Zamanımızda hayvan hakları savunucuları bu konuda başarılı işler yapıyor olsa da hayvan sömürüsü ve istismar hız kesmeden devam ediyor. Vejeteryan ve vegan beslenme tarzlarının bir trend halini almaya başlaması hayvan hakları savunucularını sevindiriyor ancak kanlı tarih de yerli yerinde duruyor. Peki hayvan katliamlar tarihte olmuş mudur?
Hayvan Katliamlar Tarihte Olmuş Mudur?
Bunun en çarpıcı örneği ne yazık k
i İstanbul’da 1900′ lerin başlarında yaşanan Hayırsız Ada Katliamıdır. Fransızların parfüm ve kozmetik deneylerinde sokak köpeklerini kullanmasıyla Fransa sokaklarında hiç köpek kalmamıştı. Osmanlı Devletine bir anlaşma ile gelen Fransızlar İstanbul’un Sokak köpeklerini satın almayı teklif ettiler. Osmanlı Devleti sokakları
hayvanlardan arındırmanın Avrupai bir hareket olacağını düşünerek anlaşmaya imza attı ve korkunç katliam başlamış oldu. Halktan gelen tüm tepkiye ve itirazlara rağmen yürütülen toplama çalışmaları sonucunda 80 binden fazla köpek toplatıldı. Gemilere konularak satılmayı bekleyen köpekler zamanla açlık ve susuzluğun pençesinde can vermeye başladılar.
Osmanlı fiyatı giderek aşağı çekti hatta en sonunda bedava vermeyi teklif etti ancak Fransızlar anlaşmayı fesh ettiler. Bunun üzerine toplanan on binlerce köpek o zamanki adıyla Sivri Adaya bırakıldı. Dine göre öldürülmeleri günah olduğu gerekçesiyle kendi kendilerine açlık ve susuzluktan ölmelerine karar verildi. Halk adadan gelen çığlıklara dayanamayarak kayıklarla yemek ve su götürmek istediyse de izin verilmedi.
Çok geçmeden adada ki cesetlerden yayılan koku Anadolu yakasından duyulmaya başlandı ve senelerce duyulmaya devam edecekti. Adada görevli bekçiler vardı ve ölen köpeklerin cesetlerini devamlı kireç kuyularına atıyorlardı ancak o kadar çok köpek vardı ki yetişemiyorlardı. 80 binden fazla köpek adada açlık ve susuzluktan çaresiz feryatlar içinde can verirken halk lanetlendiklerine inandı. Sivri ada artık yüz kızartan bir vahşetin ve acımasızlığın simgesi olmuştu. Adı artık Hayırsız Ada olarak anılacaktı.