Blog
Sultan Papağan Fiyatları
Anavatanı Avustralya olan sultan papağanları, orta halli papağan türlerinden birisidir. Boyu ne çok büyük ne de çok küçüktür. Başının üzerindeki tüylerden dolayı sultan ismini almıştır. Diğer papağan türlerinden fiziksel olarak son derece farklıdır. Kuyruğunun daha uzun olmasının yanında yanağında bulunan farklı renk, kendine has bir ırk olmasını sağlar.
Sultan Papağan Fiyatları
Sultan papağanı fiyat belirlenmesi yaşlarına göre farklılık gösterir. Yavru sultan papağanlarının fiyatları yetişkinlere göre daha pahalıdır. Bunun sebebi yavruların insana çabuk alışması ve çabuk konuşmasıdır. Belli bir yetişkinlikten sonra sultan papağanının insanla iletişim kurması ve konuşması çok zordur.
Tüm papağan türlerinin fiyatları kıyaslandığında sultan papağanı fiyat konusunda orta seviyede yer alan bir papağan türüdür. Fiyatları cennet papağanlarından yüksek, diğer papağan türlerinden ise daha ucuzdur.
Sultan Papağanı Üremesi
Diğer papağan türlerinde olduğu gibi sultan papağanlarının da eş tutması çok zordur. Her erkek her dişi ile çiftleşmez. Eş tutan sultan papağanları da 9 aylıktan itibaren çiftleşme isteği gösterirler. Çiftleşme sonrasında 1-5 arası yumurtası olan sultan papağanlarının kuluçka süresi 18 ila 20 gün arasıdır. Yavru sultan papağanı doğduktan sonraki 1 ay içerisinde anne ve babası tarafından beslenir. 45 günden itibaren de yuvanın dışına çıkarılabilir.
Sultan papağanlarının yumurtaları genellikle gri renktedir. Yumurtaların tamamı dolu olmayabilir. Işık yardımıyla yumurtalar kontrol edilip boş yumurtalar yuvadan çıkarılabilir. Böylelikle hayvanın daha fazla gayret sarf etmesinin önüne geçilmiş olur. Sultan papağanları kuluçka süresince rahatsız edilmek istemezler. Bu süreçte çok rahatsız edilen sultan papağanı kuluçka süresini yarıda bırakabilir.
Sultan Papağanının Ruh Hali
Sultan papağanının ruh halini tepesinde bulunan sultan tüylerine bakarak kolayca anlayabilirsiniz. Tüylerin yukarıda dik bir şekilde durması demek merak ve şaşkınlık ifadesidir. Tüyler arkaya yatık vaziyette ise hayvanın korku halini ifade eder. Eğer tüyler geriye doğru yatık ve kafasına yapışmış vaziyete ise papağanın korku duyduğu ve kendisini emniyete almak istediğinin belirtisidir.
Sultan Papağanının Bakımı
Sultan papağanları bakımı en kolay olan papağan türlerindendir. Darı yaprağını çok severler. Ayrıca beslenmesine katkı olması açısından haşlanmış yumurta akı ve çiğ havuç rendelenerek yeminin içine atılabilir.
Diğer kafes kuşu türlerinde olduğu gibi sultan papağanlarında da gaga ve tırnak bakımı şarttır. Tırnakları uzadığında, tırnağını kısaltmanız tüneğe rahat konmasını sağlayacaktır. Ayrıca kafesin içerisinde sürekli gaga taşı tutmanızda fayda vardır. Sultan papağanlarının gagası sürekli büyüme eğilimindedir. Gagaları törpülenmezse yemek yiyemez ve bu sebeple ölebilirler. Papağanların gagası son derece güçlüdür. Yemlik seçiminde kırılmayan plastikten malzemelerin seçilmesi önemlidir.
Papağan için malzeme seçiminde diğer bir obje, papağanın banyoluğudur. Papağanlar banyo yapmayı çok severler. Alacağınız basit bir banyoluk ya da kendiniz evde de yapabilirsiniz, hayvanın banyo ihtiyacını karşılayacaktır. Banyoya hayvanın kendisinin girmesi çok önemlidir. Kendi kendinize papağana banyo yaptırmanız sağlığını bozacaktır.
Sultan Papağanı Hassas Tarafları
Sultan papağanının en hassas olduğu husus ilginin azalmasıdır. Bu kuş türleri ilgi ile besleniyor desek abartmış olmayız. Hayvanın üzerinden ilginin eksiltilmesi onu strese sokacak ve tüylerinin dökülmesine sebep olacaktır. Bu durum da hayvanın iştahının kesilmesine sebep olacak ve ölümüne kadar giden ağır sonuçları olacaktır.
Sultan papağanının diğer bir hassas tarafı cereyana maruz kalmasıdır. Hayvanın cereyanda kalması büyük ihtimalle ölümüne sebep olacaktır. Cereyanda ve rüzgârda bırakmamaya gayret edilmesi gerekir. Sultan papağanları kesintisiz uyku uyumayı severler. Hayvanın gecede 8-10 saat kesintisiz ve sessiz bir ortamda uyuması sağlanmalıdır. Sultan papağanı fiyat bakımından da en iyi papağanlar arasındadır.