Blog
İnka Kakadu
İnka Kakadu Papağanı(Cacatua C.Leadbeateri)
Alt Türleri :
- Cacatua C. Leadbeateri Leadbeateri(Vigors)
- Cacatua C. Leadbeateri Mollis(mathews)
- Cacatua C. Leadbeateri Mungi(Mathews)
- Cacatua C. Leadbeateri Superflua(Mathews)
Yaşam Alanları
Kabul edilmiş olan alt türlerine ise sadece Batı Avusturalya’da rastlanır. Ayrıca inka kakadular en yaygın bu bölgede, denize kadar uzanan geniş bir alanı işgal ederler. Kuru veya yarı kuru bölgelerde, karma ormanlarda(özellikle okaliptüs ağaçlarının da bulunduğu bölgelerde), kısmen kayalık alanlarda görülebildiği gibi bu türe kuru topraklı fundalıklı alanlarda ve sulak alanlarda da rastlamak mümkündür.
Genellikle kakadu türleri yaşadıkları bölgeyi sadece yem arayışları için kısa süreli terk ederler.Bölgelerine sadık inka kakaduları neredeyse 1000 çifte varan büyük gruplar halinde yaşarlar. Yem arayışlarında diğer kakadu türleri ile de bir araya gelebilirler.Bunlardan en sık beraber görüldükleri Galah Kakadu ve Sülfür Kakadu lardır. Gözlemlerden edinilen ilginç sonuçlardan birisi de Uçuş sonunda yere iner inmez İnka Kakadular kafalarının üstünde bulunan ibiklerini(Şapkalarını) sürekli açık halde tutarlar. Verdikleri alarm sinyalleridir. Bu onlara has alarm sinyalleri, genelde 3 – 4 tane tiz ve yüksek sesten oluşur.
Eskiden daha çok kafa üstündeki ibiğinden bulunan harika renkteki tüylerini şapka yapımında aksesuar yapımında kullanmak için avlanırlardı. Zaman içerisinde özellikle insanların bölgelerine müdahalesi ile patlama derecesinde nüfusu artan diğer kakadu türlerine rağmen İnka Kakadu son yıllarda nüfuslarının azalması, hükümetin bu duruma koruma yasası çıkarmasına sebebiyet oldu. Hemen hemen tüm Avusturalya hükümetine bağlı tüm bölgeler de sebebi ekim alanlarını talan etmek bile olsa avlanılmasına yasak getirilmiştir.
Boyutları yaklaşık olarak 38-40 cm civarındadır.Cinsiyetinin erkek veya dişi olduğunu dış görünümüne göre ayırt etmek oldukça zordur. Sadece erkeklerde bulunan kafa üstündeki ibikte sarı renk daha geniştir. Ana renkleri somon tonundadır. Kanatları, göğüs ve alın kısımları ise beyazdır. Gaga(Burun) üstü ise koyu somon tonundadır. Yüzeysel olarak tüyleri aynı somon rengindedir. Kafa üstündeki şapkalarındaki renkler ise, uçlarına doğru beyaz, aşağı indikçe koyu kırmızıya benzeyen bir tondan alta geldiğinde ise erkeklerde daha geniş, ama dişilerde daha az olan bir sarı ton vardır. Gagaları ve ayakları kemik gri rengindedir.
Erkeklerin göz rengi kızıl kahverengi bir renktir. Dişiler de ise göz irisi kırmızı-kahverenginden daha çok koyu kahverengiye yakın bir tondadır. Genç olan kuşları renklerinden anlamak pek mümkün değildir. bunları da daha açık renkte olan soluk kahverengi göz renklerinden anlayabilirsiniz.
Doğal Yaşamlarında Beslenmeleri
Tohumlardan, çimenlerden, otsu bitkilerden, bitki köklerinden, fındık,fıstık türlerinden bölgelerine has böğürtlengillerden, yaban meyveleri ve meyvelerden; akasya tohumları, yöreye ait kabak türlerinden ve okaliptüs özsuyundan oluşur. Bunlara ek olarak da larvaları ve değişik türde ufak kurtları da yerler.
Üreme Şekilleri
Yerden yüksekliği 4 veya 6 metre olan ağaç kütüklerinde yada ağaç dallarında yuva yaparlar. Eşleşme dönemleri ağustos ayında başlayıp, aralık hatta ocak ayına kadar sürer. Kuluçkalarında 3-4 yumurta olur. Hem dişi hem erkek, dönüşümlü olarak kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süreleri 25 gündür. Bazen 30 güne kadar çıktığı da görülmüştür. Yavrular ilk yumurtadan çıktığında Hem dişi hem erkek dönüşümlü olarak bir arada besler büyütürler. Yavrular genellikle 54-55 gün içerisinde uçabilme yeteneği kazansalar da, yuvayı ancak 4 – 6 hafta içerisinde terk edebilir hale gelirler.