Papağanlarda Karaciğer Hastalıklar
Amazon papağanları ve sultan papağanları ile muhabbet kuşlarında daha sık rastlanır. Enfeksiyon hastalıkları, yağlanma, zehirlenmeler, tümörler, dolaşım bozuklukları ve aşırı mineralden zengin diyet, en sık rastlanan sebeperdir. Karında şişkinlik, solunum güçlüğü, iştahsızlık, kilo kaybı, idrar miktarında artma, sıvı kaybı gibi klinik bulgular verir. Zayıf olanlarda ve yavru kuşlarda, karaciğer ele gelir. Laboratuvar tetkikleri tanıda yardımcıdır. Röntgen ile, karaciğer gölgesinde büyüme saptanır. Ultrason ile de karaciğer değerlendirilebilir. Etken ortadan kaldırılarak, destekleyici tedavi yapılır.
Papağanlarda Böbrek Hastalıkları
Birçok rahatsızlıkta böbrekler etkilenir. Tümör, kan kalsiyum ve D vitamin düzeyi yükseklikleri, kurşun ve çinko gibi ağır metal zehirlenmeleri, tuzlu yiyecekler, bazı antibiyotikler, gut ve şeker hastalığı, karaciğer yağlanması, kan şekerinin düşük veya yüksek olması, her türlü tıkanmalar ve her türlü enfeksiyon hastalıkları, doğrudan veya dolaylı yollardan böbrekleri etkiler. İştahsızlık, kilo kaybı, ishal, organ büyümesi, karnın şişmesi ve sıvı birikimi, çok su içme ve bol idrar çıkarma gibi belirtiler gözlenir. Tablo akut böbrek yetmezliğine giderse, çıkarılan idrar miktarı azalır veya tamamen kaybolur. Muayene, klinik belirtiler, kan, idrar analizleri, röntgen ve ultrason tetkikleri ile tanı konur. Atılım azalmasına bağlı olarak, kanda ürik asit miktarı artar. Gerekirse böbrekten biyopsi yapılabilir. Tedavide sıvı dengesinin acilen sağlanması gerekir. Oda ısısı ayarlanır. Tüple beslenmeye geçilir. Böbreğe zararlı olmayan, uygun antibiyotik verilir. Verilecek diyetin proteinden fakir, tuzsuz, kalori miktarı yağ ve karbonhidrat oranları ayarlanmış özel bir formül olması gerekir.
Papağanlarda İdrar Miktarının Artması ve Ürik Asit Renk Değişiklikleri
Normalde beyaz tebeşirimsi renkte olan ürik asitin kırmızı, sarı, kahverengi veya yeşil renkte olması anormal bir durumdur. Papağanlarda daha çok enfeksiyonlar, karaciğer hastalığı, kurşun zehirlenmesi veya renkli gıdaların yenilmesi ile ortaya çıkar. Kullanılan ilaçlar da ürik asit rengini değiştirir. Özellikle B vitaminleri, rengi sarıya çevirir. Ayrıca kanın şekilli elemanlarının parçalanması sonucu veya karaciğer hastalıklarında sarı veya yeşil renkte olabilir. Aşırı miktarda protein içeren gıdalarla beslenenlerde ve kurşun zehirlenmesinde kahverengi ürik asit oluşur. İdrarda kan bulunması durumunda ürik asit kırmızı renklidir. Ayrıca sindirim sistemi, üreme sistemi rahatsızlıklarında da kırmızı renk görülür. Kiraz, çilek, vişne gibi gıdalar da ürik asit rengini kırmızıya boyar. Eğer beslenmeye bağlıysa, bu gıdaların düzelir. Hastalık durumunda, neden yönelik tedavi yapılır.
Merhaba tanıdığımızın papağanın üst gagası kırıldı acaba tekrar kendiliğinden gaga oluşur mu yardımcı olursanız sevinirim