Bulgular; iltihaplanma, şişlik, akıntı, yabancı cisim, apse oluşumu ve görme bozukluğu şeklinde karşımıza çıkar. Bu bozukluklar tek veya çift taraflı olabilir. Genellikle diğer organları da etkileyen hastalıklarla birlikte görülür.
Papağan Göz İltihabı
Akciğer ve sistemik enfeksiyonlara eşlik eder. Çoğunlukla kızarıklık ve şişlik vardır. Papağanlarda en sık nedenler bakteri enfeksiyonu, alerjik reaksiyon, travma ve A vitamini eksikliğidir. Sistemik enfeksiyona bağlı gelişmişse, o enfeksiyonun klinik belirtileri ortaya çıkar. Laboratuvar tetkikleri ile nedeni araştırılır. Destekleyici tedaviye başlanır. Etkene yönelik antibiyotik verilir. Hijyen kurallarına daha dikkat edilir.
Papağan Gözde Şişlik ve Apse
Göz apselerine iç ve dış bölge ile göz yaşı kanalında rastlanır. Her türlü enfeksiyon etkeni, gözde apse oluşturabilir. Göz içi tümörü ve sinüzit de, gözde şişlik oluşturabilir. Destekleyici tedavi yapılır. Antibiyotikli pomat kullanılır. Apse gözün dışında ve onunla bağlantısızca, içi enjektör ile boşaltılarak papağan rahatlatılır. Apse içeriğinden yapılacak tetkiklerle etken saptanarak ona yönelik tedavi edilir. Sinüzite bağlı ise, burun tıkanıklığı yıkama ile açılır. Göz yaşı kanalı tıkanıklığına bağlı oluşan apselerde, basınç uygulanarak kanal açılmaya çalışılır. Tümör oluşumu varsa cerrahi tedavi uygulanır.
Papağanlarda Göz İçi Anormallikleri
Katarakt, lens çıkması, retina hastalıkları, göz tansiyonu ve göz içi tümörlerdir. Amazon papağanları, kakadu papağanları, gri papağanlar ve cennet papağanları sıkça sebep virüs enfeksiyonu ve travmadır. Destekleyici tedavi uygulanır. Antibiyotikli pomat sürülür. Tümör varsa cerrahi girişimde bulunulur.
Papağanda Körlük
Papağanlarda daha çok travma, tümör, kurşun ve böcek ilacı zehirlenmesi, karaciğer hastalığı ve beyin iltihabı gibi nedenlerle ortaya çıkar. Gıda alımı sonrası ortaya çıkmışsa, karaciğer iltihaplanmasına bağlı beyin hasarı akla gelmelidir. Destekleyici ve nedene yönelik tedavi uygulanır. Genel temizlik kurallarına dikkat edilir.