Blog
Memeli ve Hayvanlar
Hayvanlar âleminde memeli ve hayvanlar omurgalı ve omurgasız olarak iki kategoriye ayrılarak incelenir. Memeli hayvanlar omurgalılar kategorisine girer. Hatta omurgalı hayvanlar arasında en gelişmiş tür, memeli hayvanlardır. Memeli hayvanlar; yavrularını kendi sütü ile besler ve aynı zamanda bu hayvanlarda yavru bakımı vardır. Yani dünyaya gelen yavrularını belirli bir süre besler ve büyütürler.
Memeli hayvanların vücutları deri ve kıllarla kaplıdır. Memeli hayvanlar bu kıllarla kaplı deri sayesinde zor yaşam koşullarına kolaylıkla adapte olabilir. Ancak memeli olan fakat vücutları kıllarla kaplı olmayan istisna memeli hayvanlar da vardır. Bunlar; yunus ve balinadır. Memeli hayvanlar; gagalılar, keseliler ve plesantalılar olarak üç gruba ayrılır ve üç farklı şekilde incelenir.
Memeli Vahşi Hayvanlar
Memelilerin en gelişmişi insanlardır. Gözlemlere göre insanlar, çok fazla şiddete vuran canlılardır. Buna rağmen bilim insanları memeli hayvanların da zaman zaman vahşileştiğini ve şiddete başvurduğunu gözlemlemiştir. Bu konuda yapılmış olan birçok araştırma vardır. Memelilerden olan balina, yarasa ve tavşan gibi canlıların az oranda vahşi olduğu ve çok seyrek şekilde şiddete başvurduğu gözlemlenmiştir.
Ancak memeliler grubunda yer alan primatlar tam tersine belki de türün en vahşi hayvanlarıdır. Primatlar, bölgelerine gelen misafirlerine karşı acımasız ve çok vahşidir. Lemur, bonobo ve şempanze gibi türlerin bulunduğu primatların yapılan gözlem ve araştırmalar neticesinde diğer memeli hayvanlara kıyasla 6 kat daha fazla vahşi türlerdir.
Zehirli Memeli Hayvan
Yeryüzünde yaşayan memeliler arasında zehirli hayvanların sayısı oldukça azdır. Ancak buna rağmen yeryüzünde yaşayan ve zehri ile diğer canlıları zehirleyen memeli hayvanlar da varlığını devam ettirir. Bu hayvanların başında Afrika tepeli sıçandır. Diğer adı ile yeleli sıçan olarak bilinir. Tepesinden kuyruğuna kadar uzanan bir yelesi vardır. Bu hayvanın güçlü zehri ile temas eden avcıların ve diğer canlıların zarar görmesi ise yüksek ihtimaldir.
Kirpi, dikenlerinde bulunan toksik maddeler ve diğer kimyasal maddeler ile zehirleyen bir diğer memeli hayvandır. Erkek ördekgagalı Platypus, solucan yiyen bir ornitorenktir. Diğer memelilerden farklı olarak yumurta bırakarak çoğalır. Salgıladığı zehir çoğu zaman insanlar için ölümcül olmasa da büyük bir acıya neden olabilen bir zehirdir. Diğer bir zehirli memeli hayvan olan vampir yarasalar, tükürüklerinde toksin madde üretir. Ancak kurbanların birçoğu zehrinden fazla etkilenmez, sadece hafif şekilde rahatsızlanır.
Zıplamayan Memeli Hayvan Hangisidir?
Omurgalıların en gelişmiş hayvanı olan memeliler, kendi içinde farklı kategorilerde hayvanları da barındırır. Dolayısıyla da bu memeli hayvanların bazıları zehirli bazıları ise zehirsizdir. Zehirli olan memeli hayvanların bazıları kurbanlarını zehri ile öldürürken bazıları sadece rahatsızlık verir. Aynı zamanda bu memeli hayvanlar içinde bazı hayvanlar zıplayabilirken bazı memeli hayvan zıplamaz.
Zıplamayan memeli hayvan denildiğinde akla ilk gelen fildir. Fil, hareketsiz halde iken kendisini yukarı iterek tüm ayaklarını havaya kaldırıp zıplama hareketini yapamaz. Diğer bir zıplama hareketi yapmayan memeli hayvan ise; Amerika’ya has olan tembel hayvandır. Bununla birlikte gergedan ve su aygırı da zıplamaz. Ancak bu memeli hayvanlar fillerle karşılaştırıldığında koşarken dört ayağını havaya kaldırabilirler. Bu hareket yetisi fillerde yoktur. Filler koşarken de tüm ayaklarını havaya kaldıramaz.
Zıplayamayan Memeli Hayvan Hangisidir?
Zıplayamayan memeli hayvan sorusunun cevabı olarak fil cevabını vermek mümkündür. Omurgalıların en gelişmişi olan memeliler arasında filler de bir memeli olmakla birlikte aynı zamanda kendilerini yukarı doğru kaldırarak tüm ayaklarını yerden kesme yetisine sahip değildir. Bu durumun en büyük nedeni filin vücut ağırlığının ve hacminin fazla olmasıdır.
