Papağanlar

Papağan Kafesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Papağan Kafesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kafes alırken ve kafesi yerleştirirken dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:

  • Tel çapı
  • Tel aralığı ve punta kalitesi
  • Tel ve kilit mekanizmasında kullanılan malzeme
  • Kilit mekanizması
  • Alt kısmının kolayca çıkarılıp temizlemeye uygun olması
  • Yem kabı sayısı
  • Üst kısmının açılması
  • Şekil
  • Boyut
  • Konum

Tel çapı:

Papağanların gagası tahmin edildiğinden çok daha güçlüdür. Dolayısıyla ince tellerin bu güce dayanma şansları çok azdır. Küçük boy papağanlarda bu önemli bir sorun olmasa da orta-büyük boy papağanlarda dikkat edilmesi gereken bir husustur. Orta-büyük boy papağanlarda tel çapının en azından 3-4 mm olmasında yarar vardır.

Tel aralığı ve punta kalitesi:

Tel aralığı bir papağanın kafasının sığmayacağı kadar ufak ancak dışarıyı görmesini fazla engellemeyecek kadar geniş olmalıdır. Küçük boy papağanlarda 1 cm, orta boy papağanlarda 2 cm, büyük boy papağanlarda 3 cm en uygun ölçülerdir. Daha önce bahsedildiği üzere papağanların gagasının çok güçlü olması nedeniyle punta kaynağın çok iyi yapılmış olması gereklidir.

Tel ve kilit mekanizmasında kullanılan malzeme:

Piyasada genellikle kaynağın ardından galvanize edilmiş (çinko kaplama) demir kullanılarak imal edilmiş kafesler satılmaktadır. Fakat çok pahalı olmasına rağmen paslanmaz çelikten mamül kafesler hem kullanım ömrü hem de papağanınızın sağlığı açısından en uygun olanıdır. Uzak doğu ülkelerinden ithal edilen bazı kafes türlerinde kilit mekanizmasının üzerindeki kaplamanın çok kısa sürede sıyrıldığı ve bu maddenin de papağanların zehirlenmesine ve hatta ölümüne yol açabileceği bildirilmiştir. Bu nedenle bu kafesleri alırken dikkatli olmakta fayda vardır.

Kilit mekanizması:

Papağanlar gelişmiş zekaları sayesinde en karmaşık kilitleri bile açabilmektedirler. Dolayısıyla açma mekanizmasına gagasıyla ulaşamayacağı kilitler tercih edilmeli ve ?asma kilit? olarak tabir edilen kilitler asla kullanılmamalıdır. Bu kilitler bazı tehlikeli ve ağır metaller içerdiklerinden papağanınızın zehirlenmesine ve hatta ölümüne yol açabilirler.

Alt kısmının kolayca çıkarılıp temizlemeye uygun olması:

Papağanların evcilleşmesi uzun süre alabilir ve bu süre içerisinde papağanın temizliği hem onun için hem de sizin için bir kabusa dönüşebilir. Bu yüzden alt sürgüsünün ve alt telinin kolayca çıkarılıp takılması gerekmektedir. Bu gerçekten dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Yem kabı sayısı:

Piyasada bulunan kafeslerde genellikle iki adet yemlik boşluğu bulunmaktadır ancak üç veya daha fazla sayıda bulunması papağanınıza vereceğiniz meyve, kum vb. yiyecekler açısından kolaylık sağlayacaktır.

Üst kısmının açılması:Open-top

Olarak anılan bu kafes türü kullanım kolaylığı ve papağanınızın bakımı açısından pek çok avantaj sunmaktadır. Dolayısıyla bu kafes türünün tercih edilmesinde yarar vardır.

Şekil:

Papağanlar yuvarlak kafeste rahat edememektedirler zira köşesiz olan bu kafesler doğada av hayvanı olan papağanların güvenlik ihtiyacını sağlamamaktadır. Kare veya dikdörtgen kafeslerin kullanılmasında yarar vardır.

Boyut

Kafes boyutunun küçük papağanlarda en az (genişlik*derinlik*yükseklik) 60*40*40cm olması gerekmektedir. Papağanınız kafesin içerisinde kanatlarını kafese çarpmadan rahatlıkla açabilmelidir.

Konum

Kafesin, odanın cereyan almayan ve kalorifer ile pencereye yakın olmayan bir köşesine yerleştirilmesi uygundur. Ayrıca ayaklığı ile birlikte kafesin yüksekliğinin bir insanın göğüs hizasını geçmemesi yararlıdır. Zira tam olarak kanıtlanamasa da papağanlarda bir ‘yükseklik kompleksi’ (height dominance) vardır. Şöyle ki daha yüksekte olan sürü içerisinde daha üst bir konumdadır ve ev ortamında onun sürü lideri konumunda olması pek çok sorunun ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Yemlik-Suluk

Genellikle sert plastikten mamul kaplar kullanılmaktadır.

Oyuncak

Salıncak, zil vb oyuncaklar piyasadan kolaylıkla bulunabilmektedir. Ayrıca sıkıca düğümlenmiş bir parça urgan veya bir araya getirilmiş birkaç adet anahtar da onu oyalamaya yetecektir. Şayet oyuncağı kendiniz imal edecekseniz doğal ve boyasız malzemeler kullanmanız tavsiye edilir. Oyuncak, papağanın ayaklarına dolanmayacak ve tırnak veya gagasını sıkıştırmayacak şekilde olmalıdır. Sivri uçlu oyuncaklar da papağan için zararlı olabilir.

Tünek

Kafesin içerisinde farklı kalınlıklarda tüneklerin bulunması gereklidir. Bunlar papağanınıza egzersiz imkanı sağlayarak ayak sağlığını koruyacak ve romatizma gibi hastalıkların gelişmesini engelleyecektir.

Tırmanma dalı

Papağanlar vakit geçirmek ve egzersiz yapmak amacıyla tırmanma dallarına ihtiyaç duyarlar. Küçük kafeslerde ve uzun dönem hareketsiz yaşayan papağanlar romatizma, tüy yolma vb hastalıklara yakalanabilmekte ve yaşama ömürleri kısalmaktadır. Tırmanma dalını boş bir peynir tenekesinin ya da büyük bir plastik kovanın ortasına bolca yatay ve farklı kalınlıklarda dalları bulunan bir ağaç dalını oturtarak ve yanlarını taş ya da beton kullanmak suretiyle sabitleyerek imal etmeniz mümkündür. Güneş şemsiyelerini sabitlemek için kullanılan ve içine su doldurulan altlıklar da bu amaç için de kullanılabilir.Tırmanma dalı yerine ?stand? adı verilen altı tepsili ve üstünde yemlik ve suluğu bulunan aparatlar da kullanılabilir.

T Tünek

Eğitim amacıyla sıklıkla kullanılan bu aparatı kendiniz kolaylıkla imal edebilirsiniz. Bir adet süpürge sapını 40 ve 40 cm’lik iki parçaya böldükten sonra bir ?t? harfi oluşturacak şekilde vida ve yapıştırıcı marifetiyle sabitleyin. Alt kısmını 40*40 cm ölçülerinde bir ahşap plakaya yine vida ve yapıştırıcı marifetiyle sabitleyin. Buradaki en önemli husus alt kısımdaki plakanın ağır olması ve tüneğin devrilmeyecek derecede sağlam olmasıdır.

Gaga taşı

Mineral katkılı gaga taşı hem papağanların gagasının fazla uzamasını engellemekte hem de kafes ortamında mahrum kaldıkları bazı mineralleri sağlamaktadır

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle