Diğer papağan türlerine göre vahşi bir görüntüsü olan Senegal papağanları, yaklaşık olarak 23 cm boya ulaşabilmekte ve ortalama 25 yıl ömre sahiptirler. Ana renklerinin yeşil olduğu gözlemlenen Senegal papağanlarının ara renklerinde siyah, eflatun, sarı ve beyaz renkler göze çarpmaktadır. Bu papağan türlerinin cinsiyet ayrımları çok zordur. Göğüs altlarındaki tüylerin cinsiyet belirlemede önemli olduğu söylense de güvenilir bir yöntem olduğunu söyleyemeyiz.
Siyah ve gri tonlarında olan ayak ve gagalarının yanında göz renklerinin kırmızı olduğu göze çarpıyor. Gözlerinin etrafında beyaz renkli göz halkası gözlere ayrı bir güzellik katıyor. Yavru Senegal papağanlarını yetişkinlerden ayıran en belirgin özellik göğüslerinin altında yer alan tüylerin sarı tonlarda olmasıdır. Senegal papağanı fiyat bakımından da ideal türlerdir.
Senegal Papağanlarının Yaşam Alanları
Senegal papağanları 9 alt türe sahip olan papağan cinslerindendir. En belirgin olan alt türleri melanocephala ve pallida türleridir. Yaygın olarak Güney Amerika kıtasında yaşayan Senegal papağanı türlerinin Guyana ve Brezilya bölgelerinde de yaşadıkları görülmektedir.
Doğal ortamlarında kuluçka sezonu haricinde ağaç tepelerinde 30 çiftten fazla gruplar halinde yaşarlar. Tüm ihtiyaçlarını doğal ortamlardaki ağaçların tohumlarından karşılarlar. Tohumların yanında ağaç yaprakları ve meyvelerini de yedikleri bilinmektedir. Senegal papağanlarının çok rahatsız edici kapı gıcırtısını andıran sesleri vardır. Çok ürkek hayvanlar olan Senegal papağanları en ufak bir tehlike anında bu rahatsız edici sesi çıkarırlar. Yuvalarını yüksek ağaç kovuklarına yapmayı tercih ederler.
Senegal Papağanının Kafeste Yetiştirilmesi
Senegal papağanları çok hareketli kuş türlerinden birisidir. Kafeste bakılsa bile sık sık uçma ihtiyacı hissederler. Evde bakımları için en uygun ortam 2×1 salmalar ile sağlanır. Tür olarak şebeklik yaparak bir şeyleri devirmeyi ve dikkat çekmeyi çok severler. Gagaları çok kuvvetli olan Senegal papağanlarını yetiştirirken dikkatli olmakta fayda vardır. Elinizden yem verirken dahi elinizi gagaya kaptırabilirsiniz. Eğer çift olarak Senegal papağanlarını beslemek istiyorsanız bunların yanına kesinlikle tek dişi ya da tek erkek koymamanız gerekir. Böyle bir durumda ortaya çıkan kavgalar ölümle sonuçlanabilir. Senegal kuş türlerinde erkeğin hâkimiyeti söz konusudur. Sürüleri erkek idare eder. Doğal olarak kafesteki idare de erkektedir.
Senegal Papağanlarının Üretimleri
Senegal papağanları yuva içerisinde ağaç kovuklarından yuva yapma ihtiyacı hissederler. Çiftleşme zamanı geldiğinde de bu yuva içerisinde kuluçkaya yatarlar. Senegal papağanlarının üreme sezonu farklılıklar gösterebilir. Kimi zamanlar bu papağan türlerinin üremesi için 3 yılı aşkın bir zamana ihtiyaç duyulabilir. Yuvalarına 2-4 arası yumurta bırakırlar. Kuluçka süreleri ortalama 25-26 gün civarındadır. Doğan yavrular ilk 70 gün boyunca anne babaları tarafından beslenmekte ve 70 günden sonra bireysel olarak hareket etme kabiliyeti kazanırlar. Senegal papağanlarının genellikle Ocak ve Şubat aylarının üreme dönemi olduğunu söyleyebiliriz.
Senegal Papağanlarının Fiyatları
Senegal papağanı fiyat araştırması yapıldığında fiyatının yetişmişlik düzeyine göre farklılıklar gösterdiğini söyleyebiliriz. Petshop’lardan temin edebileceğiniz Senegal papağanlarının yavrularını 500₺’den 1500₺’ye kadar fiyat aralıklarında alabilirsiniz. Burada esas olan yavru papağanı alıp çabuk evcilleşmesini sağlamaktır.
Bunun yanında Senegal papağanı fiyat oranlarının gelişmiş papağanlarda daha düşük olduğunu görebilirsiniz. Bunun sebebi hayvanın belli bir dönemden sonra evcilleştirilmesinin çok zor olmasıdır.
Senegal Papağanının Bakımı
Değişik besin türleri ile beslenmeyi seven Senegal papağanlarının yemleri %60 oranında mevsimsel meyvelerden oluşmaktadır. Bu yemleri mümkünse küçük küçük parça haline getirip vermekte fayda vardır. Havuç ve mısır da takviye gıda olarak kafeslerine koyulabilir. Yemlerinde yer alan türlerin %40’ı da çeşitli ağaç tohumlarından oluşmaktadır. Beslenme şekilleri black head caique papağan türüne çok benzer.