Hastalıklar

Papağan Solunum Hastalıkları

papağan solunum hastalıkları

Papağanların Solunum Sistemi

Kuşlar ve memelilerinin solunum sistemi arasında belirgin farklılıklar vardır. Kuşlarda akciğerlerin yanında, içi boş bazı kemiklerde 3 hava kesesi mevcuttur. Solunum sistemi akciğerler, bronşlar ve bunların hava keselerine bağlanmasıyla oluşan ağ yapısında bir sistemdir. Kuşlarda, memelilerdeki gibi diyafram kası olmadığından solunum kaburgalarla sağlanır. Nefes aldığında arka keseye giden hava, nefes verildiğinde akciğerlere geçer. Buradan ön hava keselerine gelerek dışarı atılır. Amazon papağanları ve gri papağanlar istirahat halindeki solunum sayısı 15-40, kalp atım sayısı ise, 120-155 arasındadır.

Papağan Akciğer Solunumu yapar Mı?

Akciğerlerdeki gaz değişimi alyuvarlarda ince damarlar içinde gerçekleşir. Alyuvarlar oksijeni alarak karbondioksiti kana verirler. Nefes verme sırasında bu karbondioksit dışarı atılır. Kuşlar, memelilerden farklı olarak alınan havanın tamamını dışarı verirler. Memelilerde ise, akciğerlerde bir miktar hava kalır. Kuşlardaki bu durum, kandan oksijen alınımının yüksek verimle çalışması avantajını sağlar. Böylelikle kanın devamlı olarak oksijenle doyurulması mümkün olur.

papağan üst solunum yolu enfeksiyonu

Papağanlarda Solunum Güçlüğü

Amazon papağanları, kakadu papağanları, ve gri papağanlarda görüldüğünde alerji, aşırı kilo alma ve her türlü papağanlarda enfeksiyon hastalıkları akla gelmelidir. Enfeksiyonlar arasında en sok Aspergillus solunum güçlüğü yapar. Tanının konmasında veterinerin yapacağı muayenenin yanında, kuş sahibinden alınacak bilgiler de önemlidir. Ani başlayan solunum güçlüğünde gıdanın nefes borusuna kaçmış olabileceği akılda tutulmalıdır. Ayrıca burun tıkanıklıkları da aynı tabloyu yapabilir. Tümöral bir yapının nefes borusuna baskı yapması veya astım hastalığı, solunum güçlüğü yaratabilir. Bası durumunda diğerlerinden farklı olarak, ani bir başlangıç görülmez.

Papağan stresten uzak, ısısı ve oksijen durumu ayarlanmış sakin bir odaya alınır. Gerekirse maske ile ek oksijen verilmesi, yaşama şansını artırır. Yabancı cisme veya tümöral bir oluşuma bağlı bası nedeniyle solunum güçlüğü varsa, cerrahi müdahale gerekir. Eğer herhangi bir enfeksiyon düşünülüyorsa, gerekli laboratuar ve röntgen tetkikleri yapılarak, uygun tedaviye başlanır. Neden alerjiye bağlı spazm ise, ortam havası araştırılarak etken uzaklaştırılmaya çalışılır. Bu durumda odasında kesinlikle sigara içilmez. Genel hijyen konularına daha fazla özen gösterilir.

papağan akciğer solunumu yapar mı

Papağanlarda Öksürük

Papağanalarda öksürüğe nadir rastlanır. Bir papağan öksürüyorsa, ilk önce bir insanı taklit ettiği akla gelmelidir. Öksürük eğer genel durum bozukluğu ile birlikte ise o zaman klinik belirti olarak kabul edilir. Büyük papağanlarda en çok yabancı cisim ile, solunum sisteminin viral enfeksiyonlarında görülür. Alerjik reaksiyonlar da akla gelmelidir.

Biyokimyasal testler ve röntgen ile tanı konur. Önce destekleyici tedavi yapılır. Üzerine bakteri enfeksiyonu eklenmesi ihtimaline karşı acil antibiyotik verilir. Yabancı cisim, tümör gibi dış etkenler, varsa uzaklaştırılır. Olası alerjik temel göz önünde bulundurularak uygun ortam sağlanır. Yanında sigara içilmesi engellenir.

Papağanlarda Anormal Solunum Sesleri

Muhabbet kuşlarında en sık neden guatr iken, daha büyük papağanlarda akciğer enfeksiyonuna bağlı solunum sesleri değişikliği gözlenir. En sık enfeksiyon nedeni virüslerdir. Guatr, iyot eksikliğine bağlı olarak gelişir. Sadece tohumla beslenenlerde görülür. Solunum sistemine yabancı cisim kaçması durumunda solunum sesleri aniden bozulur. Etken uzaklaştırılarak, destek tedavisine başlanmalıdır. Virüs enfeksiyonuna bağlı vücut direnci düşerse, üzerine bakteri eklenmesine bağlı akciğer enfeksiyonu gelişebilir. Bu nedenle tedavide antibiyotik de verilmelidir.

papağan burun akıntısı

Papağanlarda Burun Akıntısı ve Aksırma

İkisi birlikte ise, bakteri veya virüs enfeksiyonu akla gelmelidir. Her iki enfeksiyonun akıntı özellikleri farklıdır. Tek taraflı burun akıntısında, yabancı cisim veya tümör düşünülür. Alerjiye bağlı burun akıntısı ve aksırma da görülebilir. Laboratuvar ve röntgen ile tanı konur. Alınan kültür sonuçlarına göre antibiyotiğe başlanmalıdır. Destekleyici tedavi verilir. Burun deliklerinde akıntıya bağlı tıkanıklık varsa, papatya çayı veya serum fizyolojik ile açılması sağlanarak kuş rahatlatılır. Tıkanıklık açılmazsa pamuklu çubukla dikkatle temizlenir. Gerekirse bir damla gliserin ile tıkacın yumuşaması sağlanır. Yine başarılı olunamazsa veterinere başvurulur. Tel, çivi vb. sert bir cisimle kesinlikle müdahale edilmez. Çünkü papağanların burun deliklerinde kapakçıklar bulunur, kurcalanırsa zedelenir. Tıkanıklık alerjiye bağlı ise gerekli önlemler alınır.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle