Blog
Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı
En büyük ve duyumsal olarak da algılanabilecek cinsiyet farkı ötüşlerinden anlaşılır. Çünkü erkek dişiyi çiftleşmeye (kızıştırmak için) ikna etmek amaçlı değişik, alçak ve yüksek sesler çıkarabilmekte bazen de, ses dizeleri halinde ötebilmektedir. Zaten tek beslenen Sultan Papağanları tüy yolma sorunu yanı sıra agresif yüksek ötüşlerin olması da bundan dolayıdır. Gerçi sürü içinde böyle ötüşler günlük planlarında da vardır. Dişiler daha sessiz olurlar. Arada sırada hafif ötüşler dışında fazla gürültülü değillerdir.
Erkek ve dişiyi renklerinden ayırt etmek ise aslında daha çok doğal renginde(yani melez olmayanlarda) mümkün olur. Bunlarda renklerin netliği ve güzelliği çok daha belirgin olmaktadır.
Sonuç olarak tekrar belirtmeliyiz ki, erkek mi yoksa dişi mi kavramı yerine kesinlikle çift olarak beslemek kavramı olmalıdır. Çift beslendiklerindesorunsuz evcilleşeceklerdir. Tek beslemeden oluşan tüy yolma ve aşırı agresif bağırma gibi oluşan davranış bozuklukları da yaşanmayacaktır.
Yaklaşık 9 aylık olduklarında cinsiyetlerini belirlemek mümkün oluyor. Erkek kızıştırma tavırlarına yaklaşık 6. ayında başlar. Hafif sarkık ayrık duran kanatlarla daldan dala konarak ve değişik tonlarda öterek dolaşır. Yerde ise hafif zıplama benzeri hareketlerde bulunarak gezinir. Eğer bu arada bir dişiye rastlarsa tam kulağının dibinde öterek onu etkilemeye çalıştığını görürsünüz.
Tüylerde ise cinsiyet en sağlıklısı 6 – 9 aylıkken ilk tüy değişiminden sonra anlaşılabilir. Fakat bu da daha çok fazla melezleştirilmemiş renklerde mümkün olan bir durumdur. Burada belirleyici olan kafa kısmında ki renkler, kuyruk altında ve en uzun kuyruk tüyü kısmında bulunan enine çizgilerdir. Bu çizgiler erkeklerde olmaz dişilerde olur.
Erkeklerin yukarıdan bakıldığında daha enli dişilerin ise daha yuvarlak bir kafa şekilleri vardır.
Naturel renkler en kolay tanımlanabilenlerdir. Erkekte kafa rengi sarı ve yanakta kuvvetli kırmızı nokta olur. Dişide ise kafa rengi gri ve yanakta soluk bir kırmızı leke olur.
Beyaz kafa : Aynen ismi gibi beyaz olandır ve yanakta benek yoktur. Burada da dişinin kafa rengi gridir. Yanakta benek yoktur.
Diğer tüm renklerde ise ya DNA testi ya da tavır davranışlara bakarak cinsiyet ayrımı yapılacaktır. Benekli olanlarda ise dişiler ilk tüy değişiminden sonra beneklerini kaybeder. Erkeklerde ise tüylerdeki benekler kalır.
Sultan Papağanları Hakkında Sık Sorulan Sorular
İlgili Yazılar
Sultan Papağanı Fiyatları 2023
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Sultan & Cennet ve Jako Papağan Eğitimi Nasıl Yapılır?
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Papağan Fiyatları Sultan
Sultan Papağan Fiyatları
- Yazar Macaw Ara
- 0 yorumlar
Sultan Papağanı Fiyat
- Yazar cicikus
- 7 yorumlar
Silver Sultan Papağanı
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Pied Sultan Papağanı
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Sevimli Pearl Sultan Papağanı
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Pearl Sultan Papağanı
- Yazar Afacan
- 0 yorumlar
Grey Sultan Papağanı
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Sevimli Lutino Sultan Papağanı
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Lutino Sultan Papağanı
- Yazar cicikus
- 0 yorumlar
Kuşumun cinsiyetini anlayamıyorum