Blog
Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri
Günümüzde evlerde beslenen evcil hayvanlar arasında oldukça fazla tercih edilen muhabbet kuşları, insanlar tarafından oldukça sevilen hayvanlardır. Bu nedenle pek çok kişi kendi evinde muhabbet kuşu besler. Muhabbet kuşları yeteri kadar çevik ve kuvvetli bir yapıda bulunmasalar da oldukça zeki kuşlardır. Bunun beraberinde sosyal özellikte olmaları sebebiyle insanlara ve diğer kuşlara da kısa süre içerisinde yakınlık kurabilirler.
Evcil muhabbet kuşları sosyal olmalarının beraberinde sahiplerinden gelen ilgiye ve bakıma gereksinim hissederler. Bunun yanında konuşma ve ıslık çalma gibi özellikleri de öğrenebilirler. Muhabbet kuşlarının temel ihtiyaçlarından bir tanesi olan beslenme ihtiyacı sağlığı için oldukça önemlidir. Bunun yanında, bazı nedenlerden ötürü muhabbet kuşu hastalık belirtileri ortaya çıkabilir.
Muhabbet Kuşu Hastalıkları
En sık görülen muhabbet kuşu hastalıkları olarak mantar hastalığı, solunum yolu hastalıkları, çiçek hastalığı, ishal, sindirim sistemi bozukluğu, romatizma, astım, bronşit gibi hastalıklar sayılabilir. İştahsızlık, gözlerde şişlik ve soluk görüntü, hapşırma, dışkı renginde çok fazla renk açıklığı ya da koyu renk olması, çok katı ya da normalden fazla sıvı biçimde olması muhabbet kuşunda bir hastalığın mevcut olduğuna işaret eder.
Bunun dışında, kafesin zemininde bulunma, kilo kaybı, yemek yememe, kuyruk hareketlerinde aşağı ve yukarı reflekslerde bulunması, durgunluk, gaga veya burunda akıntı, yüz bölümünde yer alan tüylerde salgı belirtileri de oldukça önemlidir. Muhabbet kuşunda bulunan hastalığın kaynağı araştırılmalıdır.
Muhabbet Kuşu Anatomisi
Yaklaşık altı yıl kadar bir ömre sahip olan muhabbet kuşu anatomisi olarak kırk grama kadar ağırlığa sahip olabilirler. Gıda olarak tohum, meyve, böcek gibi besinleri tüketirler. Muhabbet kuşlarının boyu 15 cm ile 35 cm arasında farklılık gösterir. Kanat açıklıkları 25 cm ile 35 cm arasındadır. Doğal ortamlarında açık orman alanlarında ve su ile yakın konumda yer alan otlaklarda yaşam sürdürürler. Avustralya’ya özgü küçük bir renkli kuş türüdür.
Evlerde kafes içerisinde beslemeye uygun yapıda bulunurlar. Tüylerini oldukça parlak olması ve birbiri ile uyumlu renklerden oluşan kanat yapısı ile insanların beslemek için tercih ettikleri kuş türleri arasında yer alırlar. Girişken yapıya sahip olan muhabbet kuşlarının yalnız kalmamaları önemli bir detaydır.
Muhabbet Kuşu Hasta
Evin içerisinde beslenilen bir muhabbet kuşları oldukça hassas canlılar oldukları için, olumsuz koşullardan önemli seviyelerde etkilenebilirler. Kuşlar birbirinden farklı hastalıklara yakalansalar da genel itibariyle gösterdikleri semptomlar; ishal, halsizlik, tüylerde kabarma, deride kızarıklık, deride pullanma ve soğuk algınlığıdır. Bu hastalıklar kuşların bağışıklık sistemlerinde olumsuz sonuçlara doğmasına ve istenmeyen problemlerin kuşlar üzerinde etki göstermesine ortam hazırlayabilir.
Bu sebeple öncelikle yapılması gereken ilk şey kuşların hasta olmasına sebebiyet veren unsurları engellemek ve herhangi bir hastalık durumunda da hızlı bir şekilde çözüm üretmektir. Kuşların yeterli ve dengeli beslenememeleri, içtikleri suyun ve kafeslerinin yeterli düzeyde temiz olmaması, tırnak ve gaga temizliğine dikkat etmemek, temiz hava bulunan ortamın sağlanamaması muhabbet kuşu hasta olmasına neden olur.
Muhabbet Kuşu Elma Sirkesi
Parazitler kuşların bağırsaklarına yer aldıkları sürece vücuttan atılması muhabbet kuşu elma sirkesi kullanılır. Muhabbet kuşunun suyunun içine on gün ya da iki haftada bir kez yaklaşık iki damla sularının içerisine damlatılmalıdır. Çok fazla aralıklarla bu uygulamanın yapılması kuşlarda ishale sebebiyet verebilir.
Elma suyunun bir diğer kullanım şekli ise banyo suyuna iki damla olacak şekilde damlatılmasıdır. Bu sayede kuşların tüylerinde bulunan parazitlerin arındırılması sağlanır. Miktar bakımın dikkatli olunması, kuşların sağlığı açısından önemlidir. Elma sirkesinde yer alan yararlı probiyotikler, kuşlar için olumlu etkiler barındırır.