File ek olarak su samuru ve gergedan gibi memeli hayvanlar da zıplayamayan memeliler arasında yer alır. Ancak filin tam aksine gergedan ve su aygırı koşarken tüm ayaklarını havaya kaldırabilir. Amerika’da yaşayan ve bölgeye özgü bir hayvan olan tembel hayvan da yaşam tarzı ve fıtratı gereği zıplayamayan memeli hayvanlar arasında yer alır.
Memeli Hayvanlar Yavrularını Nasıl Besler?
Memeli hayvanlar, omurgalı hayvanlar grubuna giren ve aynı zamanda omurgalı hayvanların en gelişmiş hayvan türleridir. Öyle ki; insanlar da memeliler grubuna girer. Bu nedenle de insanlar ile memeli hayvanlar arasında birçok benzerliğin olduğunu söylemek mümkündür. Mesela; vücut sıcaklığı tıpkı insanlar gibi sabittir. Bu nedenle de memeli hayvanlar, düzenli olarak beslenme ihtiyacı duyarlar.
Memeli hayvanların insanlara benzeyen diğer özelliği ise yavru bakımıdır. Memeli hayvanlar, dünyaya getirdikleri yavruların bir süre bakımını yapar. Ayrıca memeli hayvanlar yavrularını tıpkı insanlar gibi kendi sütleri ile emzirerek besler. Memeli hayvanların çoğalması da insanlara benzer. Gagalı memeliler hariç diğer memeli hayvanlar eşeyli olarak ürer yani doğum yaparak yavrularını doğurur.
Memeli Hayvanların Yavru Bakımı
Memeli hayvanlar, yavru bakımı yapan gelişmiş omurgalı canlılardır. Gagalı memeliler haricinde diğer memeli hayvanlar, plesantalıdır ve dolayısıyla da eşeyli üreme yaparak doğum yolu ile çoğalırlar. Memeli hayvanların en ayırt edici özelliği yavru bakımıdır. Dünyaya gelen her memeli hayvanın ilk aldığı besin anne sütüdür. Memeli hayvanlar, dünyaya getirdikleri yavrularını kendi sütü ile besler.
Memeli hayvanlar için yavru bakımı son derece önemlidir. Anaç olan ve memeli hayvanlar, yavruları biraz gelişip serpilinceye kadar yavrularını kendi sütleri ile besler. Şempanze, kendi, köpek, inek, kartal, koala, kanguru gibi memeliler yavru bakımı yapan hayvanlardan sadece bir kısmıdır. Ayrıca kanguru ve koala gibi memelilerin yavruları gelişimini tamamlamadan dünyaya gelir ve kalan gelişimlerini annelerinin keselerinde tamamlar.
Memeli Hayvanların Yaşam Alanları
Memeli hayvanlar grubu son derece geniş bir flora olmakla birlikte içerisinde farklı türden hayvanları barındırır. Memeli hayvanlar için tek bir yaşam alanından bahsetmek mümkün değildir. Çünkü her memeli hayvanın doğası gereği yaşam alanı farklıdır. Örneğin; kartal gibi memelilerin yaşam alanları gökyüzü ve kara olurken yunus ve balina gibi memeli hayvanların yaşam alanları sudur.
Kedi, köpek, inek gibi memeli hayvanlar da yine karada yaşayan ve her kara yaşam ortamına kolay uyum sağlayan memelilerdir. Ayrıca memeli hayvanların vücutlarındaki deri tamamen kıllarla kaplıdır. Vücutlarının kılla kaplı olması zorlu yaşam koşullarına uyum sağlayabilmesidir. Yunus ve balina gibi memeliler hariç vücutları kılla kaplı olan memeliler, yaşam alanlarına kolaylıkla uyum sağlar.
Memeli Hayvanlar Yavrularına Bakar Mı?
Memeli hayvanlar için yavru bakımı son derece önemli bir konudur. Nitekim memeli hayvanlar anaç ve yavrularına bakım yapan canlılardır. Bu özellikle birlikte memelilerin en gelişmişi yavru bakımında son derece hassas olan insanı dâhil etmek de mümkündür. Tüm memeli hayvanlar, dünyaya getirdiklerini yavrularına belirli bir süre bakarak yavrularını sağlıklı şekilde büyümesini sağlar.
Yavru bakımı yapan memeli hayvanlar, dünyaya getirdikleri yavrularını kendi sütleri ile besler. Bu bağlamda her doğan memeli hayvanın ilk besininin anne sütü olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca keseli memeliler olan kanguru ve koala gibi memeli hayvanlar, gelişimini tamamlamadan dünyaya gelen yavrularını gelişimini tamamlayana kadar keselerinde büyütür.
Memeli Hayvanların Gebelik Süreleri
Her memeli hayvanların gebelik dönemleri gibi gebelik süreleri de farklılık gösterir. Yavrunun büyüklüğü ve türü gibi etkenler gebelik sürelerinde doğrudan etkilidir. Eğer doğacak olan memeli yavrusunun vücut hacmi büyükse gebelik süresi de uzundur. Yani yavrunun vücut büyüklüğü arttıkça gebelik süresinin de arttığını söylemek mümkündür. En uzun gebelik süresi yaşayan memeli hayvan ise fildir.
Vücut büyüklüğü olarak en fazla hacme sahip memeli hayvan olan fillerin gebelik süresi ortalama olarak 600 ila 660 gün arasındadır. Vücutları daha küçük olan kedilerde gebelik süresi 56-63 gün arasında iken köpeklerde 63 ila 70 gün arasındadır. Vücutları küçük olan farelerde ise bu süre daha kısadır. Ortalama gebelik süreleri 22 ila 24 gün arasıdır.
Memeli Hayvanlar Doğurur Mu?
Hayvanlar, omurgalı ve omurgasız hayvanlar olarak ikiye ayrılır. Memeli hayvanlar, omurgalılar grubunda yer alırken aynı zamanda en gelişmiş omurgalı hayvanlar olarak bilinirler. Memeli hayvanlar; üreme, yavru bakımı ve vücut yapısı olarak diğer hayvanlara göre farklı ve ayırt edici özelliklere sahip canlılardır.
Memeli hayvanlar; keseli, gagalı ve gerçek memeliler olarak kendi için üç farklı gruba ayrılır. Bu hayvanlar içinde gagalı memeler haricinde diğer memeli hayvanlar plesantaya sahiptir dolayısıyla da eşeyli olarak ürerler ve yavrularını doğurarak dünyaya getirirler. Sadece gagalı memeliler grubuna giren memeli hayvanlar yumurta bırakarak çoğalırlar. Dolayısıyla da memeli hayvanlar nesillerinin devam edebilmesi için doğurur.
Memeli Hayvanların Doğum Süresi
Memeli hayvanlar, doğum yaparak yavrularını dünyaya getirerek nesillerinin devam etmesini sağlar. Ancak tüm memeli hayvanların doğrum süresi sabit değildir, her memeli hayvanın doğrum süresi farklılık gösterir. Doğacak yavrunun boyu, memeli hayvanların doğrum süresi üzerinde doğrudan etkilidir. Bu doğrultuda en uzun doğum süresi olan memeli hayvanın fil olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü en büyük yavruyu doğuran memeli hayvan fildir.
Kedi, köpek, fare gibi küçük boylu olan ve yavrularının da daha küçük doğduğu memeli hayvanların doğrum süresi daha kısadır. En küçük memeli hayvanlardan birisi olan farenin doğum süresi 22-24 gün arasıdır. Kedi, 56-63 gün arasında köpekler ise 63 ile 70 gün arasında doğum yapar.
Memeli Hayvanlar ve Özellikleri
Memeli hayvanlar, gelişmiş omurgalı hayvanlardır. Yunus ve balina gibi istisna memeli hayvanlar dışında tüm memeli hayvanların vücutları kıllarla kaplıdır. Bu kıllar, memeli hayvanların zorlu yaşam şartlarına karşı dayanıklı olmasını sağlar. Memeli hayvanlarda yavru bakımı vardır. Bu sayede memeli hayvanlar, doğan yavrularını kendi sütleri ile besler.
Memeli hayvanların vücut sıcaklığı tıpkı insanlar gibi sabittir. Bu nedenle de sürekli beslenme ihtiyacı duyarlar. Beslenemeyen memeli hayvanlar ise özellikle kış mevsiminde uykuya meyilli olur. Memeli hayvanların beyin gelişimi diğer hayvanlardan daha farklıdır. Memeli hayvanların beyin büyüklüğü diğer hayvanlardan daha fazladır.
Memeli Hayvan Popülâsyonu Nedir?
Memeli hayvan popülâsyonu, en gelişmiş omurgalılar olarak kendisine özgü özelliklerdir. Memeli hayvanlar eşeyli ürerler ve doğum yaparak yavrularını dünyaya getirirler. Yunus ve balina gibi istisnai hayvanlar dışında tüm memeli hayvanların vücutları kıllarla kaplıdır. Memeli hayvanlar; gagalılar, keseliler ve plesantalı memeliler olarak gruplandırılır. Memeli hayvanların neredeyse hepsinde süt salgılayan bezler vardır. Bu sayede memeli hayvanlar yavrularını kendi sütüyle besler.
Memeli hayvanlarda iç döllenme ve iş gelişme mevcuttur. Göğüs kafeslerinin alt kısmında diyafram kası vardır. Ancak bu diyafram kası, kuşlardaki diyafram zarından farklıdır. Böbrekleri ile boşaltım ihtiyaçlarını giderirler. Solunum pigmentleri vardır. Dolaşım sistemlerindeki solunum gazı bulunur ve bu solunum gazı kanda dolaşarak solunum işlevi gerçekleştirilir.