Kakadu Papağanları, Papağan Türleri

Goffin Kakadu

Goffin Kakadu Papağanları Hakkında Genel Bilgiler

Goffin Kakadu Papağanı(Cacatua Goffiniana)

Yaşam Alanları

Ana bölgesi Tanibar adaları(Yamdena ve Larat adaları) olan bu tür Endonezya’daki Kai Archipele de götürmüşlerdir. Ormanlarda ve orman kenarlarında yerleşik oldukları gibi sosyal yoğunluk olan yaşam alanlarında da görülürler.

Goffin Kakadu Papağanı Genel Halleri:

Yaklaşık 32 santimetre civarında olan goffin kakaduları, en küçük boyuttaki türler arasında sayılmaktadırlar. Tüylerinin rengi kar beyazı olarak sıklıkla olarak görülmektedir. Kafa üstündeki tüyleri ise, hafif somon rengidir. Yavru ve genç Goffin Papağanlarında ise bu kafa üstündeki tüyleri somon rengi belli olmamaktadır. Tüylerinin kulak kapakları denilen kısım ise pembemsi bir tondadır. Gaga rengi daha çok açık gri(beyaz veya gri) olarak değişmektedir. Ayak renkleri gri olup, dişilerde kahverengi de olabilmektedir. Göz etraflarında da beyaz bir halka vardır.

Beslenme Şekilleri ve Kafes Hayatı

Doğal ortamlarında, fazla besin kaynakları yoktur. En çok bilinen özellikle mısır ekim alanlarına dalıp bunları talan ettikleridir. Evcil bakımda ise tohum ve çekirdeklerden oluşan karışımların ynaı sıra, kabuklu pirinç, haşlanmış mısır, bol miktarda taze meyve, sebze, ayrıca üzerinde çiçekleri ve tomurcukları bulunan taze ağaç dallarından üzümler verilmelidir. Düzenli olarak da vitamin ve minerallerden almaları gerekmektedir.

Goffin Kakadu Üreme

Doğal yaşam alanlarında yuvlarını ağaç kavuklarına yaptıkları ve tüm yıl yıl eşleştikleri bilinmektedir. Genelde kuluçkaları en fazla 2 yumurtadan oluşur. Evcil üretiminde ise eşleşme ve üreme dönemleri daha çok mayıs aylarında başlar. Kuluçkaları 2 – 4 yumurta arasında olur. Kuluçka süresi yaklaşık 28 ile 30 gün arasında olup sıkça olan bir durum ise yumurtaların döllenme olmadığı için boş çıkmasıdır.

Yavrular 8 hafta sonra yuvadan çıkma düzeyine gelirler. Evcil üretimde ise dikkat edilecek konu ise, uygun bir salmanın 4 metre yükseklik 1 buçuk metre en ve 2 metre boy olacak şekildeki ebatlar güçlü gagalarına dayanabilecek tel örgülerle çevrilmelidir.Yuvalığı salma içerisinde en karanlınk kuytu yere koymanızı öneririz. Uygun bie yuvalık ebatı ise 25 x 25 x 40 santimetre boyutları uygundur.

Goffin Papağanları anne ve baba kuluçka döneminde dışarıdan gelecek her bir tepkiye agresif cevap verebilirler. Oldukça sakin bir kuluçka dönemi geçirmeleri sağlanmalıdır.

Evcil Olarak Bakımları

Yavru veya genç olarak sahiplenmeleri tavsiye etmekteyiz. Genel de alıştıklarında çok sıcak kanlı türlerdir. Sahiplerine güveni geldiğinde çok aktif ve hareketli olurlar ama bunun yanı sıra çok da gürültücü oldukları zamanlarda olabilir. Eğer eğitim görürlerse çok iyi derece de taklit yeteneklerinin yanı sıra kelime hazneleri de geniştir.

Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Bu türde olan bir sorun da, kısa adı PBFD(Psittacine Beak an Feather Disease) olan bulaşıcı virüse yakalanma risklerinin olmasıdır. Bu virüse yakalanmış bir goffin papağanı tüy oluşumundaki genel bozukluklardan ilk bakışta fark edilmektedir. Bu hastalığı takip eden diğer sorunlar ise, tüylerde kırılmalar, gaga ve tırnaklarda deformasyon, kafa üstünde, gövde de, ve bazı lokal bölgelerde çukurlaşmalar açılmalar oluşmaktadır. İştahsızlık ve ishal sık görünen iç parazitlerden biridir. Bu virüs ile bir papağan en fazla 6 – 12 ay arasında yaşam sürdürebilirler. Küçük vücutları bu virüse karşı kendini korumakta oldukça zorlanmaktadır.

0 0 oylar
Article Rating
Abone
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle