Blog
Hayvanlar Alemi
Hayvanlar alemi Whittaker’in oluşturduğu beş alemden biridir. Hayvan ise çok hücreli ökaryot canlılara denir.
Hayvanlar Alemi
Besinlerini kendileri üretemezler bundan dolayı heterotrof beslenirler yani besinlerini dış ortamdan hazır olarak alırlar. Bitki ve mantar hücresinde olan hücre duvarı hayvan hücrelerinde bulunmaz. Hayvanların büyük çoğunluğu eşeyli olarak ürerler. Genellikle aktif olarak hareket ederler.
Hayvanlar alemi kendi içerisinde üç gruba ayrılır. Bunlar; omurgasızlar, ilkel kordalılar ve omurgalı canlılardır. Bu gruplardan ilki olan omurgasız canlıların, adından da anlaşılacağı üzere, yapılarında omurga bulunmaz, çoğunda iç iskelet görülmez fakat bazılarında dış desteği sağlayan dış iskelet bulunur. Bu canlılarda çoğunlukla açık dolaşım gözlemlenir. Omurgasız hayvanlarda; süngerler, sölenterler, solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar ve derisidikenliler olmak üzere 6 alt sınıfta incelenir.
Hayvanlar Alemi Nedir?
İlkel kordalılar denizlerde yaşayan, kapalı dolaşımı olan omurgasız canlılardır. İlkel kordalıların en önemli özelliği
İlkel kordalılar tulumlular ve başı kordalılar olmak üzere iki gruba ayrılır. Bunlardan tulumlular yani tunicatların ergin bireylerinde solungaç yarığı dışındaki yapılara rastlanmaz. Yani notokord, sinir kordonu ve kuyruk yapıları erginlerde bulunmaz. Bir diğeri olan başıkordalılar yani kafa tassızlarda ise embriyonik dönemde görülen özelliklerin hepsi ergin dönemlerinde de görülür.
Omurgalılar, canlılar aleminin en gelişmiş grubudur. Omurgalı canlılarda kemik ya da kıkırdaktan oluşan iç iskelet ve sırt tarafında omurga bulunur, kapalı dolaşım görülür, solungaç ve/veya akciğer solunumu yaparlar. Omurgalı hayvanlar beş sınıfta incelenir. Bunlar; balıklar, iki yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar ve memelilerdir.
Hayvanlar alemini discovery channel dan izlerim her zaman ilginç şeyleri görüp şaşırırım ve yaradanın ne kadar detaylı çalıştığını her zaman görürürüm.