Vücutlarında iç iskeleti oluşturan kemik ve kıkırdaklar bulunan, doku ve organ gelişimi en üst seviyede olan, gelişmişlik seviyesi en fazla olan canlı grubunu oluşturan hayvanlardır, omurgalı hayvanlar. Eşeyli olarak çoğalan bu hayvanların, vücutlarında özel görev yapan sistemlerin bulunması ve boşaltımında böbreklerin kullanılması gibi ortak özellikleri vardır.
1.Balıklar
Tatlı ve tuzlu yaşayabilen balıklar, hareket ederken yüzgeçlerini kullanmalarıyla ve solungaç solunumu yapmalarıyla bilinirler. Balıkların vücutları pullarla kaplıdır. Kalpleri iki odacıklı yapılanmıştır ve kalpte sadece kirli kan bulunur. Soğukkanlı olup buna olmalarına rağmen kış uykusuna yatmayan balıkların, vücut sıcaklıkları suyun ısısına bağlıdır. Çoğalmaları dış döllenme ve dış gelişim yumurtlama şeklindedir.
2.Kurbağalar
Derilerinin ince ve nemli olması gereken kurbağalar, su kenarında yaşamak zorundadır. Erginlikte akciğer ve deri solumu, yavruyken balıklar gibi solungaç solunumu yaparlar. Sıçramasını ve suda yüzmesini uzun ve perdeli olan arka ayakları sağlar. Beslenmede kullandıkları dilleri uzun ve yapışkan yapıdadır. Kalpleri üç odalı yapılanmıştır ve vücuda kirli kan pompalanır, bu nedenle soğukkanlı hayvanlardır. Üremeleri dış döllenme ve dış gelişim şeklinde yumurtlamayla olur. Yavruluktan erginliğe geçişte başkalaşım geçirirler.
3.Sürüngenler
Kol ve bacaklarına oranla gövdeleri büyük olduğu için karınları üzerinde sürünerek hareket ederler. Akciğer solunumu yapan sürüngenlerin, kalpleri üç odalı yapılanmıştır. Soğukkanlı olan bu hayvanlar, kalp yapışından dolayı vücutlarında kirli kan dolaşır. İç döllenmeyle ve dış gelişim şeklinde yumurtlamayla ürerler.
4.Kuşlar
Uçmasını ve vücut ısısını korumasını sağlayan tüylerle kaplıdır. Akciğer solunumu yapan kuşlar, içinde diş bulunmayan gagalarıyla beslenirler. Sıcakkanlı hayvan olan kuşlar, iç döllenme ve dış gelişme olarak yumurtayla ürerler.
5.Memeliler
Yeryüzüne uyum yetenekleri en fazla olan memeliler, en gelişmiş canlı grubudur. Akciğer solunumu yapar ve vücutlarında temiz kan dolaştığı için sıcakkanlıdırlar. İç döllenme ve iç gelişme şeklinde ürerler ve yavrularına bakım-koruma sağlarlar.