Muhabbet Kuşu Neden Kaşınır?
Kuşlarda sıklıkla rastlandığı için muhabbet kuşu neden kaşınır sorusu merak edilir. Kaşıntının nedeni dış parazitler nedeniyle olduğu zaman damlalar ile tedavi edilmesi mümkündür. Veteriner hekimin vermiş olduğu damlalar ya da mantardan kaynaklanıyorsa, mantar ilaçları kullanılabilir. Muhabbet kuşlarında kaşıntıya sebebiyet veren bir diğer durum ise tüy dökmedir. Tüy dökme zamanlarında kuşlar, kaşınmaya başlarlar. Bu süreç normaldir.
Muhabbet kuşunun göstermiş olduğu tepkilere dikkat edilmelidir. Tüylerini kafes bölümlerine sürtmesi, silkelenmesi, kabarık tüyler ve didikleme hareketinde ise çoğu zaman bit varlığı söz konusudur. Bu sorunu gidermek için bit spreyleri kullanılmalıdır. Bu nedenle kuşların barınmış olduğu ortamların hijyenik açıdan sağlıklı koşulları barındırması önemli bir unsurdur.
Muhabbet Kuşu Kafasını Arkaya Gömüyor
Muhabbet kuşları normalden fazla uzun süre ve sık bir şekilde kafalarını arka noktaya gömdükleri zaman bir hastalığın varlığı akıllara gelir. Bu nedenle muhabbet kuşu kafasını arkaya gömüyor diye pek çok cümle kurulur. Kuşlar oldukça hassas yapıya sahip oldukları için aşırı sıcak ya da soğuk ortam, vitamin ve mineralleri yeteri kadar alamama, beslenmeye dikkat edilmediği zaman bağışıklık sistemleri zayıflar. Bu durum da kuşların hastalanmalarına neden olur.
Muhabbet kuşları kafasını arkaya gömdükleri zaman onların normal sıcaklığa sahip bir ortama alınması gerekir. Kuş, normalden fazla olarak kafasını arkaya gömme hareketini tekrarladığında ve buna ek olarak ishal, iştahsızlık, sürekli uyku hali gibi belirtiler varsa veteriner hekimin bakması gerekir.
Muhabbet Kuşu Çok Kaşınıyor
Kuşun gövdesinde, tüylerinin iç kısımlarında gözle görülebilen koyu renkli çok küçük canlılar bulunduğu zaman kaşıntıya sebep olan bitler, kuşların kaşınmasına neden olur. Bu durum da muhabbet kuşu çok kaşınıyor cümlesinin kurulmasına neden olur. Bitler çok küçük yapıda bulundukları sebebiyle kolay bir biçimde görülmezler. Bunun yanında, kan emicidirler. Özellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde üreme sonucu çok çabuk çoğalmaya başladıkları için muhabbet kuşları açısından dikkatli olmak gerekir.
Kuşlar huzursuz ve sürekli hareke halinde oldukları zaman bitlenme ihtimali göz önüne alınmalıdır. Bit spreyi kuşun vücudunun tamamına, özellikle kanatların alt bölümüne ve boyun bölgesine özenle uygulanmalıdır. Kuşun yüz, gaga ve göz noktalarına spreyin sıkılmamasına özen gösterilmelidir.
Muhabbet Kuşu Sürekli Uyuyor
Kuşların çoğu zaman sergilemiş oldukları canlı tavırlar bazı zamanlarda kendilerini sürekli uyuma eğiliminde olma şeklinde gösterir. Bu durum da muhabbet kuşu sürekli uyuyor ile ilgili cümlelerin kurulmasına neden olur. Sürekli uyuyan kuşun dışkı kontrolünün yapılması gerekir. Dışkısında herhangi bir aşırı katı ya da aşırı sıvı olma gibi bir durumun olup almadığına bakılması gerekir. Bunun beraberinde dışkı rengi de oldukça önemli bir detaydır.
Kuşlar hastalandıkları zaman sürekli uyuma eğilimi gösterirler. Yaşanılan bu değişiklik kuşun sahibi tarafından kolaylıkla fark edilir. Kuşların sürekli uyuması ve halsiz bir şekilde görünmeleri hasta olduklarını ifade edebilir. Bu durumun neden kaynaklandığını öğrenmek için veteriner hekimin kontrol etmesi yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesini sağlar.
Muhabbet Kuşu Su İçmiyor
Muhabbet kuşlarında beliren birtakım davranışlar, kişilere muhabbet kuşu su içmiyor cümlesini kurdurur. Muhabbet kuşu su içmemeye başladığı zaman suyunun tazelenmesi ve su içtiği kabın dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Bu yapılanlara rağmen muhabbet kuşunda herhangi bir değişiklik olmuyorsa veteriner hekime götürerek soruna neden olan unsurların araştırılması gerekir.
Böylelikle herhangi bir ciddi durumun yaşanmaması için gereken önlemlerin alınması sağlanır. Bulunulan ortam koşulları da kuşların hastalanmasında etkilidir.