğu gibi zararı hemen ortaya çıkmayabilir. Nasıl bu durum, sigaranın sağlığa zararlı olduğu tezini çürütmezse, mürekkebin zararı da bu şekilde açıklanabilir.

Diğer bir tehlikeli madde ise, kedi kumudur. Kedi kumunun absorbansı yani emilim özelliği çok yüksektir. Özellikle kaliteli kedi kumları, hacimlerinin 10 katı kadar suyu emme özelliğine sahiptir. Eğer kafes tabanına kedi kumu konulur ve papağan tarafından yutulursa, midesindeki sıvıyı emerek, geriye dönüşümsüz zararlara yol açabilmektedir. Bu nedenle kesin olarak kedi kumu önerilmiyor.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle