Jako Papağanı Tüy Sorunu
Eğer bir papağan tüy yolmaya başlamışsa bunun bitçok nedeni olabilir. Bu durumun her zaman kesin nedeni tespit edilip, tedavisi de mümkün olmayabilir.Tüy yolma durumundaki jako papağanı için ideal ve sabit, her zaman kullanılacak bir çözüm yolu bulmak çok zordur. Zira hepsinin kendine göre kişilik yapısı mevcuttur. Burada yapılabilecek olan ise, daha önceki yaşanmış tecrübeleri de göz önünde bulundurup çözüm aramaktır.
Jako Papağanı Tüy Yolmaya Yol Açan Genel Nedenler:
- Jako Papağanı tekil olarak bakılması(eşi olamadan beslenme),
- Jako papağanı yanlış ya da hatalı beslenme şekli,
- Jako papağanı yanlış ortam bakımı(az veya aşırı gün ışığı altında bakım, çok dar alanda bakım, gün içinde sınırlı veya hiç imkân verilemeyen meşguliyetler-oyuncaklar veya aksesuarlar), düzensiz ve sistemsiz gün akışı(ilgilenilen saatler, uyku düzeni gibi),
- Jako papağanı yanlış ısı yani aşırı düşük veya aşırı yüksek ısı değişimleri,
- Çok düşük olan ortamdaki nem oranı,
- Vitamin eksikliği,
- Rahatsızlık(herhangi bir iç organdan veyabaşka bir kaynaktan dolayı hasta olması),
- Kuluçka döneminde yanlış veya eksik yuva malzemesi.
Jako Papağanı Tüy Yolma Sorunu
Jako papağanının tüy yolma nedeninin ne olduğu konusunda, uzman bir veterinerin görünüşü alınıp kontrolünden sonra sebebe yönelik bir yaklaşımda bulunulmalıdır. Yanlış ortam bakımı ile ilgili olara da, mevcut olanı iyice irdelemek gerekir. Yani “hep bu şartlarda yaşardı” diye kestirip atmak, doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Ortam nemini öğrenmenin en güzel yolu, bulunduğu ortamın nem ve sıcaklığını gösteren aletlerden faydalanmaktır.
Jako Papağanı Tüy Yolma
Jako papağanları tüy yolma, cinsel erginliğe ulaştığında yanında ona cevap verecek uygun bir eşi yoksa başlamaktadır. Bazen eşiile anlaşamamasına bağlı olarak da tüy yolma başlayabilir. Aslında kati olarak söylenilen hangi tür olursa olsun papağanların zaten tek olarak beslenmemesi gerektiğidir.
Şayet jako papağanları yaşadığı ortam ve beslenme şartları uygunsa, doktor kontrolünden de geçirilip sağlıklı olduğu herhangi bir hastalığı olmadığı kesinleştirilmişse ve papağanınız kendisine uygun olan bir eş veya arkadaşla bakılıyorsa, ayrıca kendisini yumurtlama devresi dışında da hala yoluyorsa aşağıda verilecek olan tavsiyelerle bu sorunu atlatabilmeniz mümkün olabilir.
Jako Papağanı Tüy Bakımı
Günlük yemin yanı sıra verilen çerezler(fındık, ceviz, badem gibi) ve buna ek olarak düzenli meyve, sebze ikramları yapılmalıdır. İlk başta bunları kabul etmemesi ya da yememesi,sorun teşkil etmemelidir. Sürekli olarak değişik ağırlık verilmelidir. Ayrıca; 2 haftalık kur şeklinde uygulanacak, tüy gelişimini ve dinlendirilmesi için kullanılan preparatlar denenebilir. Bunlara ek olarak, vitamin ve mineral ihtiyaçları mutlaka dışarıdan düzenli olarak sağlanmalıdır. Bu uygulamalar sırasında jako papağanı, yazın günde 2-3 kez, kışın ise kurallara uygun olarak haftada 2-3 kez spreyleme yöntemi ile banyo yaptırılmalıdır. Tüy problemi olan papağanlarda spreyleme yöntemi ile banyo yaptırılmalıdır. Tüy problemi olan jako papağanlarında spreyleme suyuna banyo tuzu eklemenin de faydası olacaktır.
Jako Papağanı Tüy Dökme Mevsimi
Bütün bu uygulamalar esnasında jako papağanını sürekli gözlem altında tutmanız da çok önemlidir. Genel durumunda herhangi bir değişiklik olup olmadığı ve sık tekrarlayan ishal ya da kusma gibi durumlarda uygulamaya ara verilmelidir. Şayet herhangi bir farklılık veya sorun yaşanmamışsa verilen uygulamaya rahatlıkla devam edebilirsiniz. İlk yapılan 6 haftalık kürde çok belirgin bir düzelme olmaz. Papağanınızda bu uygulamadan bahsedildiği şekilde bir rahatsızlık belirtisi göstermezse, uygulamaya 2 hafta ara verip tekrar uygulamak faydalı olabilir.
Jako Papağanı Tüy Değişimi
Tekrarlama halinde de hiçbir değişiklik gözlenmediyse, o zaman şu sonuca varılabilir: Tüy yolma sırasında papağanın bünyeye verdiği tahribat o kadar büyük ki onarılamıyor ya da tüy yolma alışkanlığı jako papağanında o kadar yerleşmiş ki bundan vazgeçirmenin bir imkânı yoktur.
Merhaba benim jagim kanatlarını yoldu yalnız kanat kökleri duruyor çeksem yenisi gelir i iyi aksamlar